Panorámakép 

Dilian Markov

A mindennapokban Dilian olyan nagy nemzetközi magazinok bulgár kiadásainak dolgozik, mint az Elle, a Cosmopolitan és a Harper’s Bazaar, de továbbra is vonzza az utazás és a felfedezés – és imádja a panorámaképek erejét. 

„Kreatív munkám mellett a másik szenvedélyem az utazás. Néhány éve ráleltem egy kis fényképezőgépre, amelynek nagyszerű objektívjei voltak, és olyan képminősége, hogy kimehettem vele az utcára az „igazi életet” fotózni, smink és mesterséges fény nélkül. Ugyanebben az évben hosszú vakációra mentem. A pillanat hevében a családommal másfél hónapra egy lakókocsiba költöztem, és utaztunk. Mindennap fotóztam őket és a körülöttünk lévő életet.”

Diliant elkísérte az útra a Sony NEX-6 is, az a fényképezőgép, amely meghatározta fotóit. A fényképezőgép egyik funkciójának köszönhetően Dilian felfedezte a panorámafotózás világát, ami mindig is izgatta, de sose volt türelme hozzá.

dilian markov sony nex 6 fekete-fehér hegy tájképe a spanyolországi andalúziában
© Dilian Markov | Sony NEX-6 + 55mm f/1.8 ZA | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

„Nagyon dinamikusan dolgozom. Szinte soha nem használok állványt, és folyamatosan „valami újat” keresek: talán egy mozdulatot, egy mosolyt, vagy a természetes reakcióját annak az embernek, akit éppen fotózok. Ugyanez a helyzet, amikor úti fotókat készítek.”

„Tisztelem azoknak a kollégáknak a precizitását és türelmét, akik állványt használva kockáról kockára készítik a panorámaképeket, de én nem ilyen vagyok. Nekem ehhez egyszerűen nincs türelmem, és nem így szeretek fotózni. Amióta viszont felfedeztem a Panoráma funkciót, minden lehetőséget megragadok a panorámafotózásra.”

Azok számára, akik esetleg nem ismerik: a Sony fényképezőgépeiben található Panoráma üzemmód révén a fotósok a fényképezőgépet maguk előtt egyszerűen elhúzva készíthetnek panorámaképeket. Miközben a fényképezőgép elkészíti a képeket, össze is fűzi azokat, és egyetlen széles panorámaképet hoz létre belőlük, így az ilyen képek elkészítéséhez már nincs szükség kemény munkára.

 

dilian markov sony nex 6 fekete-fehér hegy tájképe a spanyolországi andalúziában
© Dilian Markov | Sony α6500 + 10-18mm f/4 | 1/250s @ f/11 ISO 100

„Mindig vonzott a panorámafotózás, bár sosem tudtam megmagyarázni, miért. Szeretem a nyílt, széles tájképeket, a hatalmas teret – és a fény és a víz is nagy hatást gyakorol rám. Az ilyen helyek feltöltenek energiával és vággyal, hogy fotózzak. Amikor ilyen látképek előtt állok, az egyetlen mód, hogy kifejezzem, amit látok, és amit a szívem érez, hogy panorámaképeket készítek.”

 

dilian-markov-sony-alpha-6000-óceánra-néző-lány-panorámaképe-cannes-ban
© Dilian Markov | Sony α6000 + 16-50mm f/3.5-5.6 | 1/320s @ f/13 ISO 100

Az ember azt várná, hogy Dilian panorámaképeinek többsége tájkép, de Dilian a széles formátumot gyakran használja új nézőpont megteremtésére is.

„Üzleti úton voltam Cannes-ban. Egy nemzetközi vegyszergyártó vállalatnak dolgoztam. Két szabad órám maradt. Fényképezőgépemmel végigsétáltam a part menti utcán. Dél volt, a nap fényesen ragyogott. Minden szabály azt mondja, hogy ez az időpont nem jó a fotózáshoz. Elhagyva a parton tolongó turistákat az utca végére értem, és akkor megpillantottam egy fiatal lányt, aki várakozva kereste a hajókat az előtte fekvő öbölben. Előkaptam a fényképezőgépemet, és gondolkodás nélkül kattintottam. Tudtam, hogy csak egy vagy két lehetőségem lesz. A lány felém fordult, rám nézett, majd elment. De a kép már elkészült. Nem hagyományos panorámakép lett, de a hatása varázslatos.”

dilian markov sony alpha 7II foro di cesare római panorámaképen naplementekor
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35mm f/2.8 | 1/60s @ f/4.0 ISO 125

Hogy miért folytatja Dilian a panorámafotózást, arra nagyon egyszerű a válasz: „A világ minden tájáról vannak gyönyörű fotóim a klasszikus 2:3-as vagy 1:1-es formátumban. De amikor 2,5 méteres szélességben kiállítom a panorámaképeimet, a hatás teljesen más. Ha valaki a kép elé áll, forgatnia kell a fejét, hogy az egészet lássa. Ilyenkor látom a nézők szemében, hogy gondolatban ők is azon a helyen járnak, amit lefotóztam. A hatás egyedülálló!”

dilian-markov-sony-alpha-7II-idilli-tengerpart-kubában-vízből-kiálló-három-faág
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35mm f/2.8 | 1/500s @ f/16 ISO 100

 „A panorámafotózás megtanított rá, hogy ha a szívemmel fotózok, akkor megérinthetem mások lelkét.”

Dilian tippjei:

A szíveddel fotózz, és akkor kattints, amikor szól neked.

Fotózz különböző szögekből, különböző objektívekkel, amíg meg nem találod a tökéletes képet. Ne elégedj meg az elsővel.

A fotók szerkesztésekor nagyon ügyelj a színekre és a kontrasztokra. Ez egy igen kényes folyamat, és elronthatja a képet, vagy lenyűgözővé teheti.

A szerkesztés után várj néhány napot, mielőtt közzéteszed a képet. Nézd meg friss szemmel, és döntsd el, hogy tökéletes-e, vagy kell-e még dolgoznod rajta.

Panorámaképek készítésekor ne csak a nyilvánvaló témát keresd. Akár az emberek is különlegessé tehetik a képet.

 A cikkben bemutatott termékek 
ILCE-6500
α6500 prémium, E-bajonettes APS-C fényképezőgép
ILCE-6000
α6000 E-bajonettes fényképezőgép APS-C érzékelővel
ILCE-7M2
α7 II E-bajonettes fényképezőgép Full Frame érzékelővel
TEST
SEL1018
E 10-18 mm F4 OSS
SEL35F28Z
Sonnar T* FE 35 mm F2.8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA
SELP1650

E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS
Dilian Markov
alpha universe

Dilian Markov

Bulgária

Számomra a fotózás célja az emberek lelkének megérintése.

Profil megtekintése


x