bertrand bernager sony alpha 7RM3 éjszakai párizsi metrókocsi hosszú expozícióval

A mozgás megörökítése

Bertrand Bernager

„Van valami varázslatos a hosszú expozícióval készített fotókban” – lelkesedett Bertrand Bernager. „Olyasmit örökít meg, ami 100%-ban természetes, alapesetben mégsem láthatod szabad szemmel; a hosszú expozíciós idő az, ami megteremti a varázslatot.”

Tagadhatatlanul hatásos – a hosszú expozíció alkalmazásával a fényképezőgépen belül hozol létre effektust, amely látszólag véletlenszerű, alaposabban szemügyre véve viszont mintázatokat fedezhetsz fel benne. Feltárul a tárgyak, a fények és az emberek adott helyszín körüli mozgása. „Kézenfekvő példa a forgalmi lenyomatok fotózása – ezek a haladó autók és járművek által létrehozott fénycsíkok” – említette Bertrand. „De saját magad is létrehozhatsz mozgást, mint ahogy ezen a Kiotóban készült képemen is látható, ahol az expozíció során mozgattam az állványomat a lenyűgöző fénycsíkok létrehozása érdekében.”

bertrand bernager sony alpha 7RM3 fénycsíkok kiotó egyik utcáján éjszaka

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/9.0, ISO 50

A technika nem csupán fények esetében működik, használhatod emberek és emberi mozgások fotózásához is.

„Ha elég hosszú expozíciót használsz, az emberek eltűnnek az adott helyről, ugyanis nem állnak mozdulatlanul a kép elkészítésének teljes időtartama alatt” – mondta el. „Ez a kép a világ egyik legforgalmasabb helyszínén készült – egy sibujai gyalogátkelőn, Tokióban. Ehhez 15 másodperces expozíciót használtam. Azt szeretem igazán ebben a képben, hogy volt egyetlen ember a zebra közepén, aki szelfit csinált, és aki tisztán kivehető, miközben körülötte mindenki más csak szellemszerű körvonalként látható, amint átsétál a kereszteződésen.”
bertrand bernager sony alpha 6000 elmosódott emberek tokiói gyalogátkelőn

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE | 15s @ f/8.0, ISO 500

A Bertrand által fotózott helyszínek és jelenetek egyike sem véletlenszerű. Nyüzsgő helyszíneket keres, ahol mozgó fények vagy emberek vannak, ahol a hosszú expozíció feltárja ezeket az egyébként rejtett mozgásokat. „Valójában a nagy jelenetekre összpontosítok, amelyek tele vannak energiával” – fejtette ki Bertrand. „Célom a nagyvárosi hangulat bemutatása. Nem készítek hosszú expozíciójú felvételt apró utcácskában, szokványos épületek között, hanem a hatalmas, lenyűgöző helyek vonzanak, amelyeket igyekszem még látványosabban megmutatni.”

bertrand bernager sony alpha 7RM3 hosszú expozíciójú tokiói utcakép 2 egymás mellett elhaladó busszal

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/8.0, ISO 50

Miközben a hosszú expozíciójú felvételek lehetőségének felismerése külön készséget igényel, a szükséges felszerelés meglehetősen magától értetődő. Bertrand az α6000-es és a 42 megapixeles Sony α7R III gépét kombinálva készíti hosszú expozíciós idejű képeit, rajtuk 16–35 mm-es f/2.8 G Master objektívvel. A nagylátószögű objektív lehetővé teszi számára az előtte zajló teljes jelenet megörökítését.

Állvány használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a hosszú expozíció ideje alatt a fényképezőgép mozdulatlan maradjon. „Hallhattad már a tanácsot, mely szerint a legjobb fényképezőgép az, amelyik nálad van, de igazából ez igaz az állványra is” – mondta el nevetve Bertrand. „A nagyszerű hosszú expozíciós idejű felvételek kulcsa olyan állvány beszerzése, amelyet szívesen viszel magaddal minden utadra”.

bertrand bernager sony alpha 6000 hosszú expozíciójú felvétel az éjszakai piccadilly circuson áthaladó autókról és buszokról

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 10-18mm f/4 OSS | 3.2s @ f/11.0, ISO 100

Bertrand szerint, mivel a fényképezőgépnek teljesen mozdulatlannak kell lennie, távoli kioldóra is szükség van a hosszú expozíciójú fotózáshoz. Segítségével a gép érintése nélkül exponálhatsz, de akár Sony Image Edge Mobile alkalmazást futtató okostelefont is használhatsz, azaz távolról vezérelheted a fényképezőgépet.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 hosszú expozíciójú felvétel az eiffel-toronyról, áthaladó autókkal

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 20s @ f/11.0, ISO 100

A kirakós játék utolsó darabja pedig a semleges sűrűségű (ND) szűrő. „Ha hosszú expozíciós idejű felvételt szeretnél készíteni nappal, ND-szűrőre van szükséged” – javasolta. „Csökkenti az objektívbe jutó fény mennyiségét. Ha hosszú, egy perc körüli expozíciót tervezel fényes nappal, és nem használsz ilyet, a kép teljesen beég. Legtöbbször ND 1000-es szűrőt használok, ami 10 FÉ mértékben csökkenti a bejutó fényt. Használok ND 32-est is, amely csak kb. 5 FÉ mértékben csökkent. A különféle ND-szűrők használata segít abban, hogy különböző típusú hosszú expozíciós idejű felvételeket készíts.”

bertrand bernager sony alpha 7RM3 az éjszakai ég felé irányított, színes fények

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 15s @ f/10.0, ISO 100

A hosszú expozíciójú fotózás meglehetősen technikai jellegűnek hangzik még olyanok számára is, akiknek van gyakorlata a fényképezésben, de Bertrand kifejezetten javasolja a kipróbálását a kezdetekben.

„Nagyszerű módszer a zársebesség hatásainak kiismerésére” – magyarázta. „Ráadásul pompás módja a fotózás és a képkomponálás javításának. A hosszú expozíciós idővel végzett fotózás inkább a festészethez vagy a rajzoláshoz hasonlít, és bármit létrehozhatsz, amit csak szeretnél – ezért vagyok ennyire szenvedélyes a munkámmal kapcsolatban.”

Kiemelt termékek

Bertrand Bernager

Bertrand Bernager | France

„A fényképezésen keresztül a fényt próbálom lekövetni, elillantani a mozgást és megörökíteni a pillanatot”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.