Egy férfi helyzete egy jégbarlangban Egy férfi helyzete egy jégbarlangban

A holnap objektívei ma, a Sony-tól

Az objektívekre vonatkozó szabványok változnak

A fényképezőgép teljesítményét érintő előrehaladás és a szárnyaló kreatív ötletek megkövetelik, hogy újfajta módon közelítsünk az objektívtechnológiához. 

Az objektíveknek fejlődniük kell, hogy lépést tartsanak a trendekkel.

A Sony, amelynek világos képe van arról, hogy milyenek lesznek a jövő fényképezőgépei, újradefiniálta az objektívet.

Végre egyszerre érhető el a nagy felbontás és a vonzó bokeh a képalkotási innováció vezető gyártójától.

G Master logó
A teljes G Master objektívcsalád termékfotója

 

A Sony támogatja az alkotókat, és figyel a véleményükre, hogy együtt új képalkotási élményeket valósíthassanak meg. A vállalat számos kihívásra nyújt magas színvonalú megoldásokat a legújabb technológiák segítségével ebben a páratlan objektívválasztékban. Egy egész világ vár odakint, amelyet csak G Masterrel lehet megörökíteni.

Mintaként szolgáló videó

4 mintaként szolgáló, G Master objektívekkel készített kép

Mintaként szolgáló képek

A technikai kihívások megoldása a kreatív kifejezésmód érdekében

A G Master bámulatos felbontást nyújt, gyönyörűen olvadó bokeh mellett. A fókuszvezérlés egyszerre ultragyors és pontos, a kompakt méret, a kis súly, a nagy megbízhatóság és az intuitív kezelhetőség pedig jó hordozhatóságot és stresszmentes felvételkészítést tesz lehetővé.

Mintaként szolgáló kép: közeli felvétel szemből egy rókáról, amelynek a szeme van fókuszban, az előtér és a háttér pedig bokeh-ban látszik Mintaként szolgáló kép: közeli felvétel szemből egy rókáról, amelynek a szeme van fókuszban, az előtér és a háttér pedig bokeh-ban látszik

Bámulatos felbontás gyönyörű bokeh-val

Bámulatos felbontás pont ott, ahol te akarod

A legújabb Full Frame fényképezőgép-vázakra jellemző, egyre növekvő képpontszám maximális kihasználása érdekében folyamatosan javítani kell az objektív felbontását. A G Master termékcsalád meg tudja oldani azt a nehéz feladatot, amit a nagy felbontás és a lágy bokeh kombinációja jelent.

A G Master korszerű XA (extrém aszférikus) lencsetagjai korrigálják a különböző geometrikus és kromatikus aberrációkat. A Sony folytatja a precíziós gyártás és szimuláció fejlesztését, hogy még szebb képeket és még jobban működő objektíveket nyújtson.
Termékkép egy XA (extrém aszférikus) lencsetagról

Az XA objektív felületét 0,01 mikrométeres pontossággal munkálják meg, így a kép közepétől a szélekig bámulatosan jó felbontás érhető el, valamint egy olyan gyönyörű bokeh, amely mind a hagyományos, mind a G Lens objektívekre jellemző bokeht túlszárnyalja.

[1] A hagyományos objektív felülete

[2] Az XA objektív felülete

A felület érdességének ábrázolása a hagyományos, illetve egy G Master objektív esetében

Nagy felbontás

A G Master márka bevezetése óta az XA objektív gyártási technológiája sokat fejlődött – megszülettek az ultraszéles látószögű és nagy átmérőjű objektívek, amelyek kis F-számú blendével rendelkeznek.

[1] Extrém aszférikus objektív (XA objektív)

Illusztráció az XA (extrém aszférikus) lencsetagokról az FE 24-70 mm F2.8 GM és az FE 12-24 mm F2.8 GM objektívekben

Az XA lencsetagoknak nemcsak az átmérője nőtt, hanem a formájuk is összetettebb lett, mint amilyen az FE 16-35 mm F2.8 GM II. Ez lehetővé tette, hogy változatlan kompakt méret mellett a képminőség tovább javuljon.

