A tájképfotó-pályázat nyertese: Out of the Dark (A sötétből)

Amikor megszületett a döntés, hogy a Sony Alpha Universe Instagram pályázat legutóbbi fordulóját a tájképfotózás témájában indítsuk, biztosak voltunk benne, hogy népszerű lesz. Európa-szerte sikerült megmozgatnunk a részt vevő fotósok fantáziáját, akik a világ szinte minden szegletében készített tájképeikkel neveztek. A műveken láthattunk havas hegycsúcsokat és napsütötte tengerpartokat, csakúgy mint zöldellő réteket és ősfákat, a választék tehát óriási volt. Olyan képeket kerestünk, amelyek nemcsak technikailag voltak tökéletesek, de valami olyan plusz is volt bennük, amitől a szemlélő megtorpan, és végigtekint a lefotózott tájon. A különböző tájaknak ebben a bőségében talán nem is meglepő, hogy gyakran az egyszerűbb képek tűntek ki jobban. Ez különösen szembeötlő volt a győztes kép, Fabian Balint bravúros fotója esetében, amely egy fiatal, zúzmarával borított fáról készült egy sötét, ködös erdő közepén.

fabian balint sony alpha 7R3 ködös erdőben álló magányos, ritkás ágazatú fa

© Fabian Balint | Sony α7 III + DT 135mm f/2 SAM | 1/320s @ f/2.0, ISO 200

Egy késő őszi reggelen – meséli Fabian – az otthonom, a gyönyörű romániai kisváros, Piatra Neamț (Karácsonkő) közelében lévő csodálatos erdőkben sétáltam. A fákat, bokrokat és az avart vastag zúzmara- és ködréteg borította. Amikor megláttam azt a kis fát, szinte megszédített a látványa, úgy kiemelkedett a háttérből.

Fabian véleményét osztotta a Sony zsűrije, amelynek tagjai rajongtak az egyszerű, de megkapó képért. Így vélekedtek a pályaműről: „Nagyon tetszett a fa éles kontúrjainak és a lágy, homályos háttérnek a kontrasztja. Szinte éreztük, ahogy ropognak a képen látható levelek és a deres talaj.” Fabian a képet egy Sony Alpha 7 III fényképezőgéppel készítette, amelyet különféle objektívekkel használ, például azzal a 135 mm-es f/2 objektívvel, amellyel a győztes képét is fotózta. Ezen kívül még a Sony Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA, a Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA, az FE 90mm f/2.8 Macro G OSS és az FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objektíveket használja. A verseny győzteseként Fabian most új objektívvel gazdagíthatta felszerelését. „Az FE 16-35mm f/2.8 GM-et választottam – mondja Fabian –, a rugalmas gyújtótávolsága és a kiemelkedő képminőség miatt. Korábban nemigen használtam ultraszéles objektíveket, de szeretek kihívásokat állítani magam elé a tájfotózásban, és ezek egy-egy teljesen új perspektívát tesznek lehetővé. A tájképek készítésének folytatása mellett szeretném felfedezni az asztrofotózás területét is. Ez egy számomra teljesen új, felderítetlen területe a fényképezésnek, úgyhogy azt hiszem, ez az új objektív nagy segítségemre lesz a fényképészetben előttem álló úton.” Ha szeretnéd megnézni, milyen képeket készít Fabian az új objektívjével, kövesd az Instagramon a @balintfabian profilját. Ha szeretnél a következő Sony Alpha Universe Instagram-pályázat esélyese lenni, kövesd az @alphauniversebysony.eu profilunkat, hogy mindig képben lehess a legújabb pályázatainkkal kapcsolatban.

Kövess bennünket az Instagramon Kövesd az Alpha Universe-t az Instagramon

Kövesd az α Universe-t az Instagramon naprakész tippekért, történetekért és versennyel kapcsolatos tudnivalókért

ciprian negura sony alpha 7M3 deres faág egy sötét, ködös erdőben

© Ciprian Negură | Sony α7 III + 28-75mm f/2.8 | 1/10s @ f/10.0, ISO 100

janis palulis sony alpha 7RM2 naplemente két kis fa mögött, megvilágított előtérrel

© Jānis Paļulis | Sony α7R II | ISO 100

dmytro korol sony nex 6 meleg fénnyel megvilágított, lenyűgöző hegycsúcs alkonyatkor, a hátterében teliholddal

© Dmytro Korol | Sony NEX 6 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.