dilian markov sony alpha 6000 durdle door sziklaboltozat az egyesült királyságban

Panorámás vízió

Dilian Markov

A mindennapokban Dilian olyan nagy nemzetközi magazinok bulgár kiadásainak dolgozik, mint az Elle, a Cosmopolitan és a Harper’s Bazaar, de továbbra is vonzza az utazás és a felfedezés – és imádja a panorámaképek erejét.

„Kreatív munkám mellett a másik szenvedélyem az utazás. Néhány éve ráleltem egy kis fényképezőgépre, amelynek nagyszerű objektívjei voltak, és olyan képminősége, hogy kimehettem vele az utcára az „igazi életet” fotózni, smink és mesterséges fény nélkül. Ugyanebben az évben hosszú vakációra mentem. A pillanat hevében a családommal másfél hónapra egy lakókocsiba költöztem, és utaztunk. Mindennap fotóztam őket és a körülöttünk lévő életet.”

Diliant elkísérte az útra a Sony NEX-6 is, az a fényképezőgép, amely meghatározta fotóit. A fényképezőgép egyik funkciójának köszönhetően Dilian felfedezte a panorámafotózás világát, ami mindig is izgatta, de sose volt türelme hozzá.

dilian markov sony nex 6 fekete-fehér hegy tájképe a spanyolországi andalúziában © Dilian Markov | Sony NEX-6 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

„Nagyon dinamikusan dolgozom. Szinte soha nem használok állványt, és folyamatosan „valami újat” keresek: talán egy mozdulatot, egy mosolyt, vagy a természetes reakcióját annak az embernek, akit éppen fotózok. Ugyanez a helyzet, amikor úti fotókat készítek.”

„Tisztelem azoknak a kollégáknak a precizitását és türelmét, akik állványt használva kockáról kockára készítik a panorámaképeket, de én nem ilyen vagyok. Nekem ehhez egyszerűen nincs türelmem, és nem így szeretek fotózni. Amióta viszont felfedeztem a Panoráma funkciót, minden lehetőséget megragadok a panorámafotózásra.”

Azok számára, akik esetleg nem ismerik: a Sony fényképezőgépeiben található Panoráma üzemmód révén a fotósok a fényképezőgépet maguk előtt egyszerűen elhúzva készíthetnek panorámaképeket. Miközben a fényképezőgép elkészíti a képeket, össze is fűzi azokat, és egyetlen széles panorámaképet hoz létre belőlük, így az ilyen képek elkészítéséhez már nincs szükség kemény munkára.

dilian markov sony alpha 6500 sivatagi panorámakép © Dilian Markov | Sony α6500 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/250s @ f/11 ISO 100
„Mindig vonzott a panorámafotózás, bár sosem tudtam megmagyarázni, miért. Szeretem a nyílt, széles tájképeket, a hatalmas teret – és a fény és a víz is nagy hatást gyakorol rám. Az ilyen helyek feltöltenek energiával és vággyal, hogy fotózzak. Amikor ilyen látképek előtt állok, az egyetlen mód, hogy kifejezzem, amit látok, és amit a szívem érez, hogy panorámaképeket készítek.”
dilian markov sony alpha 6000 óceánra néző lány panorámaképe cannes-ban © Dilian Markov | Sony α6000 + E 16-50mm f/3.5-5.6 | 1/320s @ f/13 ISO 100

Az ember azt várná, hogy Dilian panorámaképeinek többsége tájkép, de Dilian a széles formátumot gyakran használja új nézőpont megteremtésére is. Üzleti úton voltam Cannes-ban. Egy nemzetközi vegyszergyártó vállalatnak dolgoztam. Két szabad órám maradt. Fényképezőgépemmel végigsétáltam a part menti sétányon. Dél volt, a nap fényesen ragyogott. Minden szabály azt mondja, hogy ez az időpont nem jó a fotózáshoz. Elhagyva a parton tolongó turistákat a sétány végére értem, és akkor megpillantottam egy fiatal lányt, aki várakozva figyelte a hajókat az elé táruló öbölben. Előkaptam a fényképezőgépemet, és gondolkodás nélkül kattintottam. Tudtam, hogy csak egy vagy két lehetőségem lesz. A lány felém fordult, rám nézett, majd elment. De a kép már elkészült. Nem hagyományos panorámakép lett, de a hatása varázslatos.

dilian markov sony alpha 7II foro di cesare római panorámaképen naplementekor © Dilian Markov | Sony α7 II + FE 35mm f/2.8 ZA | 1/60s @ f/4.0 ISO 125

Hogy miért folytatja Dilian a panorámafotózást, arra nagyon egyszerű a válasz: „A világ minden tájáról vannak gyönyörű fotóim a klasszikus 2:3-as vagy 1:1-es formátumban. De amikor 2,5 méteres szélességben kiállítom a panorámaképeimet, a hatás teljesen más. Ha valaki a kép elé áll, forgatnia kell a fejét, hogy az egészet lássa. Ilyenkor látom a nézők szemében, hogy gondolatban ők is azon a helyen járnak, amit lefotóztam. A hatás egyedülálló!”

dilian markov sony alpha 7II vízből kiálló faágak egy idilli kubai tengerparton © Dilian Markov | Sony α7 II + FE 35mm f/2.8 ZA | 1/500s @ f/16 ISO 100

„A panorámafotózás megtanított rá, hogy ha a szívemmel fotózok, akkor megérinthetem mások lelkét.”

Dilian tippjei:

Kiemelt termékek

Dilian Markov

Dilian Markov | Bulgaria

„Számomra a fotózás célja az emberek lelkének megérintése.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.