Mélytanulás 

Alexis Rosenfeld

„A jól sikerült víz alatti felvétel megragadja a nézőt, és ismeretet ad át” – magyarázta Alexis Rosenfeld, hozzátéve, hogy honnan lehet felismerni a telitalálatot: „lenyűgözi a gyerekeket, és rengeteg kapcsolódó kérdést szeretnének feltenni!” Néhány évtizeddel ezelőtt Alexis is ilyen gyermek volt, szívta magába a víz alatti világ információit és Jacques Cousteau felfedezéseit. „Ez volt a kulcs, amelyre szükségem volt a rendkívüli dolgok eléréséhez” – emlékezett vissza. „Elérhetetlennek gondolt helyek meglátogatásához, és a visszatéréshez elképesztő történetekkel felszerelkezve.”

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-brightly-coloured-fish-swimming-above-a-bed-of-coral.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/80s @ f/8,0, ISO 400

Ez az új világ hamarosan hatalmas örömforrássá vált Alexis számára. „Kifejezetten türelmetlen vagyok, ami nem összeegyeztethető a fotósok számára első helyen kötelező tulajdonsággal” – mondta el nevetve. „Ám mihelyt a vízfelszín alá merülök, van időm, és minden lecsendesedik. Szeretem elképzelni a felvételt, annak tartalmát és kompozícióját, és megvárni, amíg az adott kombináció előáll. Állatok fotózásakor is így teszek, és a viselkedésükről készített jó fotó nagy büszkeséget hoz.”

Alexis nyolc évesen kezdett könnyűbúvárkodást tanulni, ami kulcsfontosságú lépés volt a mai foglalkozása szempontjából. „Úgy válhattam hivatásos víz alatti fotóssá, hogy magas szinten megtanultam búvárkodni” – mondta el. „A merülés komoly technikai tudást igényel, ezért minden részletét el kell sajátítani. Csak ezt követően szentelheted magad kizárólag a fotózásnak.”

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-diver-inspects-a-piece-of-white-coral-underwater.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/50s @ f/14, ISO 400

Fotós újságíróként ez még nagyobb kihívás, ugyanis Alexis nem csupán a szépérzéket célozza felvételeivel. „Nem elégedhetek meg egyetlen képpel a történet elmeséléséhez” – magyarázta. „Egyes projektjeim hónapokig vagy akár évekig tartanak, és az első fotótól az utolsóig egységes látványvilágot kell mutatniuk. Együtt mondják el azt a történetet, amelyet az olvasónak a szöveg nélkül is értenie kell tudni.”

Legutóbbi, „Korallzátonyok, az óceán szíve” című projektjében Alexis egy veszélyeztetett ökoszisztéma történetét mutatja be. „Megjeleníti ennek a kivételes környezetnek a szépségét, élővilágának változatosságát és a fenyegetéseket. Különösen ösztönzővé vált számomra ez a projekt, amikor megtudtam, hogy a minden harmadik tengeri faj a korallzátonyokról származik.”

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-a-tree-like-piece-of-coral-illuminated-by-flash-with-a-deep-blue-sea-behind.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/11, ISO 400

Milyennek találja Alexis a víz alatti fotózást? A víz alatti környezet tartogat néhány jelentősebb kihívást a fotózás szempontjából, egyszerűen azért, mert vízen keresztül nehezebb fényképezni, mint a levegőn. „Négy nagyobb nehézséggel kell számolni” – magyarázta Alexis. „Elnyeli a fényt, eltünteti a színeket, a látványt homályosabbá tévő lebegő részecskéket tartalmaz, emellett egy plusz optikai lencseként viselkedik.” Nehéznek hangzik, de a kihívások leküzdéséhez Alexis többféle technikát is alkalmaz. „A világításom képes a lehető legjobban kizárni a részecskéket, a jó búvárvakuk pedig életre keltik a színeket” – árulta el. „Emellett nagy látószöggel fotózok, hogy kevesebb víz legyen a fényképezőgép és a téma között.”

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-a-shoal-of-yellow-and-blue-fish-swimming-through-a-bed-of-coral.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/14, ISO 800

Az Alexis által használt Sony α7R II fényképezőgép a hullámok alatt is jól szolgál. „A »Korallzátonyok« projekt számos felvétele el sem készülhetett volna régebbi vagy másmilyen felszereléssel” – mondta el. „És ez leginkább az érzékelő minőségének és dinamikatartományának, valamint nagy ISO-érzékenység melletti teljesítményének köszönhető.” Álláspontja szerint az érzékelők „különösen alkalmasak a víz alatti fényképezésre, és lehetővé teszik a víz alatti világ hű bemutatását. Amint mélyebbre merülünk, a napfény fakul, ezért gyakran dolgozom 1600-as vagy még nagyobb ISO-értékkel. Használom az α7R III modellt is víz alatt, és mindkettő gép AF-funkciója kifejezetten jól teljesít ilyen körülmények között is: képes fókuszálni halra és vízi emlősre akkor is, ha gyorsan és kiszámíthatatlanul mozog.”

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-a-lone-ray-swims-against-a-deep-blue-backdrop-dappled-with-sunlight.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/13, ISO 400

„Immár négy éve használok Sony felszerelést” – folytatta. „A vázakon FE 16–35 mm f/2.8 G Master, FE 12–24 mm f/4 G, FE 90 mm f/2.8 Macro G OSS és FE 100–400 mm f/4.5-5.6 OSS G Master objektívem van. A védelmüket svájci gyártású tok szolgálja, optikai üvegből készült ablakkal – ezek a tokok 200 méteres mélységig vízállóak. Ezek egyedileg készített tokok, ezért minden vezérlőelemet elérek, tudom kezelni a fényképezőgépet. Ha nem állna rendelkezésemre ez, valamint az Alpha teljesítménye és kezelhetősége, egész biztosan nem tudnék ilyen könnyedén dolgozni a vízfelszín alatt.”

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-a-lone-diver-dwarfed-by-a-huge-elaborate-underwater-rock-formation.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/160s @ f/11, ISO 400

És bár a technikája és a fényképezőgépes felszerelése egyaránt a lehető legjobban segíti a felvételek elkészítését, nem úgy tűnik, hogy Alexis a kifejezetten egyszerű életre vágyna. Egyébként elveszne a kihívás élménye? „Igen” – értett egyet a felvetéssel. „Azon a napon, amikor először válik kényelmessé a víz alatti munka, abbahagyom. Nem maradna tanulnivaló számomra. Minden egyes merülés új tanulásélményt jelent mind technikailag, mind a környezet megértésében. A fények, az állatok viselkedése, a víz színváltozásai… a dolgok egészen különleges elegye hamar ráébredsz, hogy nincs két egyforma merülés.”

Kiemelt termékek
ILCE-7RM2
α7R II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel

ILCE-7RM2

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

Kapcsolódó cikkek
Alexis Rosenfeld
alpha universe

Alexis Rosenfeld

Franciaország

Egy másik világ a felszín alatt: az én univerzumom, ahol minden úgy néz ki, mint egy tündérmesében, és teljesen eláll tőle még a lélegzeted is. A víz alatti felfedezéseim tapasztalatait megosztva szeretném megmutatni, mennyire lenyűgöz engem ez a törékeny világ.

Profil megtekintése

Alpha Universe háttértörténet


x