daniel gossmann sony alpha 7r4 női modell egy stoptábla előtt

Az emberi oldal: A divat bensőséges oldalának megörökítése

Daniel Gossmann

Képes egy fényképezőgép javítani a munkamódszereden? Daniel Gossmann, divat- és reklámfotós egyértelműen így gondolja.

Gossman szerint az új α7R IV a technológiák tökéletes elegye. A gyorsaság, a pontosság, a rugalmasság és a hordozhatóság ötvözete segíti a bensőségesebb, hatásosabb felvételek készítésében. Azután csatlakoztunk hozzá, hogy nemrégiben a modell Jovana fotózásán próbának vetette alá az α7R IV gépet Los Angelesben.

daniel gossmann sony alpha 7r4 nő pózol portréfotóhoz növény levele mellett

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100

„Korábban az α7R III géppel dolgoztam, és az valóban lenyűgöző fényképezőgép” – magyarázta. „Azonban az α7R IV megannyi olyan funkciót és fejlesztést kínál, amelyet szerettem volna – plusz olyasmiket, amikre nem is számítottam. Kezdésnek mindjárt ott az autofókuszrendszer, valós idejű Szem AF üzemmóddal.” A korábbi modell AF-teljesítményére építkező, valós idejű Szem AF mesterséges intelligencián alapuló tárgyfelismerést alkalmaz a téma észleléséhez és követéséhez, amivel fokozza a pontosságot és a sebességet.

„Így az olyan gyorsan zajló fotózásokon, mint amilyen Jovanával zajlott, a valós idejű Szem AF igazán megmutatja a képességeit” – mondta el Daniel. „Folyamatosan követi a szemet, és ha az alany fordul, vagy a szemek kikerülnek a képből, átvált az arc vagy a fej követésére.”

Elmondta, hogy ez nem csak a képek élessége szempontjából előnyös, hanem „jobbá is teszi a felvételeket, mert a technikai részletek helyett jobban összpontosíthatok a komponálásra, és szabadabban kommunikálhatok a modellel.” Gossmann hozzátette, hogy „egyszerűen nem kell aggódni a fókusz pontosságával kapcsolatban, az ugyanis minden esetben tökéletes; és nem kell újrafókuszálni, sem megtörni a fotózás ritmusát, így teljesen szabadon használhatom a fényképezőgépet, és kapcsolódhatok az alanyhoz.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 modell sétál napsütéses utcácskában

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Gyors és hatékony munkavégzés kis méretű, könnyű készlettel – Daniel elmondása szerint ebben egészen kiemelkedő az α7R IV, és ezzel tökéletesen illeszkedik a modern divat- és reklámfotósok munkastílusához.

„Manapság a sebesség és a mobilitás fontos a modellfotózásokon” – magyarázta. „Az élet sokkal gyorsabban zajlik, így a fényképezőgépnek is gyorsabban kell mozognia. Öt évvel ezelőtt fél napunk volt egy fotózásra, ma ez inkább egy vagy két óra legfeljebb. Ráadásul a Los Angeleshez hasonló helyszíneken mindig törekedni kell gyorsan, kisebb géppel és vakuval fotózni, hogy elkerülhesd a rendőrség kitüntető figyelmét, ugyanis a vonatkozó engedélyek ellenőrzése további idődet veszi el!”

daniel gossmann sony alpha 7r4 sportfelsőt viselő nő pózol háromnegyedes testportréhoz

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

„Az α7R IV gépben dolgozó technológia valóban segít a lehető leggyorsabban elkészíteni a szükséges csúcsminőségű képeket” – tette hozzá. „Például a fényképezőgép gyorsaságának köszönhetően 10 képkocka/mp sebességgel fotózhatsz teljes felbontás mellett, ha kell, aktív AF és AE funkcióval, és ez igazán lenyűgöző, ugyanis ha a modell mozog és elfordul, elég lenyomva tartani a kioldógombot: továbbra is minden egyes felvétel tökéletes fókusszal és expozícióval készül, neked elég kiválasztanod a legjobbat az utómunka során.”

Mivel minden felvételnek tökéletesnek kell lennie, Daniel külső kijelzőt használva fényképez az α7R IV géppel. „Régebben volt egy számítógép is a fotózáson” – magyarázta. „Most viszont inkább a fényképezőgépre erősített képernyőt használok, például az 5 hüvelykes Sony CLM-FHD5 monitort. Az α7R IV saját LCD-kijelzője nagyszerű, de a még nagyobb nézeten sokkal több részletet láthatok – és pont a részletek igazán fontosak a címlap- és divatfotózásban.” Daniel folytatta: „Így aztán mindig gondosan megnézem a ruha vonalait és redőit, és korrigálom az észlelt dolgokat. A Sony tükör nélküli technológiájával tökéletesen együttműködik, és picit sem lassítja a fotózást, ahogy hagyományos DSLR esetében tenné.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 közeli felvétel elforduló modell arcáról

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

Ha olyan nagy felbontású érzékelővel dolgozol, mint amilyen a 61 megapixeles, full-frame α7R IV gépben dolgozik, megtanulsz a részletekre hagyatkozni. Daniel pedig máris megtapasztalta az előnyöket. Elmondása szerint egészen új szintre emelte a rugalmasságot a munkájában, ugyanis „úgy lehet körülvágni a képben, mint soha korábban. Ez azt jelenti, hogy valamivel nagyobb térben fotózhatok. Az utómunka során pedig úgy vághatom a képet, ahogy szükséges. Néha az ügyfél közeli felvételen szeretné látni az öltözet bizonyos elemeit, például a cipőt, a varrás részleteit vagy az anyag esését – ilyen felbontás mellett elég körülvágni a részletet, és az eredmény továbbra is nagy felbontású, részletgazdag fájl. „Ugyanígy lehetőség van fekvő formátumban fotózni, majd álló tájolásúvá vágni a képet, vagy éppen fordítva, az eredmény így is nagy, 30 MP méretű fájl” – tette hozzá.

daniel gossmann sony alpha 7r4 női modell néz a fényképezőgépbe

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

Ugyanakkor az α7R IV által felvonultatott technológia legfontosabb előnye Daniel számára mégis az, hogy jobb kapcsolatot tud kialakítani az alannyal. „Annyira bízom a fényképezőgép technikájában, hogy összpontosíthatok a modellel folytatott kommunikációra és a személyes kapcsolódásra” – mondta el. „Így bensőségesebb, hatásosabb felvételek készülnek, márpedig minden jó kép esetében szükség van erre.”

Kiemelt termékek

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

„Összpontosíts. Maradj éhes. Soha ne feledd el azokat, akik segítettek rajtad.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.