danas macijauskas sony alpha 7III magasan az óceán felett szárnyaló sárkányszörfös, háttérben a hegyekkel

Elkapni a pillanatot

Danas Macijauskas

A sportban a siker és a kudarc közti különbség jól meghatározható pillanatokban ütközik ki. Van, hogy a győzelem a másodperc töredékén múlik; a bajnokságokat a legapróbb részletek döntik el. Ugyanez a helyzet a sportfotózás terén is. Az adott pillanat a legfontosabb, és csak akkor sikerülhet igazán megragadnunk azt, ha rendelkezünk a megfelelő készségekkel és felszereléssel.

Danas Macijauskasnak a vízisportok terén végzett munkája tökéletesen igazolja ezt. Mi sem példázza jobban e megközelítést, mint a dél-afrikai Fokvárosban a Red Bull által megrendezett „A levegő királya” elnevezésű sárkányszörfös eseményen készített képei, melyekhez α7 III-as gépét használta.

danas macijauskas sony alpha 7III az óceán felett magasan szárnyaló sárkányszörfös, előtérben az őt csodáló tömeggel

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

Danas szerint az elsődleges az, hogy tudjuk értékelni az adott témát.

„A szörfözés, wakeboardozás és a sárkányszörfözés a fényképészettől függetlenül kezdett el érdekelni, – meséli Danas – de aztán úgy döntöttem, ötvözöm a kettőt. Észrevettem, hogy ez a kapcsolat átjön a képeken. Ha fotósként ismered az adott sportot, könnyebben kommunikálnak veled a sportolók, és te is jobban tudod, milyen beállítások működnek a legjobban.”
danas macijauskas sony alpha 7III lenyűgöző ugrást végrehajtó sárkányszörfös

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/5.6, ISO 250

Mielőtt Danas maga is elkezdett volna sportolni, nem volt tudatában annak, hogy tulajdonképp a sport mélységeiben való megértése szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobb képeket készíthesse. „Az első fotós eseményemen – meséli nekünk – megmutattam a srácoknak a képeket, és nagyon izgatott voltam, de a reakciójuk annyi volt, hogy remélik, nem töröltem ki a többit. A tanulság az volt, hogy még ha fotósként úgy is gondolod, megvan a tökéletes kép, a sportolók számára az a lényeges, hogy a sportról magáról meséljen a kép.”

danas macijauskas sony alpha 7III sárkányszörfös a tajtékzó hullámok felett, mögötte a partvonallal

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/4000s @ f/5.6, ISO 200

Mitől lesz tehát nagyszerű egy sárkányszörfös fotó? Danas szerint a titok nyitja, hogy a fontos részleteket egyetlen képen tudjuk ábrázolni; ettől lesz igazán beszédes a megörökített pillanat.

„Több dolognak kell összeállnia – magyarázza Danas – fontos a háttér, a sportoló testtartása, a fény, az időzítés…a sportolót tökéletes pozícióban kell megörökíteni, mert a cél az, hogy azt mondják »Azta, ezen királyul nézek ki!«, amikor megpillantják a képet.” A fokvárosi képek tökéletesen példázzák Danas mondanivalóját. Ezek azok az elengedhetetlen összetevők, amelyek jól összefoglalják a döntő pillanatot.

danas macijauskas sony alpha 7III közelkép egy szörfösről, amint a levegőben szinte fejtetőn áll

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/8.0, ISO 800

Danas elmondása szerit a megannyi különböző tényező miatt ez a stílus sokkal jobban különbözik a hagyományos sportfotózástól, mint ahogy azt gondolnánk.

„A magassági sárkányszörfözés – magyarázza Danas – jóval közelebb áll a tájképfotózáshoz. Minden a méretarányokról szól, mert meg kell örökítenünk a sárkányszörföt, a szörföst magát és a tájat is, és ekkor érezzük át igazán, milyen magasra ugranak. Ezért fontos, hogy nagyobb látószögből készítsük a képeket, és ne csak a szörfösre fókuszáljunk, mint ahogy azt tennénk más sportok esetében.”