(1) Objektívfelépítés  [1] Extrém aszférikus objektív (XA objektív)

(2) MTF-táblázat  [1] Kontraszt (%)  [2] Az objektív optikai középpontjától mért távolság (mm)  [3] 16 mm/max. blendenyílás esetén  [4] 16 mm/F8 blendenyílás esetén  [5] 35 mm/max. blendenyílás esetén  [6] 35 mm/F8 blendenyílás esetén  [7] Térbeli sűrűség  [8] 10 vonalpár/mm  [9] 30 vonalpár/mm  [10] Radiális értékek  [11] Tangenciális értékek 

Illusztráció az XA (extrém aszférikus) lencsetagok elhelyezkedéséről az FE 16-35mm F2.8 GM II objektíven belül
MTF táblázat
Mintaként szolgáló kép (B) kivágott és felnagyított területtel a szélső részről (J), az objektív által nyújtott nagy felbontást érzékeltetve, „SEL1635GM2” felirattal

 

A G Master lenyűgöző teljesítményt nyújt a felbontás terén, a kép közepétől egészen a szélekig.

Gyönyörű bokeh

A Sony szimuláció, valamint empirikus szabályok és összegyűjtött tudás felhasználásával optimalizálja a bokeh minőségét, csökkenti az aberrációkat, valamint biztosítja a magas MTF (felbontási) teljesítményt.

Emellett a gyártási folyamat során minden egyes objektív kalibráción megy keresztül a bokeh minőségének optimalizálása érdekében.

[1] Kemény  [2] Lágy

Illusztráció a bokeh szimulációjáról
Bokeh-szimulációs képek
Mintaként szolgáló kép pillangóvirágról

FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Mintaként szolgáló kép, amelyen egy nő szemből készített portréja látható

FE 50mm F1.2 GM

Példaként szolgáló kép egy mozgásban lévő motorversenyzőről, aki fókuszban van, míg a háttérben lévő erdős vidék bokeh-ban látható Példaként szolgáló kép egy mozgásban lévő motorversenyzőről, aki fókuszban van, míg a háttérben lévő erdős vidék bokeh-ban látható

Nagy sebességű, nagy pontosságú fókuszobjektív-meghajtás

Az alkotók többször váltanak új fényképezőgép-vázra kedvenc objektívjeik hasznos élettartama alatt. A Sony innovatív objektív-mozgatóelemei nagy sebességű élességállítást, továbbá nagy pontosságot biztosítanak, az egyre jobb fényképezőgép-vázakon használva továbbra is segítenek megvalósítani nagyratörő kreatív elképzeléseidet.

Nagy sebességű

A Sony folyamatosan fejleszti saját fejlesztésű fókuszmozgató elemeit, hogy még nagyobb tolóerőt és még jobb dinamikus követési teljesítményt érjen el. A legújabb G Master sorozatban megtalálható XD (extreme dynamic) lineáris motor fantasztikus vezérlési technológiát biztosít.

Nagy pontosságú fókuszelemmeghajtás-vezérlés

Annak érdekében, hogy a fókuszvezérlés egyszerre lehessen rendkívül gyors és pontos, a Sony kifejlesztette az XD lineáris motort. Ez a mozgatóelem kicsi, de nagy tolóerőre képes, így nagy sebességű meghajtást biztosít a fókuszelemcsoportok számára nagy blendéjű objektívek esetében is.

Közelkép egy nő arcáról

Klip az XD lineáris motorról, amely annak megfelelően mozog, ahogy az objektív időben változó helyzetét ábrázoló függvényen a működési pont mozog, és fókuszba kerülve a mintaként szolgáló kép is élessé válik

Nagy pontosság

Az XD lineáris motor még egy nehéz fókuszobjektív-csoportot is mikrométer-pontossággal képes vezérelni, a nagy sebesség és pontosság érdekében. A motor pályája csendes és egyenletes, és a mozgás közben nem keletkezik rezgés vagy zaj, így az alkotók a felvételre tudnak koncentrálni.

Közelkép egy nő szeméről

Klip egy XD lineáris motorról, amely enyhén elmozdul, ahogy a grafikus működtetési pont a fókusz módosítása érdekében elmozdul.

