közelkép két madárról

Természet. Közeli.

Gustav Kiburg és Alexander Heinrichs

Nagy képek, kis fényképezőgépek

A Sony RX10 IV egy nagy, cserélhető objektíves fényképezőgép sokoldalúságát kínálja a lelkes természetfotósok által könnyen használható, kis méretben. A nagy felbontású, 600 mm-es szuper-teleobjektívvel a fényképezőgép könnyedén készíthet rendkívül közeli felvételeket.

A fotós Gustav Kiburg és Alexander Heinrichs elmondja, hogy a Sony RX10 IV rugalmasságának köszönhetően hogyan készít elképesztő természetfotókat a képminőség romlása nélkül. A természetfotós Gustav Kiburg számára a fényképezés menekülés a mindennapok nyüzsgéséből. Azonban, mint mondja, szívesen fotózza annak a világnak a szépségeit is, amelyben élünk. Nemcsak az egzotikus helyeken élő állatokat, hanem azokat is, amelyek a hátsó kertben vagy a szomszédságban élnek, és legalább olyan szépek.

gustav kiburg sony rx10 IV vörös mókus

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/100s @ f/4, ISO 400

Ezzel szemben a fotós Alexander Heinrichs mindig történeteket mesél el a képeivel, legyen szó divatról, reklámfotóról vagy Afrika prérijein készült természetfotókról.

„A különleges pillanatokat keresem. Egy idő után az ember megérzi, mit fognak csinálni az állatok. Nem készítem egyik képet a másik után, inkább megvárom a tökéletes pillanatot. Minden kép egy kis műalkotás. Úgy mutatom meg a képet a saját stílusomban, ahogy az számomra vonzó.”
alexander heinrichs sony rx IV leszálló pelikán

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs egy különleges pillanatra vár, mint például ezen a tökéletesen időzített felvételen, melyen egy pelikán épp leszállni készül. A képet az RX10 IV fényképezőgéppel készítette.

„Ha az ember Afrikában utazik, a sivatagon át, 45 fokos hőségben, minden kilogrammot megérez. Ezért a nehezebb fényképezőgépet és felszerelést gyakran hátrahagytam, és csak az RX10 IV-et vittem magammal”.
alexander heinrichs sony rx10 IV gyík namíbiában

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

Az RX10 IV objektívjének sokoldalúsága azt jelenti, hogy otthoni közeli felvételek készítésére ugyanolyan alkalmas, mint távoli telefotók készítésére. Ennek a kaméleonról készült képnek a készítése közben Heinrichs nagy hasznát vette a 24 képkocka/mp sebességű sorozatfelvételnek, mert ennek köszönhetően tudta megörökíteni pontosan azt a pillanatot, amikor a kaméleon megragadta a rovart a nyelvével. 

Eközben Gustav Kiburg épp ezzel ellentétes időjárási körülményekkel nézett szembe:

„Norvégiában voltam, ahol a gyilkos bálnákat fotóztam az RX10 IV fényképezőgéppel. Három napra utaztam oda. Mínusz 20 fok volt, és egy kis felfújható csónakból fotóztam a bálnákat. Erős volt a hullámzás, és a fényképezőgép mindennap kapott néhány adag sósvizes zuhanyt, de még mindig nagyszerűen működik.”
gustav kiburg sony rx10IV gyilkos bálna norvégiában

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/5, ISO 800

Gustav a 24–600 mm-es zoomobjektívvel szintén tudott extrém közeli fotókat készíteni a madarakról, annak ellenére, hogy elég messze ült a témától.

gustav kiburg sony rx10IV közeli telefotó egy madárról

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/6.3, ISO 400

Mindkét fotós a cserélhető objektívű fényképezőgépekhez szokott, viszont az RX10 IV sok olyan funkciót is kínál, amelyet ugyan megszoktak, de kisebb méretben. Namíbiában Heinrichs kihozta a maximumot a fényképezőgép hatalmas zoomtartományából.

„Csak az RX10 IV-et vittem magammal – ezzel könnyebb dolgozni, és gyorsabb. Például lefotóztam egy elefántot, amelyik nagyon-nagyon közel jött az autónkhoz. Ha objektívet kellett volna cserélnem a nagyobb fényképezőgépemen, túl sok időt elvesztegettem volna, és elszalasztottam volna a pillanatot. Ehelyett csak kizoomoltam és exponáltam.”
alexander heinrichs sony rxIV elefántok namíbiában

© Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Norvégiában Gustavval hasonló dolog történt:

„Az RX10 IV súlya 1 kg, és a 4,5-ös optikai képstabilizálásnak köszönhetően nincs szükség három- vagy egylábú állványra. A kamera hosszabb ideig tartható a kézben, így a fotós gyorsabban reagálhat. Ha sok tengeri madár repked körülöttem, vagy egy bálna kiemelkedésére várok, előfordul, hogy az egyik irányban fotózok, és észreveszek valamit a másik irányban, amire reagálnom kell: ilyenkor nagyon gyorsan megfordulok és fényképezem. Az autofókusz rendszer villámgyorsan reagál.”
gustav kiburg sony rx10IV északi szula norvégiában

© Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/5.6, ISO 400

Gustav a lágyabb fények miatt szívesebben fotóz borús időben; így készült ez a kép is az északi szuláról. Az RX10 IV autofókusz rendszere és hosszú objektívje még gyengébb fényviszonyok esetén is képes volt elkészíteni ezt a bámulatos képet. Gustav röviden összefoglalja, miért nagyszerű univerzális fényképezőgép az RX10 IV:

„Olyanok számára készült, akik szeretnek a természetben barangolni, de nem akarnak objektívekkel teli nehéz táskákat cipelni. Ez a készülék teljes körű megoldást kínál: gyenge fényben is nagyszerűen teljesít, autofókusza stabil, témakövetése pedig olyan pontos, hogy a repülő madarakról is tökéletes képeket készít. Emellett makróképeket is készít, vagyis mindenre képes, amit az emberek egy fényképezőgéptől elvárnak.”

 Hasznos tippek a vadvilág fotózásához 

Kiemelt termékek

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„A rossz időjárás színes időjárás.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.