Sokatmondó formaterv

Signature Series
 Prémium kategóriás audioeszközök a fejhallgatóban megszólaló zenei csúcsélményért

A hangokért rajongó, az ideális hangrendszerben a valódi hangzást kereső felhasználók által vágyott hangzás kutatása során mérnökök és formatervezők dolgoztak közösen olyan erősítő, lejátszó és fejhallgató létrehozásán, amely képes felülmúlhatatlan zenei élményt nyújtani. 

Ne csak hallgasd… Érezd a zenét

„Mit keresnek az audiofil ügyfelek az ideális hangzásban?” A Sony válasza erre a Signature Series sorozat esetében a hang legfinomabb részleteinek visszaadása. A Sony erőteljes hang-előállítási megoldást keresett, amelynél a hallgató annyira személyesnek éli meg a hangteret, hogy érezni véli a hőmérsékletet és a levegő rezdülését is. A cél a legfinomabb részletek előállítása volt minden egyes hang esetében – az előadás kezdete előtti pillanatoktól, az énekhang előtti levegővételen át a végső, teljes csöndig tartó lecsengésig. A Signature Series termékcsalád hangtere olyannyira fizikai élményt nyújt, hogy a hallgató teljesen elmerülhet a térhatású hang terjedelmében és mélységében.

A fejhallgató-használatra épülő zenei kultúra képviselőjeként a Sony azt tűzte ki célul, hogy a legnagyobb részletességgel visszaadott hangzást a lehető legkisebb eszközzel valósítja meg. A Sony hosszú – a csúcsminőségű hangot előállító, analóg és digitális technológiáit felölelő – történetét folytatva keményen dolgoztunk azon, hogy a nagyszerű hangminőség élményét tovább fokozó termékcsaládot hozzunk létre. Végső célunk az volt, hogy lehetőség nyíljon a zene puszta hallgatása helyett a zene tényleges megélésére. 

 Letisztult formaterv a prémium hangminőségért

A forma tervezése teljes egészében a csúcsminőségű hangzás és a teljes zajmentesség jegyében zajlott. Az anyagok kiválasztása az akusztikai jellemzők alapján történt. A burkolat alakja a hangtovábbítás optimalizálását szolgálja. Még az áramköri lapon futó jelátviteli útvonalat is hangrendszeri követelmények szabják meg. Nem voltunk restek visszatérni az alapokhoz, és kerestük az optimális alakot, anyagot és hangfeldolgozást, és nem törődtünk a megszokott árral. Emellett kiemelt figyelmet fordítottunk azokra a elemekre is, amelyek hozzájárulnak a nagyszerű hangminőséghez, és olyan formatervet alkalmaztunk, amely a lehető legjobb eredményt adja – közben pedig minden fölösleges sallangot elhagyva egyszerű, ikonikus formát alkottunk, amelynek minden eleméből süt a prémium hangminőség. 

A formatervvel kapcsolatos előítéletek elvetése

A korábbi csúcskategóriás típusokét is meghaladó hangminőség eléréséhez a tervezésért felelős csapat minden tagjának felül kellett vizsgálnia a „jó formatervvel” kapcsolatos előítéletét, és új közös irányt kellett keresnie. A mérnökök és a formatervezők a fejlesztés kezdetétől fogva együtt dolgoztak a kiváló hangminőség szempontjából létfontosságú szerkezetek, formák és ötletek tisztázása érdekében. Ez jelentős erőfeszítést igényelt, de a folyamat elengedhetetlen része volt.

Tomoaki Takuma (vezető művészeti igazgató)

Szél által ihletett formavilág

MDR-Z1R

Az MDR-Z1R esetében külön foglalkoztunk a burkolat kialakításával, hogy az eredeti hangot hűen visszaadó hangteret hozzunk létre. A burkolat számottevő szerepet játszik a hangminőségben – képes például kellemetlen rezonanciát vagy hangtorzítást okozni. A burkolat tervezésekor mindent az alapoktól kezdtünk, hogy a rezonanciát a lehető legnagyobb mértékben kiküszöböljük. Egy dagadó vitorláról készült kép volt az, amely segített rálelni az alapötletre. Olyan burkolat tervezésébe fogtunk, amely – mint a vitorlavászon – természetes módon veszi fel a membrán által keltett hangnyomást. Ez a koncepció vezetett bennünket a burkolat áramló, organikusan ívelt formatervéhez. Az egyszeres, enyhe ív a lehető leginkább csökkenti a vibrációt és a lehető legtöbb rezonanciát képes kioltani.

