jaakko posti sony alpha 7RIII huskyk húznak egy férfit egy szánon a havas tájon

A végletek embere

Jaakko Posti

„Én szeretek valamelyest megszenvedni a képeimért; próbálok eljutni a teljesítőképességem határáig. Ha csak leállítom a motort, kiugrok az autómból és az út széléről készítek képeket, akkor sosem tudom annyira értékelni a munkám, mint amikor mondjuk sítalpakban kell megmásznom egy hegyet. Az időjárás és a gyötrelem is csak hozzáadnak a kép értékéhez, legalábbis számomra.”
jaakko posti sony alpha 9 egy domb fölött futás közben átugró férfi, ahogy a levegőben úszik

© Jaakko Posti | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Jaakko fényképész karrierje a természet iránti szeretetével kezdődött. Észak-Finnország lenyűgöző vidékein nőtt fel, és imádta túrázás, síelés vagy hegyibiciklizés közben felfedezni a körülötte levő világot. Sokakhoz hasonlóan ő is vitte magával a fényképezőgépet, hogy megörökítse a barátokkal együtt megélt kalandokat. „Minden egyes alkalommal egyre csak nőtt a fényképészet iránti lelkesedésem,” – meséli Jaakko. „Aztán lett egy új gépem, és elkezdtem kicsit komolyabban venni a dolgokat. Mostanra már 50-50% az arány; a fényképezés és a videókészítés kéz a kézben jár a természet iránti szeretetemmel.”

jaakko posti sony alpha 7RII egy meredek lejtőn a fák között suhanó síelő

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/1000s @ f/4.0, ISO 1000

Nem könnyű munka. Akár -35 fokos hidegben fényképezni azért elég nagy kihívást tud jelenteni fizikálisan. Még a legalapvetőbb dolgok, mint például a fényképezőgép kesztyűben történő használata is nehézséget jelenthet, de ami sok fotósban nem is tudatosul az az, hogy még arra is figyelni kell, hogyan veszed a levegőt!

jaakko posti sony alpha 7RII egy vízmosásban sebesen síelő férfi

© Jaakko Posti | Sony a7R II + 25mm f/2 | 1/2500s @ f/9.0, ISO 400

„Általában két kesztyűt viselek,” – meséli Jaakko. „Mindig próbálok a nagyobb kesztyűben dolgozni, mivel abban is tudom kezelni az alapvető funkciókat – például a blende beállításait, az AF-pontot, és persze a zárgombot. Aztán, ha valóban „ügyködnöm” kell a fényképezőgéppel, akkor leveszem a nagyobb kesztyűt, és az alatta levő kisebb, vékony, a kezemre feszülő kesztyűben folytatom a munkát, ezekben jóval könnyebb kezelni a gépet. Fontos megtalálni azt a kesztyűt, amelyik megfelel az igényeinknek még az extrém hidegben történő fotózás során is; nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fényképezőgép magnézium ötvözetből készül, így -30 Celsius-fokban a gép érintése is igencsak hideg.”

jaakko posti sony alpha 9 a snowboardjával és egy autóval modellt álló snowboardos a havas látkép előtt

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/80s @ f/2.2, ISO 50

Ilyen hidegben fontos, hogy nem csak magadat, hanem a fényképezőgépedet is fel kell készítened. Van, hogy annyira hideg van, hogy még csak rá sem lehellhetsz a gépre, mert a pára szinte egyből ráfagy a képernyőre, az EVF-re vagy az objektívre.

„Vannak fotósok, akik a kabátjuk alatt tartják a gépüket, olyankor viszont vigyázni kell, nehogy esetleg az izzadtság miatt kerüljön nedvesség az eszközre. Ilyenkor ez nagyon hamar ráfagyhat a gépre, ha extrém hideg éri; és ha már bent vagy, akkor is tanácsos a fényképezőgépet és az objektívet a hátizsákban hagyni, hogy a táskában levő levegő és a gépek is fokozatosan vegyék át a környezet hőmérsékletét. Sok mindenre kell gondolni, de nekem ez már rutinból megy.”
jaakko posti sony alpha 7 meredek lejtőn leereszkedő síelő madártávlatból

© Jaakko Posti | Sony a7 + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/2000s @ f/8.0, ISO 320

