Univerzum létrehozása – divattal 

Sandra Åberg

„Számomra a divatfotók meglehetősen érdektelenek tudnak lenni, ha csak a ruhákról szólnak” – árulta el Sandra Åberg. „Én történetet szeretnék elmesélni, amely megszólítja és megérinti a nézőt. Egy jó fotónak – még egy divatfotónak is – az a dolga, hogy érzéseket ébresszen” – fejtette ki.

A divat-, portré- és esküvőfotózásra specializálódott Sandra 15 éve ezen a területen dolgozik, és Milánóba költözését követően lett a rabja, ahol „inspiráltak és lenyűgöztek az emberek és az iparág – az univerzum, amelyben mindenki megteremt valamit.” Egyéni, csak rá jellemző stílusa könnyed, légies és romantikus, amelynek alapját érzelmi kötelékek és erős történetmesélő témák adják; ez pedig olyasmi, aminek formálásában – elmondása szerint – Alpha fényképezőgépe is segítette.

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-woman-in-a-white-dress-opens-a-red-portal

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.4, ISO 2000

„Az a célom, hogy olyasmit adjak az embereknek, amibe beleszerethetnek” – folytatta. „Ez annak az érzésnek a megteremtéséről szól, amely a fotózott ruhák viselésekor ébredne – a ragyogás vagy a szabadság érzése. Szeretnék megmutatni egy univerzumot, amelyhez tartozni szeretnének. Ennek nagy része a modellekkel és stylistokkal való munka, de szeretek a természetben is fotózni, mert magával hozza az általam keresett a valóságosságot, valamint a szabadság és az érzelmek élményét.”

Tehát ha érzelem kell az érdekes képekhez, hogyan lehet ezt elérni? Sandra szerint ez a kiforrott vizuális ötleteken és a jó kommunikáción múlik. „Az egyik dolog, amit nagyon szeretek a divat világában, hogy mindent belefoglalhatok a képbe, amit csak akarok, és pontosan olyannak teremthetem meg ezt az univerzumot, amilyennek akarom” – fejtette ki. „Ha pedig nőket fotózol, gyönyörű dolgokat hozhatsz létre a formákkal és a pózokkal, valamint az ezekbe a ruhákba öltöztetett alakokkal. Emellett megszabhatod a kifejezéseket és a hangulatot is – lehet lágy és álomszerű, de akár kemény és erőteljes is. Mindez együtt adja ki a történetet.”

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-bride-in-a-white-laced-gown-stands-in-a-forest-atmosphere

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.6, ISO 4000

A modellekkel végzett munka első mozzanataként „ezekkel a rusnya pálcikaember-rajzokkal kezdek, amelyek miatt egész életemben kinevettek! De erről a kiindulási alapról el tudom kezdeni kifejteni, hogy milyen érzéseket képzelek ehhez a lányhoz, és mit szeretnék ennek bemutatásához. Ez a modell saját képességeinek alkalmazását is jelenti, ezért olyasmit tudsz elérni, ami számára megfelelő. Egyesek nagyon jól tudnak nevetni és fesztelennek mutatkozni, mások szeszélyesek és érzelmesek – mindez a történet részévé tud válni.”

A kölcsönhatás a kulcs, és ez olyasmi, amiben az α7R III óriási segítség Sandra szerint. „Az én munkamódszeremnél a fotózás egyszerűsége létfontosságú” – magyarázta. „Ugyanis ha egy modellel vagyok, nem szeretnék semmiféle figyelemelterelést – ott akarok lenni vele a pillanatban, életre kelteni a történetet. Korábban sokkal több időt töltöttem a fényképezőgépre figyelve, de az α7R III gép elektronikus képkeresője és a hasonló funkciók segítségével sokkal könnyebb a témával játszani ahelyett, hogy a beállításokkal babrálnék.”

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-blond-bride-with-a-veil-in-front-of-a-feather-and-flower-bouquet

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/2.0, ISO 400

Sandra gyors objektívvel, például a T* FE 55 mm f/1.8 ZA modellel fotózva teremti meg a védjegyévé vált lágy, fényes látványvilágot. Emellett a Sony-féle Szem AF üzemmód, valamint az α7R IV új, valós idejű követési funkciója szintén elválaszthatatlan fotózási stílusától. „A tökéletes fókusz is olyasmi, ami miatt nem kell aggódni” – magyarázta. „Például a Vogue-nak vagy más divatmagazinnak készített fotóknál dühítő tud lenni, ha megvan a tökéletes látvány, de a ránagyításkor kiderül, hogy nem éles! A Szem AF viszont olyan pontos, hogy nem kell aggódni. Elég rögzíteni a fókuszt, és indulhat a fotózás, így használhatok nagy blendét, mégis nyugodt lehetek, így nagyobb terem van játszani.”

Hozzátette, hogy a kimagasló dinamikatartomány és ISO-érzékenység szintén hozzájárul a képek szépségéhez, így hallgathat az ösztöneire, és fotózhat túlvilágításos, háttérfényes témákat is, amennyit csak lehet. „Az érzékelő részletmegőrzési képességét kihasználva, valójában sokkal kevésbé kell törődnöm az árnyékban elvesző dolgokkal” – magyarázta. „Ez amolyan új fotózási mód számomra. És mivel nagyon, tényleg nagyon kevés eszközt használok a fotózáshoz, ez sokat segít szerkesztéskor. Természetesen használok reflektorokat, és néha derítőfényt, de az egyszerűségben hiszek, nem igazán kedvelem a bonyolult beállításokat.”

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-bride-with-a-veil-is-sitting-in-front-of-a-feather-bouquet-with-a-rose-in-her-hands

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/1.4, ISO 250

„Ezek az új technológiák képesek ötvöződni a fotósok ösztöneivel” – tette hozzá Sandra. „Kitolják a kreativitásunk határait. Soha nem érdekeltek igazán a fényképezőgép beállításainak mélységei. A felvételkészítés érdekel. A téma érdekel a fényképezőgép túloldalán. Valamint az, hogy rávegyem magam új dolgok létrehozására. Így aztán számomra az α7R III egyszerűen tökéletes.”

Kiemelt termékek
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm-es Full Frame fényképezőgép autofókusszal

ILCE-7RM3

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Kapcsolódó cikkek
Sandra Åberg
alpha universe

Sandra Åberg

Dánia

Ha egyszerre tölt el izgalommal és félelemmel, az azt jelenti, hogy valószínűleg meg kell tenned!

Profil megtekintése

Alpha Universe háttértörténet


x