A tekintet mindent elmond

Robert Wolanski

Egy jó portré maga a megörökített érzelem; egy villanásnyi igazság, megőrizve az örökkévalóságnak. Készen kell állni ahhoz, hogy elkaphassa az ember. Legalább is így vélekedik Robert Wolanski portréfotós, aki annak köszönheti karrierjét, hogy jó érzékkel kapja el, és alakítja át az ilyen pillanatokat párjukat ritkító portéfotókká.

robert wolanski sony alpha 7RII portré dominic millerről

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/2.8, ISO 800

„Számomra a portrékészítés az érzelmekről szól, – magyarázza – és annak a bizonyos pillanatnak a megragadása a művészet. Ebben különbözik a portré a divat és a szépség tematikájától, ahol a sminknek és a stílusnak jut a főszerep. Engem is érdekel az alanyok megjelenése, de a portré a karakterükről szól... a történetükről. Szeretem a szerénységet és az egyszerűséget, de legfőképp az igazságot.”

Robert a kommunikáció útján igyekszik eljutni az igazsághoz, de legfőképp a határozott reakciókra épít ezen a téren. Végtére is, ezek a pillanatok gyorsan tovaillanhatnak.

Minél jobb a kapcsolatod az alannyal, – teszi hozzá – annál több az interakció és annál könnyebb rálelni ezekre a pillanatokra. Azonban ez nehéz is tud lenni, amikor ikonikus személyiségekkel dolgozik az ember.

 

robert wolanski sony alpha 7RII portré stingről

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/25s @ f/3.2, ISO 320

„Számomra a legfontosabb, hogy ha van rá lehetőségem, kapcsolatot tudjak teremteni a fényképezés előtt, de erre ritkán adódik alkalom. Végtére is igen nehéz elképzelni, hogy mondjuk Pierce Brosnannek vagy Stingnek legyed ideje velem egy kávéra és egy kis csevejre!” – mondja nevetve. „Az ilyen lehetőségek mindig spontán alkalmak, általában olyan projektek, mint koncertek vagy filmbemutatók során adódnak. De paradox módon pont ilyenkor van idő egy-két szót váltani.” Legyen szó sminkelésről vagy jelmezpróbáról, „sosem forgatókönyv szerint mennek a dolgok, – mondja – de ha sikerül egy kicsit csevegni a fényképezés előtt, még ha csak az időjárásról vagy a gyerekekről is, akkor érzed igazán, hogy áramlik az energia.”

robert wolanski sony alpha 7RIII portré rafal krolisowskiról

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/5.0, ISO 80

Készen állni annyi, mint a képesnek lenni reagálni a pillanatra, és ennek eléréséért Robert a felszerelésére és azon képességére támaszkodik, hogy mesterien bánik a rendelkezésre álló fénnyel. Ritkán indul útnak Sony α7R III vagy RX1R II gépei nélkül, ugyanis Robert a következőképp vélekedik: „azt hittem, hogy az α7R II-es modellt nehéz lekörözni, mégis, a látszólag apró – de annál nagyszerűbb – változtatásoknak köszönhetően az α7R III minden fotós kívánságlistájára felkerült.”

Az egyik mód különösen hasznosnak bizonyult Robert munkája során. „Gyakran hangoztatom, hogy nem vagyok „műszaki” ember – nem tudom betéve a gép teljes menüjét – de a sok hasznos funkció közül, egy messze kimagaslik számomra – az Eye AF. Azért számít sokat, mert a fókusz abban a pillanatban lesz tökéletes, amikor szükséged van rá – az igazság pillanata, az az egy másodperc, amikor a saját szemeid előtt megjelenik a kép. Az Eye AF egyszerűen kiiktatja a kockázati tényezőt, és lehetővé teszi, hogy folyamatosan kommunikáljak, elmélyedjek a pillanatban. Most már nem tudom elképzelni a munkámat nélküle.”

robert wolanski sony alpha 7RII portré katarzyna warnkeről

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 160

Az α7R III-as egy másik tulajdonsága, amely igencsak imponál Robert számára, „az a méretéhez képest nyújtott számtalan lehetőség”. Elképesztő, hogy egy piacvezető, rendkívüli műszaki paraméterekkel bíró profi felszerelés mérete akár fele is lehet a korábban használt gépeimének. Függetlenül attól, hogy hol járok és mikor, szeretem, ha mindig van nálam egy profi fényképezőgép, ezért kell egy olyan eszköz, ami nem foglal el egy fél bőröndöt!”

Robert leginkább az FE 55 mm-es f/1.8 ZA modellt párosítja α7R gépével, „mivel kiváló a minősége, és 95%-ban megfelel az igényeimnek. Az esetek fennmaradó 5%-ban az FE 70-200 mm-es f/2.8 GM objektív a befutó, amit gyakran használok 105-135 mm-es beállítással.”

robert wolanski sony RX1RII portré marcelina zawadzka

© Robert Wolanski | Sony RX1R II | 1/160s @ f/3.2, ISO 50

Annak érdekében, hogy kihasználhassa a kínálkozó lehetőségeket, egy kis LED lámpát is mindig magánál tart a felszerelésében, de bevallása szerint „mióta a Sony gépeivel kezdtem el dolgozni, teljesen átalakult a megvilágításhoz való hozzáállásom, mert tudom, hogy még nagy ISO-érzékenység mellett is jó minőségű képeket kapok. Összetett megvilágítás nélkül pedig sokkal bensőségesebb és barátságosabb légkört tudok teremteni.”

Számára tehát jóval könnyebb a rendelkezésre álló fénnyel dolgozni, ugyanis tökélyre fejlesztette ezt a készséget, amikor a film- és tv-iparban dolgozott: „Szeretek filmes stílusú, rögzített fényeket használni a portréimon, jobb a folyamatos megvilágítás, mint egy villanás. Szeretem, ha a fény természetes részévé válik az atmoszférának.”

robert wolanski sony alpha 7RIII portré malgorzata kozuchowskaról

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 80

Honnan tudja tehát Robert, hogy rálelt a tökéletes pillanatra? Honnan tudja, hogy mikor ragadta meg igazán egy portrén az alany igazi valóját? A tekintethez kell visszanyúlni, mondja Robert, „mert az olyan, mint egy iránytű, ami megmutatja a helyes irányt. A kompozíció számomra szinte mindig másodlagos, mert a tekintetre helyezem a hangsúlyt. Várom, hogy megfeledkezzenek magukról, kinyíljanak és őszintén nézzenek rád – ez a lélek képe.”

A cikkben bemutatott termékek
ILCE-7RM2
α7R II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel

ILCE-7RM2

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm-es Full Frame fényképezőgép autofókusszal

ILCE-7RM3

DSC-RX1RM2
RX1R II professzionális kompakt fényképezőgép 35 mm-es érzékelővel

DSC-RX1RM2

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA

SEL55F18Z

Robert Wolański
Alpha Universe

Robert Wolański

Lengyelország

Ahogy leegyszerűsíted az életed, úgy lesznek az univerzum törvényei is egyszerűbbek

Profil megtekintése


x