Jaakko saját bevallása szerint az extrém hidegben történő fotózás során az egyik legfontosabb tényező a megfelelő felszerelés. „Én mindig a Sony α7R III és a Sony α9 fényképezőgépeket használom, és eddig semmilyen problémával nem szembesültem a hidegben,” – osztja meg velünk Jaakko. „Dolgoztam már -35 fokos hidegben is, és az új NP-FZ100 akkumulátor még ilyen körülmények között is működik, lehetővé téve a fényképezést. Emlékszem az első télre, amikor elkezdtem használni a gépeket, -25 Celsius-fok volt, de a hideg szél miatt simán -30-nak lehetett érezni, és még akkor is gond nélkül tudtam tovább kattogtatni.”

jaakko posti sony alpha 7RII meredek lejtőn komótosan lefelé tekerő bringás, mögötte a lenyugvó nappal

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/1000s @ f/5.0, ISO 640

„Rájöttem, hogy a két fényképezőgép csodásan kiegészíti egymást, – folytatja Jaakko – és szeretem, ha mindkettő velem van. Az α9 a lehető legjobb, 20 képkocka/mp-es sebességet biztosítja, emellett pedig rendkívül gyors az automata fókusza, így ha eseményeket kell rögzítenem, ezt használom. Ha tájképeket, vagy hegyikerékpárosokat és síelőket fényképezem a tájban, akkor a 42,4 megapixeles érzékelővel rendelkező α7R III-mal dolgozok, hogy több részletet örökíthessek meg. Még akkor is részletgazdagok maradnak a képek, ha esetleg le kell vágnom belőlük szerkesztés során, vagy nagy méretben szeretném kinyomtatni őket.”

Ami az objektíveket illeti, Jaakko egy egész gyűjteménynyit használ, hogy ilyen zimankós körülmények között is elkészíthesse képeit. „Van néhány alapvető fontosságú objektív, amelyet használok, – mondja – a 70-200 mm f/2,8 G Master, a 70-200 mm f/4, a Sony Zeiss Sonnar 55 mm f/1,8 ZA és a 16-35 mm f/2,8 G Master. Azért kedvelem a Zeiss Sonnar 55 mm f/1,8 ZA objektívet, mert nagyon éles és gyönyörű képeket lehet vele készíteni, különösen portrékat, a 16-35 mm-es objektív pedig bármilyen gyújtótávolsággal használható, élvezet a használatuk. Mindent megadnak, amire szükségem van a kinti fotózáshoz.”

„Amikor hegyikerékpározom vagy futok, az f/4-et viszem magammal, mivel könnyebb és kisebb is, és ez volt az egyik fő oka annak, hogy elkezdtem használni a Sony Alpha sorozatot – rájöttem, hogy így sokat spórolhatok a táskám méretén és tömegén, és a jóval könnyebb hátizsákkal élvezetesebb is lett a síelés és a hegyikerékpározás! Télen természetesen jóval sötétebb van, és olyankor a lehető legnagyobb blendére van szükségem, így ilyenkor váltok a 70-200 mm f/2,8 GM objektívre, mivel több fényt képes felvenni.”
jaakko posti sony alpha 9 a síléceit fejlámpájával szemügyre vevő síelő

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/40s @ f/2.8, ISO 1600

Vannak fotósok, akiket elrettentenek a szélsőséges időjárási körülmények és fényviszonyok, de Jaakko számára ez is egy élvezeti faktor. „Az időjárás és a fényviszonyok sem állhatnak az utamba,” – mondja Jaakko – „A sarkkörön belül élek, így a tél közepén épp csak néhány világos óránk van, de van, hogy egyáltalán nem is süt a nap. Mégis szenzációsak a fényviszonyok. Az úgynevezett kék óra errefelé több órán át tart a téli időszakban, és csodálatosan lehet vegyíteni mesterséges fénnyel, akár a síelők vagy a hegyi kerékpárosok fejlámpáival is.”

jaakko posti sony alph 7s távoli ház valahol izlandon, fölötte a sarki fénnyel

© Jaakko Posti | Sony a7S + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1s @ f/4.0, ISO 3200

Jaakko a következő gondolatokkal zárta: „Igazán szeretem ezt a vidéket, mert nagyon változatosak a fényviszonyok; nyáron mindig minden csupa fény és egész éjjel arany színben pompázik a táj, télen pedig ott a kék óra, amely itt több órásra nyúlik. Általában a tél közepén az égbolt gyönyörű rózsaszín, és természetesen ott van még a sarki fény is, az aurora borealis, amelyet szintén rendkívüli élmény megörökíteni télen.”

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.