Alpha Universe háttértörténet
Alpha Universe háttértörténet
Hazám, Izland 

Páll Stefánsson 

A világ leghihetetlenebb tájainak egyikén élő Páll Stefánsson mindenhova visz magával fényképezőgépet – ez gyakran a kedvelt Sony Alpha 7R III gépe a számos prímobjektívjének valamelyikével, de használ más Alpha vázakat is. Munkája során a sziget legtávolabbi részeit is felkeresi. Amikor ezekről a képekről beszélgettünk, akkor is egy sziklán állt úgy, hogy 15 órája nem látott másik embert, sem autót.

Szerencsére némi járkálást követően sikerült térerőt találnia, és tudott mesélni nekünk néhányról a hazájában készített kedvenc képei közül.

pall stefansson sony alpha 7RM2 légi felvétel egy izlandi gleccserről

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1600s @ f/5.6, ISO 160

„Amikor légi felvételeket csinálok, szeretek kifejezetten szűk körülvágással absztrakt képi világot létrehozni. Többször is repültem efölött a terület fölött nyáron, de éreztem, hogy szeretnék visszatérni télen, amikor megörökíthetem a havas fehér talaj, a vulkanikus fekete kövek és az élénk kék gleccservíz csodás kontrasztját.”

„A légi felvételek elkészítésének legnehezebb része, hogy igen komoly zársebességet kell használni a repülő mozgásának és remegésének ellenpontjaként. Az ilyen közeli körülvágáshoz a Sony FE 85 mm f/1.4 GM objektívet használtam, és ki kellett nyitnom a repülőgép ablakát a fotózáshoz! Gyors gondolkodásra van szükség, és már a kép elkészítése előtt tudnod kell, milyen képet akarsz. Abban a magasságban, a fagyos téli időben nagyon gyorsan hűl nagyon-nagyon hidegre a kezed. Amikor éppen benne vagy a pillanatban, és fotózol, akkor nem gondolsz erre, de utána ráébredsz, hogy egészen átfagytál.”

 

pall stefansson sony alpha 7RM2 a hófödte reykjavik látképe

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/500s @ f/11, ISO 100

„Ennek a Reykjavikról készült képnek érdekes a története. A hó szőnyegként fedte a tájat; kiléptem, és teljesen lenyűgözött a látvány – autóval nem lehetett rajta végigmenni, ugyanis nagyjából 60 cm-es volt hó. Tudtam, hogy magasabbra kell jutnom ennek a megörökítéséhez, ezért felhívtam a lelkészt, és megkértem, hogy nyissa ki nekem a katedrálist, és felmászhassak a tornyába.

„Mivel kora reggel volt, a nap éppen felkelt, lefotóztam a jellegzetes katedrális hosszúra nyúlt árnyékát, amint a városra vetült. Ám ez egy szerencsés véletlen volt csak, ugyanis eredetileg csak a várost a színeitől megfosztó hószőnyeget akartam megörökíteni.

„A felvételt Sony Alpha 7R II géppel és 50 mm-es f/1.4 objektívvel készítettem – mást nem is vittem magammal. Soha nem használok zoomobjektívet, mert úgy érzem, hogy a rögzített gyújtótávolságnak köszönhetően lehetőségem van valóban a képre és a kompozícióra összpontosítani.”

pall stefansson sony alpha 7RM2 havas tájon legelő lovak

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/640s @ f/6.3, ISO 100

„Az egyik kedvelt elfoglaltságom, hogy az év legrövidebb napján kimozdulok fotózni. Az emberek időnként elfelejtik, hogy Izlandon 21 órás a sötétség december közepén; ezt a képet pedig dél körül készítettem. A nap alig kel föl, majd egyből le is bukik, és ez alatt a néhány óra alatt a fények rendkívül lágyak.

„Valójában nem is terveztem meg ezt a felvételt. Megvolt a helyszín, és odamentem, hátha sikerül fényképeznem valamit az Alpha 7R II gépemmel. Aztán amikor a helyszínen voltam, észrevettem a lovakat, a háttérben pedig szigetek látszottak, és a déli fényben mindez egy bájos képpé állt össze.”

pall stefansson sony alpha 7RM3 lenyűgöző izlandi barlang

© Páll Stefánsson | Sony α7R III + FE 24mm f/1.4 GM | 1.6s @ f/13, ISO 100

„Ezt a képet Alpha 7R III géppel és FE 24 mm f/1.4 GM objektívvel készítettem. Amikor jégbarlangot fotózol, nagylátószögű objektívre van szükség, ugyanis nagyon szűk a tér. Úgy gondolom, hogy a 24 mm a megfelelő fókusztávolság, ugyanis nem túlságosan széles, és térérzetet ad.

„A fényképezőgépet állványra rögíztettem a jégbarlangokban a sötétség miatt. A felvételen látható fény a gleccserjégen áthatoló természetes nappali fény.

„A távolban látható a vezető is a képen. Véleményem szerint ez fontos, mert léptéket ad a felvételnek; a kompozícióban szereplő emberi alak nélkül fogalmunk sem lehetne, milyen óriásiak ezek a jégbarlangok. Az olvadó gleccserjégből kialakuló kis folyók vájják ki őket, amint keresztülhatolnak a gleccseren. Igazán lenyűgözőnek találom a hangokat; nagyon csöndes és nagyon szokatlan itt. Időnként reccsenést vagy nyikorgást hallani, ahogy a jég reped, és tényleg rémisztő – senki nem szeretné, ha több ezer kilogrammnyi jég hullana rá.”

„Valóban hiszem, hogy szerencsésnek mondhatom magam, amiért Izland az otthonom, és igazán szeretném, ha az emberek velem utaznának. Ám a végső célom csupán a szépséges felvételek készítése!”

Kiemelt termékek
ILCE-7RM2
α7R II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel

ILCE-7RM2

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm-es Full Frame fényképezőgép autofókusszal

ILCE-7RM3

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL90M28G
FE 90 mm F2.8 makró G OSS

SEL90M28G

Kapcsolódó cikkek
Páll Stefánsson
alpha universe

Páll Stefánsson

Izland

„A fényképészetem kicsit olyan, mint a szél, attól függ, hogy melyik irányból fúj. Legjobban a kihívásokat szeretem, még a kicsiket is.”

Profil megtekintése