A Sony objektívjei képesek a maximális teljesítményt kihozni a fényképezőgépekből, mivel a jövő fényképezőgépeiről alkotott elképzelés szem előtt tartásával tervezték őket, és mert képesek olyan korszerű tulajdonságok kezelésére, mint az AF/AE-követés nagy sebességű, 120 fps sorozatfelvétel mellett.
Kombinált kép: egy nő tornagyakorlatokat végez, egy fényképezőgép pedig nagy sebességű sorozatfelvételt készít
Termékkép: közelkép, amelyen a felhasználó keze látható, amint egy teleobjektívvel felszerelt fényképezőgépet működtet Termékkép: közelkép, amelyen a felhasználó keze látható, amint egy teleobjektívvel felszerelt fényképezőgépet működtet

Kis súly és megbízhatóság

A magnéziumötvözet, valamint a nagy szilárdságú, szén- és üvegszállal kombinált műszaki műanyag használata merevséget és megbízhatóságot biztosít, ráadásul lényegesen kisebb súlyt tesz lehetővé, különösen a nagy blendéjű szuper-teleobjektívek esetében.

Könnyű

Illusztráció egy magnéziumötvözetből készült objektívről
A magnéziumötvözetet gyakran használják olyan alkatrészekhez, amelyeket nehéz kiönteni, ugyanakkor fontos, hogy könnyűek és merevek legyenek. A magnéziumötvözet az elhúzódó felvételkészítés során is kiváló használhatóságot és évekig változatlanul megbízható teljesítményt biztosít.
Illusztráció egy műszaki műanyagból készült objektívről
Az erős, szén- és üvegszálakat tartalmazó műszaki műanyag hozzájárul ahhoz, hogy az objektívek könnyebbek és erősebbek legyenek.

Megbízhatóság

A könnyű kialakítás lehetővé teszi a megbízható, problémamentes működést kedvezőtlen vagy alacsony/magas hőmérsékletű környezetben, a világ bármely pontján, emellett por- és nedvességálló is.

① * A 100%-os por- és nedvességállóság nem garantált.

② *A képen tesztkörnyezet látható, nem a garantált működési környezet.

A por- és nedvességálló kialakítás illusztrációja
Illusztráció alacsony és magas hőmérsékletű környezetben tesztelt objektívről
A használatot bemutató kép, amelyen egy nő a fényképezőgép keresőjén néz keresztül A használatot bemutató kép, amelyen egy nő a fényképezőgép keresőjén néz keresztül

Kompakt méret és használhatóság

A különböző vezérlőgyűrűk, gombok és kapcsolók tervezésénél és elrendezésénél ügyeltek a kompakt méretre és az egyszerű kezelhetőségre, hogy a kattintás és a használat megfelelő érzetet nyújtson.

Kompakt méret

Az objektív méretének és súlyának csökkentése érdekében minden egyes objektív esetében optimalizálták az objektív felépítését és alakját, a mechanikai alkotóelemeket, a fókusz és a blende beállítására szolgáló mozgatóelemeket, valamint a rezgéscsillapító mechanizmust.
A SEL70200GM2 belső struktúrájának illusztrációja, jelezve a mozgatóelemek helyét

Kezelhetőség

Termékkép, amelyen a fókusz-, a zoom- és a blendegyűrű helye látható

A fókusz-, zoom- és blendegyűrűk, amelyek kiváló kezelhetőséget biztosítanak fotók és videók esetében egyaránt, minden objektíven ugyanabban a sorrendben helyezkednek el. Így a felhasználó intuitív módon kezelheti az objektívet, és a felvételre tud koncentrálni, függetlenül attól, hogy melyik objektívet szerelte a gépre.

[1] Fókuszgyűrű [2] Zoomgyűrű [3] Blendegyűrű

Termékkép az objektív oldaláról, amelyen gombok és kapcsolók láthatók
Az egyes gyűrűk nyomatékát és egyenletességét, a kattanás textúráját, valamint a gombok formáját és azt, hogy mennyire könnyű lenyomni őket, számos profi szakember visszajelzése alapján úgy tervezték, hogy a G Master sorozathoz méltó kiváló kezelhetőséget és megelégedést nyújtó érzetet nyújtsanak.