Kép és képzelet

Julien Mauve

„Az ilyen projekteknél – mondja Julien Mauve képzőművész – tisztában kell lenned azzal, mit is akarsz elérni, – mielőtt végül mosollyal az arcán hozzáfűzi – de azért nem túlságosan!”

Julien arról mesél, milyen is volt az alkotási folyamat karrierje legmeghatározóbb fotópályázatai, például az Üdv a Marsról, a Lámpaoltás után, és a legutóbbi, nemzetközi szinten is elismert L'île Aux Libellules (Szitakötők szigete) során. Most szinte kizárólag ezekre fókuszál: fényképezés és szerkesztés, majd a közönséggel való megosztás, először az interneten, majd kiállításokon és könyvekben.

julien mauve sony alpha 7RII sötét, mélabús tömbház, amelyből egyetlen lakás fénye szűrődik ki

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/14.0, ISO 100

Természetesen ez nem mindig volt így. „Úgy kezdtem, mint a legtöbb ember, – meséli – emlékeket, barátokat, a családot örökítettem meg. De nem kellett sok idő, és ennél már többet akartam kifejezni; történeteket akartam elmesélni, nem pedig egyszerűen dokumentálni.”

2011-ben kezdett el projekteken dolgozni a Sony α99-esével, és azóta vissza se nézett.

 

julien mauve sony alpha 7R két kozmonauta szelfizik háttérben a marsi látképpel

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35mm f/2.8 ZA SSM | 1/160s @ f/13.0, ISO 200

Julien legújabb projektje, a Szitakötők szigete Japánban készült összesen két év és négy út alatt. Ahogy járta az országot, a véletlen formálta a koncepciót, mert arra lett figyelmes, hogy „az ember alkotta vidék a sziget peremén húzódik. Amikor a sziget szívében járunk, kihalt vidékeket találunk. Nem sokan laknak arrafelé, és sok olyan épületet látni, amit visszavett a természet. Rávezet arra, hogy vizsgálni kezdjük az ember természethez való viszonyát, és ennek az alakulását.”

julien mauve sony alpha 7RII sötétbe burkolózott kunyhó az erdőben, háttérben fákkal

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 35mm f/2.8 ZA | 1/200s @ f/6.3, ISO 500

A Szitakötők szigetében látható elhagyott ipari vidékek, és a civilizációnak a természet által lassanként visszahódított maradványai egy sötét, disztópikus tudományos-fantasztikus narratívát tárnak a szemünk elé. De mint minden jó történetmesélő, ő is gyakran sző különféle elemeket egy összefüggő egésszé.

Például, bár a hangulatuk egységes, a képek nem ugyanott készültek, és nem is ugyanabban az évszakban.

„Vannak képek, amelyek Okinawán készültek, némelyek pedig északon, különböző időpontokban. Elmondása szerint „a kulcs az, hogy egységes legyen a munka, ez kell a megfelelő hangulathoz. Épp ezért az esetek többségében reggel fényképeztem, és sosem közvetlen napfényben. Az egységes tematika mellett sok múlik a színeken, a képek végső tónusozásán és fényelésén is. Ezen egységes esztétikai hatás megtalálása is teljes mértékben része a projektnek.”

julien mauve sony alpha 7R két kozmonauta ül egy sziklaszirten a marsbéli tájon pihentetve tekintetüket

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35mm f/2.8 ZA SSM | 1/50s @ f/9.0, ISO 200

Nézzük, hogyan segít Juliennek ebben Sony Alpha felszerelése. Az α99-esről való váltás közben lelt rá az α7R sorozatra. Azonban ellentétben azzal, amit egy fotóstól várnánk, – a számukra fontos technológiai tulajdonságok felsorolását – Julien képzőművészként máshogy közelíti meg a dolgokat. Gyakran az jelenti számára a különbséget, hogy mit nem csinál a fényképezőgép.

