melanie latooy mosolyog a kartávolságra tartott zv-1 gépével

A világom a ZV-1 lencséjén át

Melanie Latooy

„Soha nem tudom, hogyan zajlik majd a napom. Hirtelen történhet valami váratlan dolog, én pedig kapom a kamerámat, és indul a felvétel.”

Ahhoz, hogy hetente két videót tudjon feltölteni saját YouTube-csatornájára, Melanie számára létfontosságú, hogy a gépe gond nélkül illeszkedjen az életébe és a kézitáskájába egyaránt. „Megörökítem a mindennapjaimat, és videót készítek mindazokról a dolgokról, amelyek érdekelnek. Beszélek a divatról, a szépségről, utazásról és életstílusról, a fényképezőgépem pedig mindenhová elkísér” – magyarázta.

Mivel a történetmesélés és az életesemények dokumentálása áll a középpontban, a vlogoláshoz használt gép nagyban különbözik a hagyományos videokameráktól, amelyek gyakran tartozékoktól roskadoznak. „Nem lehet túl nehéz” – mondta el Melanie az ideális fényképezőgéppel kapcsolatban. „Nem akarok olyasmit, ami annyira nehéz, hogy leszakad a karom vlogolás közben!” – jelentette ki nevetve. „Vlogoláskor az a természetes, hogy magadat filmezed, miközben a gépet nyújtott karral tartod, ezért jó markolatú, biztosan tartható fényképezőgépre van szükségem, amely nem csúszik ki a kezemből.”

Önmagad videózása nem olyan egyszerű, mint amilyennek az elkészült felvételek alapján gondolni lehet, ezért különösen hasznos a gép minden olyan funkciója, amely lehetővé teszi Melanie számára, hogy kevesebbet foglalkozzon a fényképezőgéppel és a beállításokkal, és többet a történetmeséléssel. „Fontos biztosnak lennem abban, hogy az arcom fókuszban van. Képesnek kell lennem természetesen filmezni magamat, ami nem lehetséges, ha az arcom elmosódottnak látszik. Az is fontos, hogy a színek valódiak és természetesek legyenek, ne tűnjenek műnek.”

Az utóbbi néhány hétben Melanie a Sony új vlogkameráját, a ZV-1-est használta, amelynek tervezésekor a Melanie-hoz hasonló tartalomkészítők igényeire összpontosítottak. A fókuszálástól és a képminőségtől a képstabilizálásig és a hangfelvételig a gép minden részlete arra szolgál, hogy bárki videókat tudjon készíteni vele, és elmesélhesse saját történetét.

Sony ZV 1 fényképezőgép felhelyezett szélfogóval
„Az egyik első dolog, amit a Sony ZV-1 használata közben észleltem, az a fókuszálás sebessége volt. Gyakran előfordul, hogy egy terméket a gép elé tartok, hogy megmutassam a közönségemnek, és ilyenkor időbe telhet, amíg a fókusz a termékre vált” – magyarázta Melanie, majd folytatta: „az új fényképezőgép gyorsan és pontosan vált fókuszt az arcom és az éppen mutatott dolog között. A fényképezőgép valós idejű Eye AF funkciót is kínál, így automatikusan nyomon követi az arcomat és a szememet, és garantálja, hogy ezek mindig élesen látszanak. Az expozíció automatikusan beállítja a fényerőt is úgy, hogy az arcom mindig jól kivehető legyen. Ezen funkciók mindegyike és a képminőség egyaránt arra szolgál, hogy az arcok a lehető legelőnyösebben nézzenek ki filmezéskor.”

Melanie folyton mozgásban van, ezért mindig kézből fényképez, soha nem használ állványt, sem stabilizálót. „A stabil felvétel létfontosságú. Én sem néznék meg folyton rázkódó videót, és a nézőimnek sem szeretnék ilyen élményt szerezni” – mondta el Melanie. Szerencsére a ZV-1 beépített stabilizátorral rendelkezik. „A stabilizálás nagyon jól működik” – emlékezett vissza Melanie. „Körbe is sétálhatok a géppel a kezemben, és a kép egyáltalán nem remeg, nem darabos. Ez óriási előny, és különösen fontos vlogolásnál.”

Melanie Latooy egy Sony ZV 1 gépet tart nyújtott karral

A kamera funkciói biztosítják, hogy a vlogger ne maradjon egyetlen felvételről sem, ezért a vloggeren múlik, hogy gyorsan tudja kezelni és használni a gépet.

„A ZV-1 kifejezetten könnyű és kompakt – bárhova magammal tudom vinni” – folytatta Melanie. „Nem kell aggódnom a gép beállításai miatt, ugyanis az alapértelmezett automatikus beállítások szinte mindig jól használhatók. Amikor valamit mégis szeretnék megváltoztatni, a fényképezőgép kezelése nagyon egyszerű. Nincs szükség elmélyedni a menürendszerekben, szinte minden nagyon magától értetődő be/ki kapcsolót kapott, köztük a háttérelmosódás gyors létrehozását lehetővé tévő funkció is. Még a felvételkészítő gomb is egy nagy méretű, piros nyomógomb, ami nagyban megkönnyíti a dolgomat, ugyanis ha átadom valakinek a gépet, és megkérem, hogy videózzon le, mindig megkérdezik, hogy melyik gombot kell megnyomni az indításhoz.

Kezdetben számos tartalomkészítő elhanyagolja a hangsávot, és gépe vagy telefonja apró, beépített mikrofonját használja. Ugyanakkor a hang ugyanolyan fontos, mint a videó vizuális minősége. A ZV-1 minőségi mikrofonja képes kiemelni az emberi beszédhangot.

„Nagyon meglepett a gép hangminősége” – mondta el Melanie. „Nagyon tiszta a hangja, amelyet jó hallgatni. Óriási előny, hogy a mikrofonhoz könnyen csatlakoztatható szélfogó is jár a géphez, amely megelőzi a szél surrogását. Ráadásul lehetőség van speciálisabb mikrofon csatlakoztatására is, ha szükség van rá.”

Mindezen jellemzők a vloggerek alkotási folyamatait teszik egyszerűbbé, ezért igazán nem meglepő, hogy Melanie első benyomásai a géppel kapcsolatban rendkívül pozitívak voltak: „A ZV-1 ötvözi a csodás képeket és a hangminőséget, így biztosan és könnyen megörökíthetem az életem minden pillanatát. Alig győzöm kivárni, hogy minden nap használhassam ezt a gépet!”

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.