aleksandra szmigiel a sony alpha 9II gépével, 600 mm-es G Master objektívvel

Győztesek győztese: sportfotózás α9 II fényképezőgéppel

Diego Souto és Aleksandra Szmigiel

Csak néhányan profi fotós juthatott hozzá az új Sony α9 II géphez annak hivatalos megjelenése előtt.

Közéjük tartozik a varsói székhelyű Aleksandra Szmigiel és a madridi Diego Souto sportfotós. Csak néhány hete használják a fényképezőgépet, de a Sony α9 II máris nagyban megváltoztatta a munkavégzésük menetét. A sportfotózás versengő világában kulcsszerepet játszik elsőnek lenni; ezen múlhat például, hogy megveszik-e a felvételeket – az α9 II új funkciói pedig már segítettek Aleksandrának és Diegónak előnyhöz jutni a DSLR-fényképezőgépet használó többi fotóssal szemben.

aleksandra szmigiel a sony alpha 9II gépével, 600 mm-es G Master objektívvel

„A Sony α9 II igazán nagy lépés a Sony és a sportfotósok számára egyaránt” – fogalmazta meg Aleksandra. „Tökéletes megoldást nyújt nekünk, akiknek pillanatok alatt kell elküldenünk a felvételeket a szerkesztőségbe, és teljes értékű professzionális eszköz.” Középtávfutói múltjának köszönhetően Aleksandra a természetes közegében van, miközben atlétikai versenyeken fotóz, különösen a Gyémánt Liga európai pályáján. Számára a Sony α9 fényképezőgép máris komoly előrelépést jelent.

„Az egyik ok, ami miatt szeretem ezt az új készletet, hogy mennyire könnyű” – árulta el. „Egylábú állvány nélkül is tudom használni a 400 mm-es objektívet, amely számomra a munkavégzés legegyszerűbb módja.”

Mindeközben Diego Souto rendszerint egy futballpálya szélén található. „A játékosok kiszámíthatatlanul mozognak” – magyarázta. „Éppen ezért az α9 II a legjobb választás. A villámgyors automatikus élességállító (AF) rendszer számára nem okoz gondot, ha egy játékos hirtelen fordul vagy irányt vált: az AF követi, a 20 képkocka/mp zársebességre támaszkodva pedig tudom, hogy 20 éles kép készül. Ez a választás lehetőségéről szól; hiszen ezen felvételek közül kiválaszthatom pontosan az általam óhajtott pillanatot. A DSLR-fényképezőgépet használó többi fotósnál néhány kissé elmosódott kép is készül, amelyet így nem tudnak használni, miközben előfordulhat, hogy pont az ábrázolná a megmutatni kívánt pillanatot.”

diego souto sony alpha 9II a real madrid játékosa elrúgja a labdát a levegőben © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Ráadásul ez nemcsak a Diego számára fontos választás lehetőségét jelenti – azt is, hogy mennyivel könnyebb ezzel a fényképezőgéppel elkészítenie a megfelelő képeket. „Korábban, ha DSLR-géppel fotóztam, aggódtam az összes felvétel élessége miatt, de ma már biztos vagyok az eredményben – mondta el. – Összpontosíthatok a többi dologra, például a kompozícióra, a háttérre, a játékos mozgására – de a fókusz miatt többé nem kell aggódnom. Ez több teret ad a kreativitásnak, ami megfizethetetlen.”

diego souto sony alpha 9II focista ugrik fejeléshez, miközben egy másik játékos igyekszik ellökni őt © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 8000

Ugyanolyan, 24 millió képpontos érzékelője és 20 képkocka/mp-es sorozatfelvételi sebessége alapján az α9 II hasonlónak tűnhet az α9 géphez, ám a látszólag apró különbségek a sportfotósok számára óriásiak. Az új mechanikus zár kétszer gyorsabb, így akár 10 képkocka/mp mellett is lehet fotózni mechanikus zárral. Immár mindkét SD-kártyaaljzat UHS-II-kompatibilis, a processzor pedig gyorsabb, így összességében nőtt a fényképezőgép teljesítménye. A külsején is történtek változtatások, amelyek népszerűek lesznek – ilyenek például a tökéletesített tömítések és aljzatfedelek.

diego souto sony alpha 9II két focista igyekszik megszerezni a labdát © Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego már észlelte a fényképezőgép ergonómiájában jelentkező különbséget. „Az α9 II gombjai mélyebben ülnek és valamivel szivacsosabbak, amitől még jobban kezelhető a fényképezőgép, különösen, ha kesztyűben használom” – fejtette ki. „Bár a tömege nagyjából ugyanakkora, a fogásának és a kiegyensúlyozásának köszönhetően sokkal könnyebbnek érződik.”

Valószínűleg azonban a képtovábbítási lehetőségek az α9 II legfontosabb funkciói, amelyek Aleksandra és Diego számára egyaránt előnyt jelentenek. Beépített 1000BASE-T ethernet-csatlakozót, valamint 2,4 GHz-es és 5 GHz-es beépített Wi-Fi-funkciót kínál, így a fényképezőgép minden korábbinál gyorsabban képes továbbítani a felvételeket FTP-kapcsolaton keresztül, és már hangcímkét is lehet az egyes képekhez adni.

„Lehetővé vált a fényképezőgépem egy gombjához hozzárendelni egy kép azonnali, FTP-n keresztüli feltöltését a szerkesztőségbe” – mondta el Aleksandra. „Ez rendkívül hasznos; ügynökségnek dolgozó fotósként szükségem van a közzéteendő képek gyors elküldésére, ezért ez hatalmas lépés a magamfajták számára.”
diego souto sony alpha 9 kosárlabda-játékos felugorva igyekszik megakadályozni az ellenfél pontszerzését © Diego Souto | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1600

Diego számára az új funkciók jelentős változást hoztak a munkavégzésében. „Amikor láttam, hogy a Sony elérhetővé tette a hangcímkéket, tudtam, hogy ez a fényképezőgép nekem való” – árulta el. „Ez társul az 5 GHz-es WiFi-csatlakoztatási lehetőséghez és az 1000BASE-T ethernet porthoz, valamint ahhoz a tényhez, hogy nincs szükség semmilyen külső eszközre, minden nekem szükséges dolog benne van! Az, hogy a képeimet mindenki másnál előbb el tudom küldeni online, hatalmas előny az én területemen. Ha mindent végiggondolok, az automatikus élességállítás sebességét, a sorozatfelvételi sebességet, a csendes zárt és az adattovábbítási képességeket, ez a legjobb univerzális fényképezőgép a sportfotósok számára. Egészen biztosan magammal viszem jövőre Tokióba, a nyári olimpiára.”

Kiemelt termékek

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

„Nem szeretek sokat beszélni. Inkább a fotóimmal mesélek.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.