A fenntarthatóság remekül hangzik

Sony audió, a környezettudatosság jegyében

A „Road to Zero” (Úton a nulla felé) és a „Green Management 2025” (Környezettudatos vezetés 2025) program keretében a Sony a 2018-as pénzügyi évhez képest 10%-os csökkentést céloz meg a termékenként felhasznált friss műanyag mennyiségére vonatkozóan (a csomagolás kivételével). Az audiotermékeknél több mint 10 éve dolgozunk az újrahasznosított anyagok teljesítményének fejlesztésén, illetve a formaterveinkben való felhasználásukon.

Törekszünk a kiváló hangminőségre és a fenntarthatóságra

Akusztikai kihívások legyőzése újrahasznosított anyagokkal

A korai újrahasznosított műanyagok hangminősége nem érte el az új műanyagokét – több évnyi erőfeszítést és innovációt igényelt a szigorú szabványainknak megfelelő teljesítmény elérése az újrahasznosított műanyagoknál.

Az újrahasznosított anyagokat felhasználó hangprojektor sikere

Teszteltük az újrahasznosított és az adalékanyagok kombinációit és a prototípusokat is, így sikerült 2016-ban az új műanyagéval megegyező akusztikai teljesítményt nyújtó újrahasznosított műanyagot kifejleszteni. Ezt a műanyagot először főleg a hangprojektorok, például a HT-XT2 és a HT-NT5 belső alkatrészeinél használtuk.

Az újrahasznosítás beépítése a termékdizájnba

Számos próbálkozás és prototípus után kezdtük használni ezeket az újrahasznosított műanyagokat a termékek széles választékában, beleértve némely televíziós termékünk és a nagy teljesítményű audiorendszereink, például az MHC-V13 belső alkatrészeit.

Újrahasznosított műanyagok létrehozása

Folyamatosan fejlesztjük az új újrahasznosított műanyagokat, tovább növelve a teljesítményüket és kiterjesztve az újrahasznosított anyagok felhasználhatóságát a termékeink kialakításában.

Legújabb fejlesztési sikerként egy új újrahasznosított műanyagot könyvelhetünk el, amely megfelel az égésállóság, színtartás és az akusztikai teljesítmény követelményeinek, ezért még szélesebb körben tudjuk alkalmazni a jövőbeli audiotermékeink alkatrészeiben.

Égésállóságot magyarázó illusztráció
Egy új égésálló újrahasznosított műanyag

Az elektronikai termékeknél kötelező égésállóság jelentős kihívást jelent az újrahasznosított anyagokra nézve. Az új újrahasznosított műanyagunk magas égésállóságot nyújt az újrahasznosított anyagok jelentős mennyiségű használata mellett.

Színkonzisztencia és variáció

A termék legyen tetszetős, de ez ne hasson negatívan a termékminőségre és -teljesítményre; az újrahasznosított műanyagoknál viszont kihívást jelent a színkonzisztencia. Az új fejlesztésű újrahasznosított műanyagok homogén anyagból készülnek, ami könnyű színezést tesz lehetővé konzisztens színtónussal, illetve több színvariáció is lehetséges a jövőbeli termékeknél.

Kép petricsészében lévő újrahasznosított anyagokról
Kép egy termékről, amelyet éppen bekapcsolnak a távvezérlővel
Kiváló hangminőségre törekedve

Az anyagok és a „hangzás”. Az új fejlesztésű újrahasznosított műanyagok termékeknél való bevezetésének kulcsa, hogy ezek mennyire közelítik meg a meglévő anyagok hangzását. Az akusztika és a struktúra finomhangolásával és a különféle anyagok hangminőségének folyamatos kiértékelésével sikerült a meglévő anyagokéval megegyező hangminőséget elérni.

A HT-S400 mélysugárzójának kialakítása

Az új újrahasznosított műanyagot a HT-S400 mélysugárzójának hátsó paneljénél vezettük be. Ennek az alkatrésznek égésállónak kell lennie, tehát ideális volt az új anyag bevezetéséhez.

Az SRS-XE200 és az SRS-XE300 belső elemeinek megtervezése

Az új vezeték nélküli hangszórók, az SRS-XE200 és az SRS-XE300 is újrahasznosított műanyagot használnak a belső alkatrészekhez.

A Sony fenntartható audiójának felgyorsítása

Továbbra is fejlesztjük a kiváló hangminőséget nyújtó újrahasznosított műanyagokat, és növeljük ezek felhasználását az otthoni és hordozható audiotermékek széles választékánál. Kitartó fejlesztéseink eredményeként a legkiválóbb teljesítményű, környezettudatos termékeket biztosítjuk.

Interjúk

Fujihira Yuko portréja
Fujihira Yuko

Home Product Technology Department, Home Product Business Division, Home Entertainment & Sound Products Business Group, Sony Corporation

Körülbelül 2010. óta dolgozunk az újrahasznosított műanyagok felhasználásán az otthoni audiorendszereknél. Miközben a friss műanyagokkal megegyező szintre fejlesztettük a teljesítményüket, dolgoztunk a dizájnt érintő tényezőkön is, és felhasználhatóvá tettük ezeket az újrahasznosított műanyagokat a tényleges termékeinkben. 2016-ban kifejlesztettünk egy olyan újrahasznosított műanyagot, amelyet a termékeink belső alkatrészeihez tudunk használni, és amely a hangminőséget is figyelembe veszi.

Az újrahasznosított műanyagok felhasználásának kibővítéséhez azonban ki kell terjesztenünk az alkalmazhatósági területet. Az ennek eredményeként újonnan kifejlesztett anyag égésálló. A fejlesztési folyamat során arra törekedtünk, hogy minél jobban megközelítsük az előzőleg használatos anyagok hangminőségét. Számos konfigurációt vizsgáltunk, több prototípust és az erősséget is teszteltük, mire létre tudtunk hozni a termék hangminőségi és fizikai követelményeit kielégítő anyagot.

Kato Tomoya

Home Product Technology Department, Home Product Business Division, Home Entertainment & Sound Products Business Group, Sony Corporation

Kato Tomoya portréja

Először egy újrahasznosított műanyagot fejlesztettünk ki, az anyag hangzására fókuszálva. A kellemetlen, tompa hangoktól mentes, jó hangzású anyagot megcélozva folyamatosan teszteltük az újrahasznosított műanyagból készült hangsugárzók hangzását, miközben módosítgattuk a konfigurációkat.

Az elkészült újrahasznosított műanyag csendesebb, mint az újonnan gyártott műanyag. Ezért az újrahasznosított műanyag elkészülte után különféle dizájnmegoldásokra volt szükség, hogy használhassuk a termékeinkben. Például ahhoz, hogy megfelelő hangzást érjünk el amikor fröccsöntéssel alkatrészeket készítünk belőle, optimalizáljuk többek között a fröccsöntött lemezt és a bordák struktúráját a rezonancia szabályozásához. Emellett a hangszóróegység kialakítása is a könnyű súlyú kivitelt érezteti. Ezeknek a lépéseknek hála, az eddig elnyomott egyéni hangokat hallani lehet, ami megnövelt hangfelbontást eredményez.