Alpha Universe Story Detail
Kicsi a világ

Marek Arcimowicz

A világ legmostohább és legtávolibb helyein dolgozó kalandfotósként mindenre készen kell állnia az embernek. Marek Arcimowicz és a gépe valóban mindenre készen áll.

Ugyan elsősorban könnyű, cserélhető objektíves Alpha gépekkel dolgozik, mint például az α7R III-as és az α6500-es, mindig marad egy kis hely a táskájában egy még kisebb modellnek is, méghozzá az igazán hatékony 1,0"-os érzékelővel és egy sokoldalú zoomobjektívvel ellátott kompakt RX100 V-ösnek. Ez a gép kis helyen is elfér, és mégis jóval többet nyújt minőségben, mint azt a mérete sugallná.

marek arcimowicz sony rx100VI a hegycsúcs felé félúton tartó kirándulók mosolyognak a kamerának

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125

„Mókás, – mondja Marek – hogy amikor az emberek egy olyan kicsi géppel látnak dolgozni, mint az RX100-as, akkor nem úgy tekintenek rá, ahogy kellene. Mivel kicsi, fel sem fogják, hogy micsoda nagyszerű eszköz egy fényképész kezében. Nem különösebben látványos, de minőségre akár többet is képes nyújtani, mint a nagyobb gépek – minden benne van, ami kell. Akárhová is megyek, mindig elfér a csomagban, és a méretéből adódóan olyan helyeken dolgozhatok vele, ahol mások nem tudnak.”

Egyik barátjának, a dzsaiszalmeri mahardzsa unokájának az esküvőjéről mesél. „Igazán különleges esemény volt, – emlékszik vissza Marek – nagyon érdekes volt látni az indiai arisztokráciát. Annyira pazar élmény volt, de nem a vagyon szempontjából, hanem a színek, a textúrák, az emberek miatt – egy fotós számára maga volt a paradicsom. Az RX100-assal dolgoztam, és mivel egy kis gépről van szó, anélkül készíthettem képeket, hogy feltűnést keltettem volna. Barátként voltam ott, nem akartam zavarni senkit, és hát emiatt közelebb is engedtek, mint bárki mást. Nagyon különleges pillanat volt az életemben, és természetesen fotósként is.”

marek arcimowicz sony rx100V indiai menyasszony és a koszorúslányok táncolnak, miközben az esküvőre készülnek

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

Nem csak a mérete miatt lehet igazán lopva dolgozni az RX100 V-össel, mondja Marek, hanem például a csendes felvételkészítési funkciónak köszönhetően is. „Az elektronikus zár használatával történő csendes felvételkészítés – magyarázza – lehetővé teszi számomra, hogy egyáltalán ne befolyásoljam az alanyt, és láthatatlan maradjak. Vannak, akik úgy néznek rám, mint egy amatőrre, csak mert ők nagyobb gépeket és objektívet használnak, de ha közelebb tudok kerülni az alanyokhoz, és ezáltal az igazsághoz is, az jelenti a valós versenyelőnyt.”

Egy pompás lagzi kényelmes körülményeitől kezdve, a hátizsákos utazás megpróbáltatásain keresztül, az útközben való fényképezésig, az RX100 V-ös mindig helyt áll, mondja Marek. „Tudom, – mondja nevetve – túl kicsi ahhoz, hogy egy nagyágyú legyen, de biztos, hogy az RX még évekig bírja a strapát. Ahhoz, hogy tudja velem tartani a lépést, bírja a hegyi és erdei életmódot, ellenállónak kell lennie. Túlnyomórészt fémből készült a váz, és bár óvatosan kell bánni a visszahúzható objektívvel, számtalanszor megjárta már velem a sivatagot, az Alpok és Szibéria havas-jeges vidékeit, a Himaláját Butánban, és Borneó párás tájait – még víz alatti használatot is bírja védőtokban.”

marek arcimowicz sony rx100V víz alatti kép egy a deszkájába kapaszkodó szörfösről

