Madárfotózás könnyűszerrel. 

Petar Sabol 

Petar Sabol fotós a bizonyíték arra, hogy a félprofi fényképezőgép használata nem jár megalkuvással. Petar képein látható, hogy valójában sok előnye van.

Ha az ember természetfotósra gondol, azonnal méretes fényképezőgépek és még nagyobb objektívek jelennek meg a szeme előtt. Petar Sabol horvát fényképész sem kivétel. Kétnapos pusztaszeri kiruccanásán azonban Petar lecserélte a szokásos szettjét a kisebb és jelentősen könnyebb Sony RX10 IV fényképezőgépre.

„Fura volt számomra, hogy viszonylag kis fényképezőgépet használok, de a zoomtartomány óriási. Az RX10 IV 24–600 mm-esnek megfelelő objektívvel rendelkezik, ami elképesztő egyetlen fényképezőgépen belül. Ez azt jelenti, hogy ha kis csomaggal akarok utazni, akkor ezt a gépet viszem magammal. A zoom nagylátószögű állásában tájképeket tudok fotózni, a tele állásban pedig 600 mm-esnek megfelelő, a természetfotózáshoz kiváló objektívem van.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-close-up-of-insect-being-held-in-birds-beak

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/5.6 ISO 2500

A Sony RX10 IV objektívje figyelemre méltó ugyan, de nem ez az egyetlen jellemzője, amely lenyűgözte Petart. a Sony Alpha fényképezőgép-családjában megtalálható technológia java része az RX10 IV modellbe is bekerült. 

„A fényképezőgépnek sok közös vonása van az Alpha gépekkel. Azonnal nagyon ismerősek voltak a funkciói. Nagyon könnyű volt beállítani, és rögtön használhattam is.”  

Noha a teleobjektív a természetfotózás nyilvánvaló velejárója, vannak kevésbé látványos jellemzők is, amelyek megbújnak a fényképezőgép belsejében. Ezek egyike a fényképezési sebesség; minél gyorsabban készíti a fényképezőgép a felvételeket, annál nagyobb valószínűséggel örökít meg egy-egy varázslatos pillanatot. 

petar-sabol-sony-rx10IV-two-white-birds-flying-asymmetrically-against-blue-sky.

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250s @ f/4.0 ISO 200

„Az RX10 IV-gyel készített egyik kedvenc képemen két fehér madár repül, ellentétes irányban álló szárnyakkal. Az egyik szárnya éppen felfelé lendül, míg a másiké lefelé csap. Ez a kép csak az RX10 IV 24 képkocka/másodperces felvételkészítési sebességének köszönhetően születhetett meg. Ez tette lehetővé, hogy megörökítsem a tökéletes pillanatot. Vannak más képek is abban a sorozatban, de nincsenek annyira szinkronban. Pont jó pillanatot kaptam el.”

A másodpercenként 24 képkockás felvétel egy dolog – ennél a sebességnél fókuszban is kell ám tartani az objektívet. 

petar-sabol-sony-rx10IVa-bird-pulls-a-fish-out-of-the-water-having-just-caught-it

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

„Rendkívül nagy a precíz fókuszálás szempontjából jól sikerült képek aránya, még másodpercenként 24 képkockás fényképezésnél is. Az autofókusz páratlanul gyorsan reagál – egészen lenyűgözött, milyen gyorsan befogja a célpontot, mint például a két szárnyra kapott kanalasgémről készített fotómnál. A fényképezőgép ezután igazán jól tudja követni a madarakat, és ha valamilyen zavaró tárgy – például faág – kerül a látómezőbe, az autofókusz akkor is a témán marad. Ezzel a fényképezőgéppel úgy érzi az ember, hogy mindent megtehet.” 

Végső soron a képminőség az, ami a leginkább számít. Szerencsére az RX10 IV lelke, az 1” méretű, 20,4 megapixeles érzékelő nem csak jó felbontást biztosít, hanem bámulatos dinamikatartományt is, így a világos és árnyékos részletek is a lehető legkivehetőbbek lesznek. 

petar-sabol-sony-rx10IV-bird-holding-a-roach-in-its-beak-close-up

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

„Az α99 és α7R III modelleknél hozzászoktam a 42 megapixelhez, de a 20 is remek, különösen, ha jó zoomtartománnyal párosul. A plusz zoomnak köszönhetően nem kell annyit kivágnom a képből, így a 20 millió képpont éppen elegendő. Még akkor is jó a képminőség, ha nagyobb ISO-érzékenységet használok. A korábban használt Full Frame érzékelőkhöz viszonyítva nagyon elégedett vagyok a képérzékelő teljesítményével.” 

Az RX10 IV nem csak messzi tárgyak megörökítésére képes – az objektív közelkép készítésére is tökéletes, amit Petar ki is használt egy kis szitakötő-fotózásra.

petar-sabol-sony-rx10IV-close-up-of-dragonfly-perched-on-the-end-of-a-twig

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125s @ f/5.6 ISO 640

„A fényképezőgép elképesztő közelképeket tud készíteni. Közelről nézve az apró részletek is tisztán láthatók; az összetett szemen például az összes kis szem látszik. A szitakötőfotóim egy részénél közelebb is mehettem volna a tárgyhoz, de úgy döntöttem, hagyok egy kis helyet körülötte, hogy látványosabb legyen a fénykép.” 

petar-sabol-sony-rx10IV-butterfly-sitting-on-the-end-of-a-curled-leaf-stem

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30s @ f/8.0 ISO 125

„A pillangó valójában parányi, és 600 mm-ről fotóztam, de olyan közel hoztam, hogy majdnem olyan, mintha makróobjektívet használtam volna. Kellemes mélységélességet tudtam elérni, így az egész lepke éles, ugyanakkor elmosódott lett a háttér, így nem vonja el a figyelmet a tárgyról.” 

Petar összességében azt tapasztalta, hogy az RX10 IV kiváló természetfotós fényképezőgép, és ezentúl fontolóra veszi, hogy az α7R III mellett ezt is magával vigye. „Egyetlen fényképezőgép kis híján tükörreflexes teljesítményt nyújt, nem is kell objektívet cserélni.” 

 A cikkben bemutatott termékek 
DSC-RX10M4
RX10 IV – 0,03 mp-es AF/25-szörös optikai zoom
Petar Sabol
alpha universe

Petar Sabol

Horvátország

Mindig megpróbálom, hogy a fényképek jobban mutassanak, függetlenül attól, hogy ez mennyi időt és erőfeszítést igényel. Minden apró hozzávalónak ott kell lennie; fény, kompozíció, pillanat, történet és tökéletes technika. Így kitolom a határokat és élvezem az alkotás folyamatát.

Profil megtekintése


x