Sony-A6600-with-microphone-attached-being-held-facing-the-vlogger-HERO-2000x700

Utazó vlog α6600 géppel

Jonah Plank

Jonah Plank számára nem újdonság a látványos utazási vlogok készítése; népszerű YouTube-csatornáján nagyszerű keveréke található a beszámolóknak és utazási tartalmaknak. Nemrégiben ért véget egy egyhónapos kirándulása, amelyet két barátjával teljesített Berlintől a norvég Északi-fokig, és amelyről kétórás dokumentumfilmet készített – főként az új Sony α6600 géppel.

jonah plank sony alpha 6600 hófödte hegyek a napnyugta rózsás fényében

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

„A felszerelésem meglehetősen egyszerű” – mondta el Jonah. „Előttem dolgozik a Sony α6600, állványon, van még egy fő fényforrásom és egy háttérfényforrásom. A videóim kb. 90%-át ugyanezzel az összeállítással készítem el: egyszerűen leülök, és megnyomom a felvétel gombját.”

Bár Jonah fényképez Sony α7 III, α7R III és α7S II fényképezőgéppel is, továbbra is az α6600 mellett dönt, ha önmagát filmezi. „A kihajtható kijelző miatt van” – árulta el. „Kifejezetten hasznos, hogy látom magam felvételkészítés közben.”

A videós felé fordítva tartott Sony A6600, csatlakoztatott mikrofonnal

Ez az a funkció, valamint az Eye AF funkció az, amelyet Jonah különösen hasznosnak talált a legutóbbi túráján. „Norvégiába tett utunkon rengeteget filmeztünk a Sony α6600 géppel” – mondta el. „Hárman voltunk az autóban, és amikor a fényképezőgépbe beszéltünk, a fókusz automatikusan az arcunkra vagy a szemünkre váltott a valós idejű témakövetési technológiának köszönhetően. Ilyen jellegű helyzetben mindig a legmagasabb fokozatra állítom az autofókusz-érzékenységet, ekkor ugyanis a fényképezőgép azonnal reagál és újrafókuszál, ha megmozdítom. Ez igen jelentős segítség az ilyen típusú, általam is űzött dokumentarista filmkészítésben.” Bár Jonah főként 4K felbontással dolgozik, használja a Full HD 120p funkciót is lassított felvételek készítéséhez, és ahogyan a Full Frame α7 családba tartozó fényképezőgépek, az α6600 is tud fotózni S-Log képprofillal, a dinamikatartomány utolsó morzsájának kihasználása érdekében. „Sokat fotózok S-Logot használva, amikor igazán megkomponálok egy felvételt vagy sorozatot” – magyarázta Jonah. „Azonban a menet közbeni, spontánabb dokumentarista és vlogtartalmakhoz PP0-t használok, azaz nincs képprofil! Ez furcsán hangozhat, de szeretem a PP0 színeit, és nem kell sokat tennem a felvétel fényeléséhez. Egyszerűen gyors és kényelmes, a felvétel pedig tökéletesen működik. Ez azt jelenti, hogy elég megnyomnom a rögzítés gombját, és máris kezdődik felvételkészítés, ami igazán illik a filmkészítési stílusomhoz.”

Ha az α6600 objektívjeiről van szó, Jonah-nak van néhány kedvence, köztük az α7 fényképezőgépeinek nagyobb érzékelőjéhez való FE-objektívek, például a Sony FE 28 mm f/2, az FE 50 mm f/1.8 és az FE 85 mm f1/1.8, amelyekkel jól elkülönül a téma, és a háttér.

„Mindig használom a SteadyShot funkciót, de az FE 85 mm f/1.8 objektív használatakor különösen hasznos” – mondta el. „Trükkös feladat az objektív és a fényképezőgép kiegyensúlyozása a kardáncsuklós tartón, ezért gyakran fotózok kézből, különösen a lassított, a mellékszálhoz tartozó felvételekhez.”

Az E 10–18 mm f/4 OSS nagylátószögű zoomobjektív és az E 16–55 mm-es f/2.8 G objektív egyaránt tökéletesen illeszkedik az α6600 gép APS-C érzékelőjéhez, és méretük ellenére mindkettő jelentős rugalmasságot kínál Jonah számára.

Ráadásul a hangra sem lehet panasz a Sony ECM-B1M puskamikrofonnak köszönhetően. „Ez egy nagyszerű mikrofon, gyorsan beállítható YouTube-videók készítéséhez” – fejtette ki Jonah. „Mindent nagyon egyszerűvé tesz. Használtam már kommentárok készítéséhez is: rendkívül közel hajolva, és felhelyezett objektívsapkával készítettem videót, hogy csak a hangomat rögzítse!”

jonah plank sony alpha 6600 hegy feletti északi fény, tengeren tükröződve

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 6s @ f/4.0, ISO 8000

Néhány évbe telt Jonah számára, amíg elérte, hogy a szívének kedves projekteken dolgozhat, és videókat forgathat, de emlékszik a kezdetekre, és van néhány tanácsa azok számára, aki szeretnének saját videók készítésébe fogni:

„Csak kezdd el. Kezdd el csinálni, kezdd el mesélni, amit szeretsz. Nem fontos, hogy hány embert érsz el, hány megtekintésed vagy hány követőd van. Egyetlen dologra gondolj: az üzenetedre, valamint arra, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz.”

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.