mókus iszik pocsolyából

Mókusfotózás a Sony α7R IV modellel

Gustav Kiburg

Ahogy a nyár lassan távoli emlékké halványul, az ősz színei tökéletes hátteret adnak a természetfotós Gustav Kiburgnak. „Mindig a színekre gondolok” – mondja. „Arra gondolok, hogy hová üljek és mi lesz a háttér. Arra gondolok, hogy hol van egy faág és milyen színűek a levelek a háttérben. Nagyon sok mindent kell átgondolni az első kép elkészítése előtt.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 mókus áll fényes vörös levélen

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 1000

Az első múlt őszi kirándulásai egyikén Gustav vörös mókusokat ment fotózni a Sony α7R IV-gyel. „Vicces állatok. Ősszel remek képeket lehet készíteni róluk. Ebben az évszakban a bundájuk megvastagszik, és szőr nő a fülük köré, hogy megvédje őket a téli hidegben.”

Mivel a mókusok kicsik és gyorsak, sokan azt gondolhatnák, hogy egy gyorsabb fényképezőgép, például a Sony α9 II szükséges a fotózáshoz, azonban Gustavnak számos érve van amellett, hogy miért az α7R IV volt az ideális fényképezőgép ehhez a projekthez.

gustav kiburg sony alpha 7r4 – mókus egy mohos ágon

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Ősszel a mókusok nagyon aktívak, meséli Gustav, mert élelmet gyűjtenek a téli hónapokra. Hogyan segített az α7R IV elkapni mindezt? „Nos, azt tapasztaltam, hogy ez egy nagyszerű fényképezőgép, amely képes megörökíteni a mozgásukat és a tevékenységüket” – mondja. „A 61,2 millió pixeles érzékelő annyi részletet biztosít, hogy szabadon megvághatom a képeket, és azok még mindig elég részletesek lesznek a nagyméretű nyomatok készítéséhez. Mindig azt mondom, hogy a természetfotózáskor soha nem tudsz elég távolra „nyúlni”, és ezalatt a gyújtótávolságot értem. Ezért fantasztikus, hogy lehetőség van szabadon kivágni a tökéletes kompozíciót.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 – mókus egy nedves ágon

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 2000

Az objektív gyújtótávolsága nyilvánvalóan létfontosságú a természetfotózásnál, és sok más fotóshoz hasonlóan Gustavnak is a Sony FE 400mm f/2.8 GM az egyik kedvence – ezt használta a vörös mókusos képeihez is. Gustav másik kedvenc viszont az FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objektív, és ő ezt javasolja azoknak az amatőr fotósoknak, akik esetleg szeretnék kipróbálni a természetfotózást. „Számomra ez a tökéletes objektív a természetfotózáshoz” - mondja. „Hatalmas a gyújtótávolsága; ha az erdőben vagyok, és egy mókust fényképezek, akkor 300 mm-es gyújtótávolságot tudok használni, de ha megpillantok egy kis madarat egy fán, gyorsan át tudok zoomolni 600 mm-re. A blendéje 11 lamellából áll, ami segít nagyszerű bokeh-hatást elérni, hogy jól kiemelkedjen a téma.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 – héja száll egy ágra

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1000

Az α7R IV egy másik meglepetése az autofókusz sebessége. Gustav a követő AF-et használja, és úgy látja, hogy az tökéletesen képes lépést tartani a vadvilággal. „Fotózás közben a szemem sarkából megláttam egy héját, amelyik éppen leszállni készült egy faágra” – mondja. „A héják nagyon gyorsan repülnek, ezért nincs sok időd reagálni vagy átgondolni a képet. Odafordultam, és a fényképezőgép a másodperc töredéke alatt fókuszált és elkészítette a felvételt – nagyon gyorsnak kell lenned, de ez a fényképezőgép képes lépést tartani.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 – mókus áll egy pocsolya előtt összetett mancsokkal

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Gustav egyik szenvedélye a színek világa, egyúttal ő a mostoha időjárás bajnoka. „A rossz időjárás színes időjárás” – fejtette ki. „Nem szeretem a napsütést. Kemény a fénye, és a kemény fény árnyéka is kemény. Mindig felhős időben mozdulok ki, mert olyankor bújnak elő a színek. Az objektív kontrasztja révén minden gazdag természetes színek láthatók, különösen ősszel. Időnként polárszűrőt is használok a színek további fokozásához, főként erdei környezetben. Ezek a színek segítenek a mókusok természetes környezetének kiemelésében, emellett tökéletes hátteret nyújtanak az élénkvörös téli bundájuhoz.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 – meglepettnek látszó mókus egy ág végén

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Gustav elmondta, hogy egy hosszú – erdei mókusok, madarak és más felbukkanó állatok fényképezésével töltött – nap során nem esik nehezére akár 1000 felvételt is készíteni. De mi történik mindezekkel a fotókkal? 61 millió képpontos érzékelő esetén ez óriási tárolandó adatmennyiség. „A legjobb 10-15 felvételt tartom meg, a többi 985-öt pedig törlöm!” – nevetett Gustav. „Nem értem azokat, akiknek hatalmas további tárhelyre van szükségük a nagyobb felbontású képek miatt. A legjobb felvételeket szeretném megosztani az emberekkel, a rangsor 100. helyezettjét nem. Soha nem fogom felhasználni ezek egyikét sem, csak halmozódnának a merevlemezemen anélkül, hogy bárki is megnézné őket – probléma megoldva!”

Kiemelt termékek

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„A rossz időjárás színes időjárás.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.