frederic schlosser sony alpha 7RM3 mercedest vezető nő

A fény sebessége

Frederic Schlosser

„Miért kezdtem el autókat fotózni?” – nevet Frederic Schlosser, amikor feltesszük neki ezt a kérdést. – „Őszintén szólva azért kezdtem el, mert azt hittem, hogy ha például egy Lamborghinit fotózok, akkor beleülhetek egy kicsit! Aztán valahogy továbbfejlődött a dolog.”

frederic schlosser sony alpha 7RM2 mercedes elejéről készült hosszú expozíciójú felvétel

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/20s @ f/8.0, ISO 320

Habár Frederic hagyományosabb autósbeállításokat is fotóz, elmondása szerint a stílusnak, amivel híressé vált, „a hangulat az alapja. Sok reklámanyagot készítek, és az ügyfelek a végén nyilván a saját terméküket szeretnék látni, de ami ténylegesen megihlet engem – és amit a mai ügyfelek is akarnak – az a hangulat. Egy tökéletes autós fotón az autó nem a kép középpontja, hanem a jelenet része. Ez egy módja annak, hogy bemutassuk azt az életmódot, aminek a részesei akarunk lenni, mivel az autók arra valók, hogy vezessük őket és élményeket szerezzünk velük. Ha csak ott állnak, az közel sem olyan izgalmas.

” Ahhoz, hogy megörökítsen egy hangulatot, Fredericnek gyorsan kell dolgoznia, és ki kell használnia a fény és az időjárás adta lehetőségeket úgy, ahogyan azok a rendelkezésére állnak. Ez azt jelenti, hogy Fredericnek a Sony Alpha modellek kicsi, könnyű, erős és nagy teljesítményű funkcióira kell támaszkodnia, az Alpha 7R, 7R II és 7R III kombinációját használva. „Sok reklámmal kapcsolatos munkám során nagyméretű, közepes formátumú fényképezőgépet használtam, de az, hogy átváltottam az Alpha felszerelés használatára, segített ezt a gyorsan reagáló és kifejező fényképezési módot alkalmazni” – magyarázza Frederic.

frederic schlosser sony alpha 7R sárga autó áttör egy ablakon

© Frederic Schlosser | Sony α7R + 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/400s @ f/5.6, ISO 320

„Ha lassú fényképezőgéped van” – folytatja Frederic – „akkor sok időt kell eltölteni a beállítással, és közben elillan a pillanat. Nem tudsz ösztönösen fotózni. Nemrég jöttem vissza egy barcelonai fotózásról, és az egyik helyen körülbelül 2 óránk volt dolgozni a megfelelő fénnyel, és 10 különböző fotót kellett elkészítenünk. De az Alpha modellekben minden olyan funkció megtalálható, amelyek segítségével gyorsan el lehet készíteni azokat a remek fotókat. Azonnal akcióra készek, és az AF tökéletes. A dinamikatartomány segítségével olyan részleteket kapok meg a fotókból, amelyeket azelőtt sosem, a felbontás pedig a közeli körülvágástól kezdve a hatalmas nagyításig mindenféle funkciót biztosít számomra. A funkciók segítségével olyan véletlenszerű pillanatokat kapok, amelyekre korábban nem is számíthattam. Ez egy olyan fényképezőgép, amely lenyűgöző lehetőségeket kínál.”

Frederic munkássága során ezeket a véletlenszerű pillanatokat szerette meg, és szerinte „a tökéletlenség maga a tökéletesség. Amikor elkezdtem fotózni, mindennek tökéletesnek kellett lennie, minden meg volt tervezve. Az összes részletet ki akartam emelni, a fényképezőgép pedig mindig állványon volt… De mára ez a realizmus sokkal jobban tetszik, és ugyanez vonatkozik a helyszínekre is.”

frederic schlosser sony alpha 7RM2 fénysugár által drámaian megvilágított kék autó

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 200

Remek példa erre Frederic egyik kedvenc fotósorozata, amelynek témája egy Los Angeles-i híd alatt száguldó, kék BMW M2-es típusú autó. „Los Angelesben voltam egy munka miatt – meséli. – Van ott egy barátom, akié ez az autó, és puszta szórakozásból körülbelül két órán keresztül fotóztuk az autót a híd alatt. A helyszín sok kontraszttal rendelkezik, ami kiemeli az autót a formákból és az árnyékokból a néző számára, és látható, hogy a sofőr élvezi az utat.”

frederic schlosser sony alpha 7RM2 fénysugár által drámaian megvilágított kék autó parkol az út szélén

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/5.6, ISO 800

Egy másik fotósorozat témája egy éjszakai esőben fotózott BMW i8. Homályos vízcseppek fedik el az objektívet és hatolnak át az autó tiszta vonalain, de elengedhetetlenek az éjszakai viharba való autózás hangulatának megteremtéséhez. „Az emberek azt hiszik, hogy azok a vízcseppek rá vannak szerkesztve a képre Photoshoppal, azonban ezek mind egyfelvételesek” – magyarázza – „beleértve a mögöttünk várakozó autókból származó fényeket is, mert azt hitték, hogy a közlekedési lámpánál várunk! Elég sietős volt, de nagyon jól szórakoztunk.”

frederic schlosser sony alpha 7R kék autó egy hídon éjszaka az esőben

© Frederic Schlosser | Sony α7R + 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 10s @ f/10, ISO 160

Frederic úgy gondolja, hogy az α7R sorozata elengedhetetlen ilyen képek fotózásához. „Ha olyan helyzetben vagyok, mint például a BMW i8 a hídon, nem akarok azon gondolni, hogy az eső tönkreteszi-e a fényképezőgépet, csak meg akarom örökíteni a jelenetet. A fényképezőgépnek egyszerűen csak működnie kell, és az Alpha időjárásállóságának köszönhetően sosem volt problémám.”

frederic schlosser sony alpha 7RM3 mercedes parkol fák között hajnalban

© Frederic Schlosser | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/100s @ f/3.2, ISO 320

Egy másik kedvenc sorozata egy Mercedes-Benz EQC típusú autóról készült, amelyet egy svéd tengerparti napfelkelténél fotózott. Itt is tökéletesen illik a kép hangulata a projekthez. „Ez volt a Mercedes első, teljesen elektromos autója, azzal a szlogennel, hogy „ez egy új korszak hajnala.” Így a hangulat eléréséhez a fénnyel szemben és az idővel versenyt futva fotózunk… 10-15 perc áll rendelkezésre a tökéletes fénnyel, és ilyenkor nem pazarolhatsz időt arra, hogy a fényképezőgépet állítgatod. De az Alpha 7R sorozattal egy pillanat sem ment kárba, és minden helyzetben működik.”

Kiemelt termékek

Frederic Schlosser

Frederic Schlosser | Germany

„A tökéletes pillanat nyomában”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.