gustav kiburg sony alpha 7RM4 ködös hajnali tájban feltűnő szélmalom

Próbakörön az LA-EA5 objektívadapterrel

Gustav Kiburg

A Sony LE-EA5 egy vadonatúj adapter, amelyet úgy terveztek, hogy a legjobb teljesítményt hozza ki a legújabb E-bajonettes vázakra helyezett A-bajonettes objektívekből, gyors és pontos autofókuszt és nagy sebességű sorozatfelvétel-készítési teljesítményt nyújtva.

Beépített motorjának köszönhetően még a motorral nem rendelkező A-bajonettes objektívekkel is működik az autofókusz, mindeközben pedig ugyanúgy hasznosítja a fényképezőgép fókuszsík-fázisérzékelési funkcióját. Mindezen tulajdonságok egy kompakt, elegáns megjelenésű, hengeralakú eszközben kaptak helyet.

sony le ea5 objektívadapter

„Már hosszú évek óta a lelkes Sony-felhasználók táborát erősítem, de miután pár éve átváltottam az E-bajonettes vázakra, a jó öreg Alpha 99 II csak a szekrényemben porosodott. Az évek során jó pár csinos kis objektívre szert tettem, és bár apránként elkezdtem lecserélni őket, ahogy az E-bajonettes rendszer gyarapodott, volt egypár, amelytől nem váltam meg; ilyen például a 300 mm -es f/2.8 SSM amely az egyik kedvencem volt a természetfotózáshoz használt objektívjeim közül, illetve a 70-200 mm-es f/2.8 G SSM II, amely mindig is rendkívül éles volt. Természetesen nagyon megörültem, amikor a Sony felkért, hogy leteszteljem az új LA-EA5 adaptert, mivel így lett rá egy ürügyem, hogy leporoljam a régi objektívjeimet, és kiderüljön, hogy még mindig olyan jól teljesítenek-e, ahogy az az emlékeimben él.

sony alpha 9M2 az le-ea5 adapterrel és a 70-200 mm-es a-bajonettes objektívvel

Sony Alpha 9 II a 70-200 mm-es f/2.8 G SSM II objektívre helyezett LE-EA5 adapterrel

Már hozzá vagyok szokva ahhoz a fókuszsebességhez, amelyet az Alpha 9 II és 7R IV modellek FE-objektívekkel való használata nyújt, de kíváncsi voltam rá, hogyan szuperálnak a gépek, amikor az adapterrel rájuk kapcsolom a régi objektívjeimet. Az első helyszín egy Hulst nevű falu közelében volt egy erdőben. Ez az egyik kedvenc helyem, és már számtalanszor jártam itt, hogy megörökítsem az ott élő gyönyörű vörös mókusokat, és ez alkalommal a 300 mm-es f/2.8 SSM objektívemet és az Alpha 7R IV-et vetettem be. Az első dolog, ami szembeötlött az új adapterrel kapcsolatban, az a kis mérete, és a rendkívül kényelmes használata volt – nem olyan ormótlan az alsó része, mint a korábbi adaptereké volt.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 egy ágon ücsörgő vörös mókus

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Elhelyezkedtem egy tavacska mellett, és kis idő múlva már fel is bukkantak a mókusok, egy-két kattintás után pedig már meg is feledkeztem arról, hogy egy régi A-bajonettes objektívet használok – a fókusz és a pontosság egyszerűen kiváló volt. Abban sem voltam biztos, hogy az Eye-AF működni fog-e állatoknál, de sikerült lekövetnie a mókusok szemét, és minden kép tűéles lett. Szeretek kézből fényképezni, mert így gyorsan váltogathatom a kompozíciót, amikor aktívak a mókusok, a beépített stabilizálás pedig gond nélkül megbirkózott a kisebb mozdulataimmal.

gustav kiburg sony alpha 7RM4 álló mókus épp a mancsait nyújtja

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/400s @ f/3.2, ISO 800

Egy barátságos madárka is ellátogatott a tóhoz egy kis frissítőért!

gustav kiburg sony alpha 7RM4 erdei tó vizét kortyoló madár

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 300mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 800

A következő állomásom rotterdami kikötő volt. Itt általában sok-sok motorcsónak szeli a vizet, és nagyon érdekelt, hogy miként birkózik meg a 70-200 mm-es f/2.8 G SSM II objektívem egy mozgó tárgy fókuszkövetésével.

gustav kiburg sony alpha 9M2 felvételsorozat egy sebesen száguldó motorcsónakról

© Gustav Kiburg | Sony α9 II + 70-200mm f/2.8 G SSM II | 1/4000s @ f/4.0, ISO 400

Mint látjátok, a hiba esélye ki van zárva az AF-nél, és miután a gép befogta a csónakot, onnantól kezdve végig pontosan tartotta a fókuszt.

Az utolsó objektív, amelyet ki akartam próbálni, az a régi Zeiss 16-35 mm-es f/2.8 ZA SSM II modellem volt, amely igazán páratlan eszköz volt. Be kell valljam, nem hiányzott olyan nagyon, mert a G Master 16-35 mm-es f/2.8 elképesztően éles, de annyira kellemes volt az adapter használata, hogy meg akartam nézni, hogyan teljesít vele.

gustav kiburg sony alpha a felhőkön átszűrődő nap fénye egy nyugodt tavacska felett hajnaltájt

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + 16-35mm f/2.8 ZA SSM II | 1/13s @ f/18, ISO 50

Összességében rendkívül pozitív volt a benyomásom, amikor a régi A-bajonettes objektívekkel használtam az LE-EA5 adaptert. Minden objektív, amelyet kipróbáltam, nagyon gyorsan reagált és pontosan is fókuszált, ami pedig a legjobban meglepett, az az Eye-AF és az AF-követés pontossága volt. Azoknak, akik félretették és megőrizték a régi A-bajonettes objektívjeiket, mindenképpen megéri befektetni az LE-EA5 adapterbe! Fontos:

Kiemelt termékek

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„A rossz időjárás színes időjárás.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.