„Művészként – magyarázza – szerintem el kell vonatkoztatnod a géptől... azzal csak dolgozol, viszont nem szabad, hogy akörül forogjanak a gondolataid. De most jön a lényeg: ezt csak néhány gép teszi lehetővé.” Így folytatja: „az α7R sorozat modelljei olyan gyorsan reagálnak és olyan ösztönösen kezelhetők, hogy ezáltal könnyebb arra összpontosítanom, amit el akarok érni, és nem az eszközre, amit használok. Nagyon könnyű, így szinte nem érzed, hogy tartod, emellett pedig rendkívül érzékeny, így a másodperc töredéke alatt készíthetünk vele képet szinte bármikor.”

julien mauve sony alpha 7RII sötét, városi látkép, amelyet csak egy reklámtábla fénye világít meg

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/10.0, ISO 320

Julein munkájáról fontos megemlíteni, hogy sosem tudja pontosan, hol akad majd rá a képei elkészítéséhez szükséges ihletre. Megállás nélkül bolyong és igyekszik meglelni a megörökítésre váró tökéletes jelenetet.

„Mindig kéznél van a fényképezőgép, hogy az olyan pillanatokra is tudjak reagálni, amelyek legfeljebb csak pár másodpercig tartanak, és emiatt fontos a reakcióidő.” Ugyanezen okból kifolyólag gyors zoomolással dolgozik, a 70-200 mm-es f/2.8 G Master objektívvel az egyik, a 24-70 mm f/2.8 G Master modellel pedig a másik gépen, „így gyakorlatilag mindenre készen áll”.

julien mauve sony alpha 7R két kozmonauta kézen fogva áll egy szirten, mögöttük a marsbéli tájjal

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35mm f/2.8 ZA SSM | 1/250s @ f/11.0, ISO 100

Julien szintén nagyban támaszkodik az α7R sorozat által nyújtott kimagasló felbontásra és páratlan képminőségre – egy olyan tényezőre, amely elsődleges fontosságú, amikor kiállításokon kerülnek szemlére képei.

„Nézze, – mondja Julien – a magazinok és könyvek mellett a galériákat és műtermeket is megjárják a képeim, ezen túl pedig nagy méretben is nyomtatják őket, ezért biztosra kell mennem a minőség tekintetében. A legutóbbi kiállításra vitt sorozatban 1 méter széles képeket nyomtattam, ami most már nem jelent problémát.”

Vissza az alkotás folyamatához; az eltervezett és a nem várt utazás. Julien számára hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet, amíg egy ötletből végül egy kész projekt lesz, és a folyamat során vannak meglepetések, irányváltások, de a kemény munkáé és az elhivatottságé a főszerep.

julien mauve sony alpha 7RII külvárosi látkép a sötétben, amelyen csak egy ablakon szűrődik ki fény

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/15s @ f/11.0, ISO 100

„A fotózás folyamata az olyan jelenetek után való kutatásról szól, amelyek történeteket tárnak elénk, – magyarázza – ezt követően a szerkesztés folyamata igen fájdalmas tud lenni, mert az 50 vagy 60 képet 20-ra kell lefaragni; csak az erőteljeseket hagyod meg, és azokat, amelyek előremozdítják a történetet. Ugyanakkor fontos eltávolodni a képektől. Így láthatjuk, hogy mi az, ami működik és mi az, ami nem.”

Aztán így folytatja: „Ha azt igényli a történet, akkor akár változtatni is kell, vagy újrakezdeni az egészet. Olyan ez az egész, mint amikor a tengerben alámerülsz; a felszín alatt, a folyamat kellős közepében egyszerűen nem látod az egészet, ezért néha fel kell jönnöd levegőért, vetned kell egy pillantást a munkára, és aztán újra lemerülni.” 

A cikkben bemutatott termékek
ILCE-7R
α7R E-bajonettes fényképezőgép Full Frame érzékelővel

ILCE-7R

ILCE-7RM2
α7R II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel

ILCE-7RM2

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL35F28Z
Sonnar T* FE 35 mm F2.8 ZA

SEL35F28Z

SAL1635Z2
Vario-Sonnar® T* 16–35 mm F2.8 ZA SSM II

SAL1635Z2

Julien Mauve
Alpha Universe

Julien Mauve

Franciaország

Megpróbálom nem úgy lefotózni a világot, ahogy van, hanem ahogy látni szeretném

Profil megtekintése


x