Természet. Közeli.

 Gustav Kiburg és Alexander Heinrichs

 Nagy képek, kis fényképezőgépek

A Sony RX10 IV egy nagy, cserélhető objektíves fényképezőgép sokoldalúságát nyújtja kis méretben, amelyet a lelkes fotós könnyedén használhat. A nagy felbontású, 600 mm-es szuper-teleobjektívvel a fényképezőgép könnyedén készít extrém közeli felvételeket.

A fotós Gustav Kiburg és Alexander Heinrichs elmondja, hogy a Sony RX10 IV rugalmasságának köszönhetően hogyan készítenek hihetetlen természetfotókat a képminőség romlása nélkül.

A természetfotós Gustav Kiburg számára a fényképezés menekülés a mindennapok nyüzsgéséből. Azonban mint mondja, szívesen fotózza annak a világnak a szépségeit is, amelyben élünk. Nemcsak az egzotikus helyeken élő állatokat, de azokat is, amelyek a hátsó kertben vagy a szomszédban élnek, és legalább olyan szépek.

gustav kiburg sony rx10 IV vörös mókus
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/100s @ f/4, ISO 400

Ezzel szemben a fotós Alexander Heinrichs mindig képekben meséli el a történeteit, legyen szó divatról, reklámfotóról, vagy természetfotókról Afrika prérijein. 

„A különleges pillanatokat keresem. Egy idő után az ember megérzi, mit fognak csinálni az állatok. Nem készítem egyik képet a másik után, inkább megvárom a tökéletes pillanatot. Minden kép egy kis műalkotás. Úgy mutatom meg a képet a saját stílusomban, ahogy az számomra vonzó”

alexander heinrichs sony rx IV pelikán landolása
 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs egy különleges pillanatra vár, mint például ezen a tökéletesen időzített felvételen, melyen egy pelikán épp leszállni készül. A képet az RX10 IV fényképezővel készítette.

„Ha az ember Afrikában utazik, a sivatagon át, 45 fokos hőségben, minden kilogrammot megérez. Ezért a nehezebb fényképezőt és felszerelést gyakran hátrahagytam, és csak az RX10 IV-et vittem magammal”.

alexander heinrichs sony rx10 IV gyík namíbiában

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

Az RX10 IV objektívjének sokoldalúsága azt jelenti, hogy otthoni közeli felvételek készítésére ugyanolyan alkalmas, mint távoli telefotók készítésére. Ennek a kaméleonról készült képnek a készítése közben Heinrichs nagy hasznát vette a 24 képkocka/mp sebességű sorozatfelvételnek, mert ennek köszönhetően tudta elkapni pontosan azt a pillanatot, amikor a kaméleon megragadta a rovart a nyelvével. 

Eközben Gustav Kiburg épp ezzel ellentétes időjárási körülményekkel nézett szembe:

„Norvégiában fotóztam a gyilkos bálnákat az RX10 IV fényképezővel. Három napra mentem oda. Mínusz 20 fok volt, és egy kis felfújható csónakból fotóztam a bálnákat. Erős volt a hullámzás, és a fényképezőgép mindennap kapott néhány adag sósvíz-zuhanyt, de még mindig nagyszerűen működik.”

gustav kiburg sony rx10IV gyilkos bálna norvégiában
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/1600s @ f/5, ISO 800

Gustav a 24–600 mm-es zoomobjektívvel szintén tudott extrém közeli fotókat készíteni a madarakról, annak ellenére, hogy elég messze ült a témától.

gustav kiburg sony rx10IV közeli madár-telefotó

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2500s @ f/6.3, ISO 400

Mindkét fotós a cserélhető objektívű fényképezőgépekhez szokott, de az RX10 IV sok olyan funkciót kínál, amelyet már megszoktak, viszont kisebb méretben. Namíbiában Heinrichs szinte mindent kihozott a fényképezőgép hatalmas zoomtartományából.

„Csak az RX10 IV-et vittem magammal – ezzel könnyebb dolgozni, és gyorsabb. Például lefotóztam egy elefántot, amelyik nagyon nagyon közel jött az autónkhoz. Ha objektívet kellett volna cserélnem a nagyobb fényképezőgépemen, túl sok időt elvesztegettem volna, és elszalasztottam volna a pillanatot. Ehelyett csak kizoomoltam és exponáltam.”

alexander heinrichs sony rxIV elefántok namíbiában

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Norvégiában Gustavval hasonló dolog történt:

„Az RX10 IV súlya 1 kg, és a 4,5-ös optikai képstabilizálásnak köszönhetően nincs szükség három- vagy egylábú állványra. A kamera hosszabb ideig tartható a kézben, így a fotós gyorsabban reagálhat. Ha sok tengeri madár repked körülöttem, vagy egy bálna kiemelkedésére várok, előfordul, hogy az egyik irányban fotózok, és észreveszem, hogy a másik irányban történik valami, és reagálnom kell: nagyon gyorsan kell megfordulnom és fényképeznem. Az autofókusz rendszer villámgyorsan reagál.”

gustav kiburg sony rx10IV északi szula norvégiában

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2500s @ f/5.6, ISO 400

Gustav a lágyabb fények miatt szívesebben fotóz borús időben; így készült ez a kép is az északi szuláról. Az RX10 IV autofókusz rendszere és hosszú objektívje még alacsonyabb fényerő mellett is képes volt elkészíteni ezt a bámulatos képet. Gustav elmondja, miért nagyszerű univerzális fényképezőgép az RX10 IV:

„Olyanok számára készült, akik szeretnek a természetben barangolni, de nem akarnak objektívekkel teli nehéz táskákat cipelni. Ez a készülék teljes körű megoldást kínál: gyenge fényben is nagyszerűen teljesít, autofókusza stabil, témakövetése pedig olyan pontos, hogy a repülő madarakról is tökéletes képeket készít. Emellett makróképeket is készít, vagyis mindenre képes, amit az emberek egy fényképezőgéptől elvárnak.”

 Csúcs tippek a vadvilág fotózásához 

• Figyelje meg az állatot, várjon a tökéletes pillanatra, és készítse el a képet.
• Makróképekhez használjon nagyobb fókusztávolságot – bármilyet 200 mm felett. Így távolabbról is elkészítheti a képet, és nem zavarja meg az állatot.
• Ne féljen az extrém közeli felvételektől. Rendkívüli képet készíthet, ha azon csak a téma látható. 
• Fotózhat bármilyen időben, de gyakran a kora reggel a legideálisabb. Ilyenkor a legaktívabbak az állatok, a rovarok pedig szeretnek sütkérezni a hajnali napfényben.

 A cikkben bemutatott termékek 
RX10 IV
RX10 IV 0,03 s-os AF/25x optikai zoommal
TEST


x