Az átjárható akusztikai ellenállással és dróthálós védőráccsal készülő, kettős burkolati kialakítás szabályozza a burkolaton áthaladó levegőáramot a teljes terjedelmű, természetes hangzás érdekében. Ez a kombináció nem csupán nagyszerű hangzást kínál, hanem egyúttal az általunk keresett környezeti csend megteremtésében is segít.

Termékfotó – MDR-Z1R
Termékfotó – MDR-Z1R
Termékfotó – MDR-Z1R
Termékfotó – MDR-Z1R
A természetben előforduló mintázatok

Az MDR-Z1R másik fontos jellemzője, hogy képes előállítani rendkívül magas, 120 kHz-es hangfrekvenciát is. Ennek maximális kiaknázása érdekében újraterveztük a rácsot, amely a hangot létrehozó membrán előtt található. A tervezés során felismertük, hogy az egyszerű – leginkább a tartósságot szolgáló – rács megnehezíti a minőségi nagy felbontású hangot létrehozását 20 kHz vagy magasabb frekvencia esetén. Többféle kialakítást teszteltünk a tökéletes rács keresése közben, amely hűen képes visszaadni a hangzás legkisebb eltéréseit is. A megoldást a Fibonacci-sorozatban találtuk meg, amely a természetben úton-útfélen fellelhető mintázatot ír le. Ez a rácskialakítás minden frekvencián zavar nélkül állítja elő a kívánt hangot. Anyaga merev műgyanta, így egyszerre vékony és erős, a rács hangelnyelése pedig minimális a nagy felbontású frekvenciákon.

Az MDR-Z1R kialakítása a kivételes hangminőséget szolgálja, de nem hagyja figyelmen kívül a viselési kényelem szempontjait sem. A fület komfortosan és szárazon tartó, puha birkabőr borítású fülpárnák 3D varrással készülnek, ergonómiailag megtervezett alakjuk a lehető legnagyobb viselési kényelmet kínálja. 

Nem csak nagyszerű hangélmény, hanem egyedi történet is egyben

Semmiféle formai trükk nincs a Signature Series termékcsaládban. Minden egyes elemének megjelenését lényegében annak funkciója határozza meg. Azért csináltuk így, hogy a felhasználók tudják értékelni a kiemelkedő hangminőséget, és megismerjék annak okát egyszerűen a termékre pillantva. Azt szeretnénk, ha a felhasználók ezt a korábban elképzelhetetlen hangminőség-élményt és a termék által elmesélt történetet egyszerre élnék meg.

Shogo Yashiro (művészeti vezető)

A hangok áramlásának megjelenése a formában

NW-WM1Z

A Walkman sorozat felülvizsgálata során kiemelten kezeltük a prémium hangzást, és visszaültünk a tervezőasztalhoz: újragondoltuk az NW-WM1Z áramköreit és újraalkottuk burkolatát. A hangminőség további fokozása érdekében olyan hangvezetési megoldást hoztunk létre, amely a lehető legkevesebb zajt hozza létre. A zaj minimalizálása érdekében a belső kialakítás a jelet az egység memóriájából közvetlenül a felső fejhallgató-csatlakozóhoz vezeti. Ezt az áramköri elrendezést egyértelműen jelzi a két fejhallgató-csatlakozó egyedi elhelyezkedése a felső burkolat két oldalán. Ebből olyan különleges formaterv született, amely nem csupán fizikai megtestesülése a hang közvetlen áramlásának, hanem az átgondolt kialakítás révén jó fogást is biztosít, emellett óvja a gombokat az ütődésektől és a rázkódástól. 

