Az Xperia mindenki számára akadálymentesen elérhető

Az érzékszervek kisegítése

Szeretnénk kisegítő lehetőségeket felvonultató termékeket biztosítani, amelyek egyéni szükségletektől függetlenül lehetővé teszik a szabad kommunikációt mindenki számára. A kisegítő lehetőségek három területére fókuszálunk: Látási segéd – könnyebben láthatóvá teszi a tartalmat, illetve átalakítja hanggá; Hallási segéd – könnyebben hallhatóvá teszi a tartalmat, illetve átalakítja szöveggé; valamint Műveleti segéd – megkönnyíti az Xperia készülék kezelését.

Szemüveget, arcmaszkot és Sony fejhallgatót viselő fiatal nő figyelmesen nézi az Xperia képernyőjét
Kisegítő lehetőségek mindenkinek, bármilyen egyéni szükségletek esetén

Azért, hogy a termékeinket és szolgáltatásainkat a lehető legtöbben élvezhessék, kérjük a kisegítő lehetőségeket igénylő személyeket, hogy osszák meg velünk az igényeiket. A tervezési és fejlesztési folyamat során visszajelzést kérünk a fogyatékkal élő személyektől, és az így nyert adatok befolyásolják a végleges terméket.

Globális akadálymentesség napja

A minden év májusának harmadik csütörtökén megrendezésre kerülő Global Accessibility Awareness Day (GAAD) egy olyan nap, amikor az akadálymentesítésről és a befogadásról beszélünk, gondolkodunk és tanulunk.

Képek három, az akadálymentesség különböző típusait igénylő emberről
Hallgasd meg a képernyőn látható tartalmat

Ha bekapcsolod a TalkBack funkciót, az Xperia készülék hangos visszajelzést ad, felolvassa a képernyőn megjelenő szöveget, és irányítja az érintéseket, ha nehezen látod a képernyőt.

Élő beszélgetés szöveg formájában

Az Azonnali átírás funkció segítségével könnyebben részt vehetsz a körülötted zajló beszélgetésekben. Képernyőn megjelenő szövegként mutatja az élőbeszédet, figyelmeztet téged, amikor kimondják a neved, és lehetővé teszi, hogy válaszokat gépelhess be a képernyőn, miközben az átírást nézed. 

Értesülj a fontos hangokról

Kapcsold be a Hangértesítéseket, és a telefonod figyelmeztetni fog az otthonodban előforduló fontos zajokra, például ha a füstérzékelő sípolni kezd, megszólal az ajtócsengő, vagy felsír egy kisbaba.

Könnyű vezérlés

A Kisegítő lehetőségek nagyméretű, ikonokon alapuló, képernyőn megjelenő menüje megkönnyíti többek között a készülék lezárását, a hangerő és a fényerősség vezérlését és a képernyőképek készítését.

Egykezes mód

A mai nagyobb okostelefonokat nehézkes egy kézzel kezelni. Az egykezes mód úgy oldja meg ezt, hogy a képernyőt lefelé mozgatja, így könnyedén hozzáférhetsz a hüvelykujjaddal nehezen elérhető felső területhez.

Funkció engedélyezése: Beállítások > Speciális funkciók > Egykezes mód.

Az egykezes mód használata

Az egykezes mód aktiválására az Android™ 12 esetén két lehetőség van: a 3-gombos navigációhoz [A] koppints duplán a kezdőgombra; a gesztusnavigációhoz [B] húzd lefelé a kezdősávot.

Android 11 vagy korábbi verzió esetén koppints duplán a kezdőgombra.

A normál üzemmódhoz egyszerűen koppints a képernyő tetején lévő területre.


Logó: GARI (Global Accessibility and Reporting Initiative – kisegítő lehetőségekre vonatkozó globális jelentéstételi kezdeményezés)
Nézz meg minket a GARI oldalain

A GARI (Global Accessibility Reporting Initiative – kisegítő lehetőségekre vonatkozó globális jelentéstételi kezdeményezés) adatbázisa referencia útmutatóként szolgál a fogyatékkal élő (hallás- és látáskárosultak, csökkent végtagfunkcióval élők stb.) mobiltelefon- és táblagép-felhasználók számára. Könnyű és gyors összehasonlítást kínál a telefonokon – beleértve az összes Xperia készüléket – elérhető kisegítő lehetőségekről.

Az Android 12 kisegítő lehetőségei

A könnyebb használatért az új funkciókkal tervezett Android 12-vel jól láthatók és könnyedén görgethetők a kedvenc tartalmaid. Ezeken érhető el: Xperia 1 IV Gaming Edition, Xperia 5 IV, Xperia 1 IV, Xperia 10 IV, Xperia PRO-I, Xperia 1 III és Xperia 5 III.

Az Android 12 logója
Kisegítő lehetőségek ikonja
Támogató technológiák az Xperia telefonokon

Az általunk kínált okostelefonokban látás-, hallás- és mozgáskorlátozottsággal élőket segítő technológia is elérhető.

A rendelkezésre álló funkciók a termék függvényében változhatnak.
Bizonyos funkcióknál telepíteni kell az alkalmazást a Google Play™ áruházból, a terméktől függően.