tomasz markowski sony alpha 9 síugró szeli a levegőt, a háttérben hóval borított hegy

Ahogy én fotózok | Síugrás

Tomasz Markowski

A fotózás egyéb területeihez hasonlóan a kiemelkedő télisport-felvételekhez is különbözni kell másoktól. Meg kell találnod a saját stílusodat. Ha nagyobb versenyen fotózol, ez nehéz dolog, különösen a síugrás esetében. Ugyanazokra a helyszínekre mész ki évről évre, ugyanolyan ugrásokhoz. Ráadásul nincs sok hely a fotósok számára a helyezkedéshez. Így az első tanácsom: érkezz korán, igyekezz elsőként megjelenni, és megkeresni a legjobb helyet. Én próbálom elkerülni az előző évben elfoglalt pozíciót – mindig törekedj a fejlődésre, és csinálj valamit máshogyan, mint legutóbb – még akkor is, ha az kifejezetten jól működött.

tomasz markowski sony alpha 9 síugró körvonalai szinte a nap előtt

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/3.5, ISO 4000

A pozíció megkeresése során mindig arra törekszem, hogy a megszokottól eltérő képet tudjak megalkotni. Az egyik legfontosabb dolog a fény, és ez persze megváltozhat a fotózott esemény közben – ezzel tisztában kell lenni. Aztán ott van a szög. Én valami dinamikusat szeretnék, és nem egy szokásos felvételt egy síelőről vagy ugróról. Az általam használt objektívtől függően eltérő látványt tudok elérni, ezért végiggondolom, hogy mit szeretnék megmutatni, és ami legalább ennyire fontos, mit szeretnék kihagyni. Nagyon hamar meg kell hoznom a megfelelő döntéseket, ezért megyek oda nagyon korán, hogy felfedezzem a környéket; amint megkezdődik a verseny, a sportolók egymás után jönnek le, ezért nehéz helyet változtatni, különösen úgy, hogy az összes többi fotós is elhelyezkedett már.

tomasz markowski sony alpha 9 síugró oldalról narancsszínű, felhős nap előtt

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/32,000s @ f/8.0, ISO 1000

A kép elkészítése gyakran meglehetősen magától értetődő dolog! Két Sony α9 fényképezőgépet használok különböző objektívvel, hogy villámgyorsan tudjak váltani. Folyamatos autofókuszt állítok be, és a Kiterjesztett rugalmas spot vagy az Egyetlen spot funkciót használom, így az AF tökéletesen képes követni a témát. A gyors és pontos fókusznak köszönhetően összpontosíthatok az időzítésre és a tökéletes kompozíció megkeresésére.

tomasz markowski sony alpha 9 síugró suhan a sáncon lefelé az elugrás előtt

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1000

Síugrásnál a versenyzők sebessége 100 km/h is lehet a lejtőn, ezért a gyors autofókusz elengedhetetlen, a levegőben töltött pillanataik megörökítéséhez pedig a zársebességnek is nagynak kell lennie. Rendszerint 1/1000 vagy 1/800 mp-es záridőt állítok be, az exponálás többi elemét pedig manuálisan állítom be. Azért használok manuális expozíciót, mert a szikrázóan fehér hó gyakran becsapja a fényképezőgép fénymérőjét, és a felvételek sötétek lehetnek. Az általam megválasztott zársebességgel használni tudom az elektronikus képkeresőt és a hátoldali LCD-képernyőt, így pontosan a végső képet láthatom. Ezzel állíthatom a blendenyílást, az ISO-érzékenységet, valamint a fehéregyensúlyt, azaz a tökéletes expozíciót meg tudom adni a fényképezőgépen.

tomasz markowski sony alpha 9 síugró a levegőben előredőlve

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/6.3, ISO 200

Van, amikor a versenyző hihetetlen sebességét szeretném megmutatni, ilyenkor pásztázó technikát használok. A zársebességet 1/100 vagy 1/80 mp-re csökkentem, és a géppel pontosan követem a versenyző mozgását. Ilyen esetben a téma éles marad, a háttér viszont bemozdulási elmosódást mutat, ami segít hangsúlyozni a haladás sebességét. Nagyszerű technika a képek különlegessé tételéhez.

tomasz markowski sony alpha 9 levegőben szálló síugró alulról, a háttérben a mélykék ég

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/6400s @ f/6.3, ISO 1000

A objektív kiválasztása leginkább a fotózás helyétől és a megmutatni kívánt dologtól függ. Én az FE 16–35 mm f/2.8 GM objektívet használom a nagy látószöghöz, ha szeretnék nagy szeletet megmutatni a háttérből és a környezetből. Az FE 24–70 mm f/2.8 GM objektívet használom amolyan általános „mindenes” objektívként, és nagy rajongója vagyok az FE 100–400 mm f/4-5.6 GM objektívnek is. A 100–400 mm-es objektív a fókusztávolságához képest rendkívül könnyű, ami nagy előny a lejtőkön mászkálás közben, miközben tökéletes fókusztartományt kínál a legtöbb általam készített felvételhez.

tomasz markowski sony alpha 9 síugró körvonalai oldalról a nap előtt, a háttérben siklóernyős

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/32,000s @ f/8.0, ISO 640

Ha azt kéne megfogalmaznom, hogy mit szeretnék megörökíteni, akkor olyan pillanatot keresek, amelyet kitölt egyetlen érzelem és akció. A sebességet és a pillanat intenzitását szeretném megragadni, de a sportolók reakcióit is keresem az esemény után. Az érzelmet kutatom, és ez nem feltétlenül csak a sportolókból eredhet – származhat ez a tömeggel folytatott kölcsönhatásból is: az őket ünneplő rajongókból és szurkolókból. Ezek azok az apró pillanatok, amelyek igazán emlékezetes képeket tudnak eredményezni.

tomasz markowski sony alpha 9 síugró sötét égbolt előtt, a fényesen becsillanó nap felé szállva

© Tomasz Markowski | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/3.5, ISO 4000

Az utolsó tanácsom pedig, hogy használd a fotózás egyéb területein megszerzett tapasztalataidat. A rengeteg különféle sportfotó elkészítésén túl sokat fényképeztem az utcán is. Az utcai fotózás során szerzett tapasztalat segített az érdekes szögek, hátterek és fények keresésekor. A fotózás más területein mindig vannak olyan készségek, amelyeket be lehet építeni a télisportok fotózásába is. Mindez része a saját stílusod és ötlettárad fejlesztésének.

Kiemelt termékek

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Poland

„Ami nekem fontos a fotózásban, az nem az, amit a kép mutat és képvisel, hanem sokkal inkább az, hogy milyen jellegű kérdéseket vet fel.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.