Termékfotó – NW-WM1Z
Termékfotó – NW-WM1Z
Termékfotó – NW-WM1Z
Termékfotó – NW-WM1Z
Szilárd, mint egy fémtömb

Kifejezetten válogatósak voltunk az NW-WM1Z házának anyagát illetően, és oxigénmentes réz (OFC) felhasználásával alkottuk meg az akusztika csúcsát. Metszett felületi megmunkálás emeli ki a gondosan megválasztott fém szilárdságát. A sarkok lekerekítése csökkenti a sérülékenységet és tartósabbá teszi az eszközt. Az NW-WM1Z burkolata aranyozott, hogy a lehető legtöbbet mutasson ennek az anyagnak a természetes szépségéből – amelyről köztudott, hogy jó minőségű hang előállítására képes.

Új felhasználói kezelőfelületet is kifejlesztettünk, amelyen analóg műszermutató jelzi a hangerőt, valamint spektrumanalizátor a hangfrekvenciát. Még a hangerőmérők skálázása is rendkívül pontosan jelenik meg, így a felhasználók a prémium hangzást látványként is élvezhetik.

Visszatérés a Walkman első generációjának gyökereihez

Visszanyúltunk a Sony által bemutatott, a hordozható zenét forradalmasító koncepcióhoz, a Walkman első generációjához, hogy valóban új értéket teremtsünk az NW-WM1Z eszközzel: létrehozzuk a hordozható hangrendszeri minőség csúcsát a mai zenehallgatási trendekre hangolva. A hangminőség mindennél előrébb való, és véleményem szerint ezt egyértelműen meg is valósítottuk ebben az új típusban.

Tanaka (formatervező) 

Fal alkalmazása a torzítás és a vibráció kizárása érdekében

TA-ZH1ES

A TA-ZH1ES olyan különálló fejhallgató-erősítő, amely kifejezetten a fejhallgatóink teljesítményének fokozására szolgál. Az elektromos áramkörök torzításának teljes kiküszöbölése érdekében a burkolatnak szilárdan tartania és óvnia kell az áramköri lapot. Ehhez helyenként 12 mm vastagságú, sajtolásos öntéssel varrat nélkül összedolgozott, alumínium tokot használunk a kimagasló merevséghez, ami garantálja a torzításmentes, prémium hangminőséget. A felső lap alumínium és acél kombinációjából áll, apró felületi bemélyedései pedig a szükségtelen rezonancia visszaszorításában játszanak szerepet. A felső lemez körül nyitott térrész található, amely látni engedi az oldalfalak meggyőző vastagságát, ráadásul a hőleadás lehetőségét megteremtve gyakorlati előnnyel jár. 

Termékfotó – TA-ZH1ES
Termékfotó – TA-ZH1ES
Termékfotó – TA-ZH1ES
Termékfotó – TA-ZH1ES
A legjobb készülékházat biztosító formaterv keresése

A legjobb, teljesen torzításmentes hangminőség eléréséért indított küldetésünk részeként találtunk rá megoldásként a varratmentes alumínium dobozra. Gyártáskor a fejhallgató-csatlakozók furatának szokásos, belülről történő kifúrása helyett kintről, a vastag alumínium homloklemez külsejétől haladunk befelé, így a csatlakozók körül csak minimális bemélyedés marad. Az így kialakult forma kiemeli az anyag szilárdságát, és esztétikumot kölcsönöz a tokozásnak.

Az autentikus hangzás és a használhatóság összekapcsolása

Miként segíthetjük a felhasználókat abban, hogy könnyedén kezeljenek egy formát és elrendezést, amelynek létrehozásakor a legfőbb szempont a kiváló hangminőség? Ez a volt a kulcskérdés a Signature Series termékcsalád formatervének fejlesztésekor, amelynek során az alapvető funkciókat és a használhatóságot sikerült összehangolni, így a felhasználók valódi kényelemben élvezhetik a prémium hangminőséget.

Deguchi (formatervező)

Üdvözli Önt a Signature Series termékcsalád – ezt a hangélményét a Sony fedezte fel a hangok valódi – a tökéletes hangzásért rajongó – szerelmeseinek öröméért indított küldetése során.