Legyen a világ a játszótere

 Uroš Podlogar 

„Néha őrült ötleteim támadnak! Például a hóban biciklizni vagy megmászni egy megfagyott vízesést.”

 A lenyűgöző tájak önmagukban is nagyszerűek ugyan, de Uroš Podlogar elképesztő helyeken hihetetlen dolgokat művelő embereket fényképez, és ezzel képei még különlegesebbek lesznek.

Uroš világéletében vonzódott a természethez: „Imádom a természetjárást és az extrém helyszíneket. Mindig is sportos voltam, túráztam és hegyet másztam, aztán mindezt összekötöttem a fényképezéssel”. 

 

uros podoglar sony alpha 7RM2 hegyoldalban álló hegymászók
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 24–70 mm f/2,8 GM | 1/640 s, f/5,0, ISO 50

Uroš fényképei az extrém környezetben kifejtett emberi erőfeszítéstől olyan erőteljesek. Az ember a természetben viszonyítási alapul is szolgál a szemlélőnek – megmutatja a hely erejét, áhítatot ébreszt iránta, így sokkal több lesz gyönyörű tájnál.

Uroš szerint: „ha pusztán a természetet fotózom, üresnek tűnnek a képek”. Rendszeresen tűnnek fel hegymászók, síelők és hegyi kerékpárosok a művein, melyeket nem egyik pillanatról a másikra készít. Megtervezésük hónapokat, néha akár éveket is igénybe vehet. 

uros podoglar sony alpha 7RM2 hegymászó a jeges hegyoldalon
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/100 s, f/4,0, ISO 50

„Három évig vártam, mire elég hideg lett ahhoz, hogy a vízesés rendesen befagyjon. Találtam egy hegymászót, aki kellőképpen felkészült volt ahhoz, hogy megmássza. Mindössze két napunk volt az egészre. Vártunk, vártunk, vártunk a megfelelő pillanatra, és végül elkészítettük a képet.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 hegymászó a jeges hegyoldalon

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/125 s, f/4,0, ISO 125

Uroš a Sony α7R III-at használja fő fényképezőgépeként, amelynek dinamikatartományát értékeli igazán nagyra. Ami az objektívet illeti, nagylátószögű felvételekhez az FE 16–35 mm f/4 ZA modellt részesíti előnyben.

„Gyakran dolgozom kora reggel, időnként meg alkonyatkor. A fényképezőgépem dinamikatartományának köszönhetően még ilyen rossz fényviszonyok között sem lesznek túl- vagy alulexponált területek a képeimen.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 kerékpáros hegyi úton
© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/1600 s, f/4,0, ISO 320

Mondanunk sem kell, hogy a mozgást megörökítő fényképek másik kulcseleme a gyors folyamatos autofókusz és a másodpercenként 10 képes sorozatfelvételi sebesség. „A folyamatos autofókusz nélkülözhetetlen ehhez a munkához. Csak így tudom megörökíteni az összes általam fotózott sportágat.” 

uros podoglar sony alpha 7RM2 vízálló tokra helyezett fényképezőgép egy csónakban

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/500 s, f/4,0, ISO 50

Azzal, hogy maga is aktív sportoló, és tisztában van vele, milyen mozgás jellemző az adott sportágra, valamint a tájat is ismeri, Uroš pontosabban látja, hogyan készíthető a legjobb kép.

„Sokat segít, hogy magam is ilyen sportot űzök. Segít felidézni a már látott helyeket, így már a fejemben van a sztori. Az ember másként látja a dolgokat, mint az, aki még nem is járt az adott helyen, vagy nem sporttárs, hanem csak ott áll és fotóz.”

uros podoglar sony alpha 7RM2 nő jógapózban a hegytetőn

© Uroš Podlogar | Sony α7R II + 16–35 mm f/4 ZA | 1/320 s, f/6,3, ISO 50

Mégis honnan jönnek Urošnak mindig új ötletei? „A mindennapi életben látható rendkívüli dolgokból merítek ihletet”

 A cikkben bemutatott termékek 
ILCE-7RM2
α7R II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel
SEL2470GM
E 24–70 mm F2,8 GM
SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16–35 mm F4 ZA OSS
TEST
SEL2470Z
Vario-Tessar T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Uroš Podlogar

Szlovénia

„Ez nem munka. Ez szenvedély. Sőt, szerelem. Megtalálni azt, ami életben tart, amitől lüktet a véred. Majd követni teljes szívvel.”


x