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8.0 ISO 1600

Az RX100 V-ös egy igazi sokoldalú fenevad, legyen szó az objektívről, a fókuszról, a 24 képkocka/mp-es sebességről, vagy akár a gyenge fényviszonyok és nagy ISO-érzékenység mellett nyújtott teljesítményről. „Rendkívül jó minőségű a zoomobjektív, – mondja Marek – bár lehetne egy kicsit szélesebb, de ezt nem könnyű megoldani egy ilyen kisméretű gépnél, és így is nagyszerű a teljesítménye. A 28-100 mm-es ekvivalens gyújtótávolság optimális a munkámhoz, mivel képes mindenre, amire egy dokumentarista fotósnak szüksége van.”

Nagy ISO-érzékenységnél az objektív gyors blendéje és a nagyteljesítményű érzékelője együttesen kiváló teljesítményt nyújt, így gyenge fényviszonyok között is kiválóan használható a gép. „Sokszor hagyatkoztam már a gép ezen tulajdonságára, – meséli Marek – például, amikor tavaly az idegenvezetőmről készítettem egy képet Kasmírban. Egy sátorban készült egy vagy két gyertya fényénél. Olyasvalakinek, aki még 50-es vagy 400-as ASA mellett készített diafilmeket, az, hogy 640-es, 1000-es paraméterekkel, vagy 3200-as, sőt afeletti ISO-értékkel fényképezhet, egyszerűen elképesztő. A lehetőségek kimeríthetetlenek.”

marek arcimowicz sony rx100V sötét borús fellegek előtt tornyosuló vár, előtérben az óceánnal

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Marek az RX100 V-ös videós funkcióinak is jó hasznát veszi; segítségükkel képes akár 4K 30p felvételre, sőt, elképesztő, 960 képkocka/mp sebességű, lassított felvételű effektusok készítésére. „A videokészítés kétség kívül az RX100-asok egyik nagy erőssége, – mondja – mert a minőség egyszerűen lenyűgöző. Természetesen használhatjuk családi videók vagy dokumentarista jellegű felvételek készítéséhez is, de a minőség valóban professzionális. Évek óta kísérem el utazásokra a National Geographic lengyelországi főszerkesztőjét, és egy egész filmsorozaton dolgoztunk már együtt. Egyszer Borneóban forgattunk, és a stábnak hatalmas, TV-s munkákhoz használt, különleges, vízalatti filmezéshez szükséges kellékekkel felszerelt kamerái voltak, de egyik sem működött! Ezért a film 99%-át az RX-szel forgattuk le, és mindenki azt mondta, hogy nem vártak ilyen minőséget, de mégis szenzációs lett!”

marek arcimowicz sony rx100V 2 fiatal srácok kenuban eveznek az óceánon

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

Az RX100-assal csupán egy gombnyomásnyira van a minőség és a sokoldalúság, meséli Marek, és elmagyarázza, hogy „amikor 70x90 cm nagyságú, kiállításra szánt nyomatokat készítek a fotókból, szinte lehetetlen megmondani, hogy egy kompakt géppel készítettem őket. Olyannyira könnyű a fényképezőgép, hogy úgy érzem, mintha csak a testem része lenne.”

marek arcimowicz sony rx100V egy forgalmas úton átkelni próbáló hölgy előtt elsuhanó biciklis

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Kiemelt termékek
DSC-RX100M5A
RX100 V – Prémiumkategóriás, 1.0 típusú érzékelővel szerelt, kompakt fényképezőgép kimagasló AF-teljesítménnyel

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M6
RX100 VI – széles zoomtartomány és szupergyors autofókusz

DSC-RX100M6

Kapcsolódó cikkek
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Lengyelország

„A jó utazónak nincsenek kész tervei, és nem is szándékozik megérkezni” – 老子 Lǎozi (Lao-ce; i.e. 6–5. század)

Profil megtekintése


x