Alpha Universe háttértörténet
A kompaktok királya: az RX100

Danas Macijauskas és VuThéara Kham

Legyen szó akár vízi, akár szárazföldi fotózásról, Danas Macijauskas és VuThéara Kham elmagyarázza, miért is a Sony RX100-as az a kompakt fényképezőgép, amellyel garantált a professzionális végeredmény. 

Minden fotós tudja, hogy készen kell állni minden eshetőségre, mindig. Mindegyikünknek megvan a kedvenc felszerelése és fényképezőgépe, no de mi a helyzet azokkal a pillanatokkal, amikor valami kompaktabbra és könnyebbre lenne szükség?

Létezik két fotós, Danas Macijauskas és VuThéara Kham, akiknek ugyan az α7 II és az α7 III a két fő munkaeszköze, de mégis teljesen sajátjuknak érzik már a Sony RX100-as fényképezőgépét. Bár mindketten ugyanazon felszerelést használják – az RX100 V-öt –, mégis teljesen eltérő módon teszik azt. Ami azonban közös, hogy mindkettejük a gép méretét és minőségét tartja a legfontosabb tényezőnek.

vutheara kham sony rx100m5 hosszúexpozíciós éjszakai kép egy párizsi férfiról, amint egy meredek lépcsőn megy felfelé

© VuThéara | Sony RX100 V | 8s @ f/6.3, ISO 80

VuThéara Kham egy Párizsban élő hivatásos fotós, aki leginkább a nyüzsgő városi utcákat járja munka közben. VuThéara számára az RX100-as lett az a tökéletes kisméretű gép, amelyet az α7 II és az α7 III modellek mellett használhat.

„Amikor utcákat fotózok, – meséli VuThéara – fontos, hogy mozgékony és észrevétlen tudjak maradni, épp ezért néha hátráltat, ha nagy, ormótlan felszereléssel kell dolgoznom. Az tetszik az RX100-asban, hogy nagyon hatékony; maximálisan kihasználom, hogy 24 képkocka/mp-es sebességgel tudok fényképezni AF-követéssel, így nem maradok le sem a történésekről, sem pedig azokról az arckifejezésekről, amelyeket szeretnék megörökíteni.”

Danas ezzel szemben például merőben másképp használja RX100-asát.

danas macijauskas sony rx100m5 két búvár a hullámok alól néz fel a felszínre

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/250s @ f/4.5, ISO 125

„Az RX100-assal dolgozom a vízben” – mondja Danas. „Van hozzá egy víz alatti használatra készült tokom, így búvárkodás vagy szörfözés közben is fényképezhetek, leggyakrabban azonban otthon, Litvániában használom, amikor wakeboardozok. Csak suhanok a vízen, és körbevesznek a történések.” Egész idilli, nemde? „Eléggé könnyű, – nevet – csak a vízen vagyok és suhanok körbe-körbe!”

Ami mindkét fotósban közös az az, hogy úgy érzik, a képminőség miatt igazán ideális ez a gép.

danas macijauskas sony rx100m5 egy sárkányszörfös, amint beledől a hullámba

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/6.3, ISO 125

„Más nagyobb márkák fényképezőgépeit is próbáltam már vízi fotózáshoz, – mondja Danas – de még amikor RAW-üzemmódban fényképeztem sem voltak elég részletesek a képek. Ezzel szemben azoknál a RAW képeknél, amelyeket a saját felszerelésemmel és az 1,0-hüvelykes érzékelővel készítek, a részletesség és a dinamikatartomány is olyan, amilyenre szükségem van.”

vutheara kham sony rx100m5 egy párizsi utcai kávézó pincére kávét szolgál fel egy ott ülő hölgynek

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 2000

Mindeközben VuThéara az RX100-ashoz készült 24-70 mm-essel egyenértékű objektívvel dolgozik, amely tökéletes választásnak bizonyult számára az éjszakai fotózások során. „Amikor éjszaka fényképezek az f/1.8-2.8 objektívet maximális rekesznyílással használom, az érzékenységet pedig ISO 1600-as értékre állíthatom, anélkül, hogy a gyújtótávolság vagy a minőség miatt aggódnom kellene, – magyarázza – az 1,0 hüvelykes érzékelő és objektív pedig a torzítást kiválóan kontrollálva biztosít természetes színeket és nagyszerű dinamikatartományt.”

