jaakko posti sony alpha 9 snowboardos látványos hátraszaltója

Jég és arany: Olimpikon snowboardos nyomában

Jaakko Posti

Az utolsó fotózási nap, és Jaakko Posti versenyt fut az idővel. Beköszöntött a tavasz Finnország északi tájain, megjelent a melengető napsütés. A hó összeroskad, a víz fehérből kékre vált, a Kilpisjärvi tó partja pedig alattomos sárrá puhul. A hómobiljukat a Terbmisvaara hegytől 5-6 kilométerre hagyva, Jaakko és a profi snowboardos Antti Autti végigküzdi magát „a völgy alján, vacak hóban” abban bízva, hogy még időben elérik a csúcs gyorsan olvadó szurdokját.

jaakko posti sony alpha 7RM3 fagyott tó havas hegyek előterében

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

Ezek a szurdokok – meredek falú, szűk vízmosások a hegy oldalában – tökéletes terepet biztosítanak a freeride snowboardozáshoz, és a SCAN című dokumentumfilm utolsó részében lesznek láthatók. A film Anttinak a sarkkörtől némileg északra húzódó útját követi Norvégia és Finnország nevezetességeinek felfedezése közben.

„Azt hiszem, az a rész a kedvencem a filmben” – emlékezett vissza Jaakko. „Amire igazán büszke vagyok, hogy mennyire odatettük magunkat, hogy sikerüljön. Mindig szeretem az igazán esztétikus felvételeket, de van valami különleges abban, hogy tudom: az elkészítésükhöz szükséges erőfeszítések kifizetődtek. Télen közvetlenül a szurdokok aljáig lehet menni hómobillal, de ebben az időszakban már túl kockázatos lett volna, úgyhogy felmásztunk egészen az 1140 méteres csúcsra, és felvettük a lecsúszást. Sikerült két ilyen szurdokmenetet felvennünk, mielőtt vissza kellett indulnunk a civilizációba. Az átlagos pulzusszámom 160 körül lehetett!”

jaakko posti sony alpha 7RM3 férfi snowboardot cipel havas és meredek hegyoldalon

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/500s @ f/5.6, ISO 100

Mitől akkora eredmény a siker? Jaakko szerint attól, hogy nincs rá garancia. „Az ilyen jellegű projekteknél legtöbbször egyszerűen vissza kell fordulni” – mondta el nevetve. „Előfordulhat, hogy öt órányi mászást követően ráébredsz, hogy nem tudsz dolgozni, mert megváltozott az időjárás, vagy nem lenne biztonságos, esetleg túl kockázatos. Kifejezetten frusztráló lehet, de amikor összejön, akkor még jobb érzés.”

Az eredetileg fotósként dolgozó Jaakko egyre több videót készít, és a kedvenc sportjához szorosan kapcsolódó sportolókkal dolgozik. Az Anttit, a több mint 20 éve profi, Finnországot az olimpián képviselő snowboardversenyzőt bemutató projektjénél több tényező is egybevágott.

Jaakko kifejtette: „Nagyjából 10 éve egyre inkább foglalkoztatta a vadonban való snowboardozás, és még mindig ezen az életúton jár. A film róla szól, ahogy visszalátogat a helyszínekre, amelyekbe korábban beleszeretett.”

jaakko posti sony alpha 7RM3 holdkelte hófödte hegy fölött

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 100

Az ezeken a területeken dolgozó filmkészítőknek különleges készségekre, tapasztalatra, valamint megbízható felszerelésre van szükségük. „A hóbiztonság megkerülhetetlen” – magyarázta. „Minél több információ áll rendelkezésre a terület hóviszonyairól, annál jobb. Előfordulhat, hogy olyasmit látsz, ami szerinted működhet, de ez tervezést igényel, akár lyukak ásását a hóba az állapotok felmérése érdekében – minden lehetséges módon el kell kerülni, hogy egy lavina elsodorjon. Ha kétségeid vannak, nem mész föl, ugyanis a nagyobb arcok nagyobb lavinát kapnak, és onnantól csak a fohászkodás marad.”

Elmondása szerint az alannyal kialakított kapcsolata segíti a jobb felvételek készítésében. „Amikor profi snowboardossal dolgozom, az egy együttműködés, és én megbízom bennük, mert pontosan tudják, mi mutat jól a képeken. Ők pedig megbíznak bennem, mert azt meg én tudom, hogy mely útvonalak működnek jól. Ha nem ismered a sportot, sikerülhet olyan felvételeket készíteni, amelyeket egyesek látványosnak gondolnak, de akik ismerik a dörgést, azoknak egyebeket is mutatnod kell, például a megfelelő helyzetet.”

jaakko posti sony alpha 7RM3 távoli hegyoldalon álló férfi néz a tenger felé a képen átívelő szivárvány alatt

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/4.0, ISO 100

Az α7R III felszerelés megkönnyíti mindezt, és ennek legfőbb oka a sokoldalúsága. Hibrid képrögzítő eszköz, azaz lenyűgöző fotókat és videót képes megörökíteni egyazon vázzal – mindezt olyan helyzetben, ahol a tömeg és a helyigény kiemelten fontos.

„Egyetlen vázhoz elég egyetlen objektívkészlet, és a mikrofon csatlakoztatásához való ketrec is kisebb lehet. Minél kisebb a fotósfelszerelés, annál több hely marad a létfontosságú dolgoknak, például hóbiztonsági felszereléseknek, tartalék ruhának és víznek. Jellemzően az FE 24-105 mm f/4 G objektívet használom, mert a legtöbb igényemet kiszolgálja, de mindig hordok magamnál egy gyors prímobjektívet, mondjuk az FE 35 mm f/1.8-at arra az esetre, ha a fényerő jelentősen csökken.”

Az α7R III megbízható automata fókusza és képstabilizálása szintén létfontosságú Jaakko számára, ugyanis így a több helyet foglaló, kézi gimbal stabilizátor helyett kézben tartott géppel is dolgozhat, és a fókuszt könnyedén a snowboardoson – például Anttin – tarthatja a témakövető AF segítségével. Mivel videó rögzítésekor ugyanolyan jól teljesít, mint fényképezéskor, „ez azt jelenti, hogy megvan az azonnali reagáláshoz szükséges sebesség, és elkészíthetem az ilyen jellegű dokumentarista munkákhoz elengedhetetlen, őszinte felvételeket” – mondta el. „A fényképezőgép a vállpántomhoz van csíptetve, és azonnal meg tudom ragadni, ha valami történik.”

Természetesen a sarkkörön a vállhoz csíptetett fényképezőgépnek kiváló időjárásálló tömítésekkel kell rendelkeznie, de Jaakko elmondta: „hat éve fényképezek az α7 sorozattal, és még ha az eredeti képernyő kissé be is fagy a kinti –30 vagy –40 fokban, netán víz éri az olvadó hóból, soha nem volt gondom vele. Az Alpha gépem soha nem ment tönkre – a tapasztalatnak és a tervezésnek hála, én sem.”

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.