A számos különböző kép megkomponálásához Danas több zoomobjektívet is használ, például a Sony FE 70-300 mm-es f/4.5-5.6 G OSS és a 24-105 mm-es f/4 G OSS modellt, a tengerparti portrékhoz pedig az FE 135 mm-es f/1.8 GM objektívet választja.

danas macijauskas sony alpha 7III az óceán felett magasan szárnyaló sárkányszörfös elveszti a deszkáját, miközben az előtérben álló tömeg őt csodálja

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen technikákat alkalmazzunk. Hogyan egyeztetjük össze a tájképfotózáshoz szükséges készségeket azzal, hogy gyorsan és szabálytalanul mozgó témákat kell követnünk és rájuk fókuszálnunk? „Alapvetően ez elég nehéz” – mondja Danas nevetve. Ilyenkor hasznos igazán az Alpha gépem automata fókuszrendszere. A szörfös természetesen elég apró lesz a képen, és bárhol lehet a kompozícióban – úgysem tudhatjuk soha, hová is fog ugrani.”

danas macijauskas sony alpha 7III sárkányszörfös az óceán felett napnyugtakor, háttérben egy hajóval

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + 135mm f/1.8 | 1/2000s @ f/2.5, ISO 1000

Az α7 III-as gépén általában az érintőképernyős és a nagy látószögű témakövetési üzemmód elegyét használja a folyamatos AF-funkcióval együtt.

„Csak megérinted az adott személyt a képernyőn, és a gép ráfókuszál és folyamatosan követni fogja, – magyarázza – még akkor is, ha csak nagyon apró. És mivel a DSLR-rel szemben itt az AF terület a képkocka egészére kiterjed, sokkal kisebb az esély, hogy elvesztjük az alanyt.”

danas macijauskas sony alpha 7III közelkép egy ugrásra készülő sárkányszörfösről egy másik szörfössel az előtérben

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 400

Mivel a szörfösök nagyon gyorsak, Mike a lehető leggyorsabb záridővel dolgozik, ilyenkor bizonyul igazán hasznosnak az α7 III automatikus ISO-vezérlése. „Az automatikus ISO rendkívül hasznos, – mondja – és nyugodtan ráhagyatkozhatunk, ez pedig lehetővé teszi, hogy ösztönösen reagálhassunk a fontos pillanatokra. Maximálisan megbízom benne és úgy állítom be, hogy 1/1000 másodpercen vagy e felett tartsa a záridőt.”

danas macijauskas sony alpha 7III a levegőben fejtetőn lebegő sárkányszörfös háttérben a tündöklő kék éggel

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/6.3, ISO 320

Az α7 III-as strapabíró kialakítása szintén lényeges. Oolyan minőséget képvisel, amely Danas szerint lehetővé teszi, hogy bármilyen kihívást teljesíteni tudjon, és ez az előző felszerelésével nem volt így.

„Gyakran előfordultak gondok” – meséli. „Egyik nyáron egy többhetes Srí Lanka-i munka után elvittem szervízbe a gépet, és azt mondták, hogy ljobb lenne, ha nem mosnám a kamerát. Az ottani párás idő miatt a gép belső alkatrészei nedvesek voltak és elkezdtek rozsdásodni. Az Alpha felszerelésem azonban rendkívül időjárásálló, így a fényképezőgép még akkor is jól teljesít, ha épp egy homokos parton kell dolgoznom, ahol a tengeri levegőnek és a 40 csomós szélnek kell ellenállnia. Sosem vall kudarcot, amikor teljesíteni kell.”

Kiemelt termékek

Danas Macijauskas

Danas Macijauskas | Litvánia

„Csak a jelen létezik. A tegnap maradjon lecke, a holnap lehetőség, a ma pedig életünk legjobb pillanata.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.