Ami Danas és VuThéara számára egyaránt fontos az az, hogy teljes mértékben ők irányíthatják az RX100-ast, csak úgy, ahogy Sony Alpha gépeik esetében is tehetnék. Mindketten egyetértenek abban, hogy a gép legfontosabb funkciója a teljes körű manuális irányíthatóság, valamint az emellé társuló, a tükör nélküli gépekben megtalálható számos további funkció.

danas macijauskas sony rx100m4 búvár a víz alatt, amint az arcát kitakarja egy medúza

© Danas Macijauskas | Sony RX100 IV | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Danas megbízik az RX100 V-ben, ha a fehéregyensúlyról van szó. A vízközelben tapasztalható trükkös körülmények között az automata beállítást szokta választani.

„Az ISO-t is automatán használom, – mondja Danas – de általában ISO 3200-ra állítom a maximális értéket, így a gép azt már nem lépi át. Ezáltal olyan gyors zársebességgel dolgozhatok, hogy akár egy mozgó wakeboardost is megörökíthessek, és mivel mindig RAW-formátumban készítem a képeket, a fehéregyensúlyt akár az utómunkálatok során is módosíthatom.”

danas macijauskas sony rx100m5 trópusi pálmafák körvonalai, háttérben a kék éggel, amint a nap a fák közül kikandikál

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/5.6, ISO 125

Az utcai és dokumentarista fényképészettel járó különböző kihívások tükrében VuThéara mindig az épp aktuális témának megfelelő beállításokat használ.

„Amikor utcai képeket készítek, – mondja – AF-C üzemmódba állítom az RX100-ast, széles fókuszú területtel dolgozom, és a legalacsonyabb 1/1000 mp-es sebességet használom, hogy biztosan minden mozdulatot megörökítsek. Ezután már a gépre bízhatom, hogy a 315 fázisérzékeléses AF-pontot használva lekövesse az alanyt.”

vutheara kham sony rx100m5 lágy rózsaszín árnyalatokba öltözött párizsi utca a naplementében

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 320

Az RX100-as objektívjének vezérlőgyűrűjét szintén igen hasznosnak találja VuThéara; „Annyira természetesnek hat, hogy az objektívgyűrűvel változtathatom az expozíciót. Mivel a gép dinamikatartománya tökéletes az árnyékos részek részleteinek megörökítéséhez, ezért néha alulexponálom a képet, hogy a világos részek is megmaradjanak, a nyers fotók szerkesztése során pedig könnyedén visszaállíthatom az árnyékosabb részek részleteit.”

Mivel megannyi profi funkcióval lett felszerelve a gép, nem csoda, hogy mindkét fotós szereti magánál tudni az RX100-ast egy második opcióként.

Kiemelt termékek
DSC-RX100M5A
RX100 V – Prémiumkategóriás, 1.0 típusú érzékelővel szerelt, kompakt fényképezőgép kimagasló AF-teljesítménnyel

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M4
RX100 IV – A sebesség mestere memóriához csatlakoztatott, 1.0 típusú, rétegelt CMOS-érzékelővel

DSC-RX100M4

Kapcsolódó cikkek
VuThéara Kham
Alpha Universe

VuThéara Kham

Franciaország

„Fényképezni annyit jelent, hogy a fej, a szem és a szív is ugyanazért működik – Henri Cartier-Bresson”

Profil megtekintése

Danas Macijauskas
Alpha Universe logó

Danas Macijauskas

Litvánia

„Csak a jelen létezik. A tegnap maradjon lecke, a holnap lehetőség, a ma pedig életünk legjobb pillanata.”

Profil megtekintése


x