Jól hangzó megoldás a környezetért

A jövőre tervezve

A Sony audiotermékei a kivételes hangzásra vannak tervezve, a környezet megóvását szem előtt tartva.
A Környezettudatos vezetés 2025 céljainak megfelelően arra törekszünk, hogy csökkentsük a szűz műanyag felhasználását minden termékünkben és csomagolásunkban.

Környezettudatos termékek 

Komolyan vesszük a hangminőséget és a környezetet

A szűzműanyag-felhasználás csökkentése érdekében a Sony otthoni hangrendszerei újrahasznosított műanyagot tartalmaznak.
Az anyagválasztás hatással van a hangminőségre, ezért évek alatt kifejlesztettünk egy különleges újrahasznosított műanyagot, amely környezetbarát, és kiváló minőségű hangzást is biztosít.

Újrahasznosított műanyag kifejlesztése

Az újrahasznosított műanyagunkat lemezekből és ivóvizes ballonokból nyerjük.
A visszanyert műanyagról eltávolítunk minden fóliát és bevonatot, majd alapanyagként használjuk fel. Mivel a kompromisszumok nélküli hangminőség a célunk, sokféle kombinációt teszteltünk, hogy megtaláljuk a lehető legjobbat az audiotermékeinkhez.

[1] Lemezek  [2] Vizesballonok  [3] Aprítás  [4] Újrahasznosított polikarbonát-műanyag  [5]  Szűz műanyag, más adalékok belekeverése  [6] Pelletek

Illusztráció egy hangprojektorról két oszlopdiagram fölött, amelyek a szűzműanyag-felhasználás 65%-os csökkenését mutatják.
Szűz műanyag felhasználásának csökkentése hangprojektoroknál

Új hangprojektorunk különféle alkatrészeihez használunk újrahasznosított műanyagot. Ennek eredményeképpen kb. 65%-kal kevesebb szűz műanyagot használunk, mint a korábbi típusnál.

[1] 2021-es típus  [2] 2024-es típus

Újrahasznosított szövet

A termékeinkben, például a BRAVIA Theatre Bar 9-ben és a BRAVIA Theatre Quadban használt szövet újrahasznosított PET-palackokból készült.
Az anyagot gondosan választották ki, az optimális hangminőség, megjelenés, textúra és szín figyelembevételével.

Környezettudatos csomagolás

Azon dolgozunk, hogy csökkentsük a csomagolásnál felhasznált műanyag mennyiségét, oly módon, hogy újrahasznosított papírt használunk például a párnázáshoz és a betétekhez, és papíralapú fogantyúkat alkalmazunk.

A szűz műanyag csökkentése a hangprojektorok új dobozaiban

Az új hangprojektor csomagolásában 95%-kal kevesebb a szűz műanyag, mint a korábbi típuséban. Csökkentettük a nyomtatás mennyiségét is, aminek eredményeképpen 60%-kal csökkent a tintafelhasználás. Az a cél, hogy a csomagolás környezetbarát legyen, miközben tartós és gyönyörűen kialakított, a használhatóság feláldozása nélkül.

[1] 2021-es típus  [2] 2024-es típus

Hangprojektor-csomagolás illusztrációja két oszlopdiagrammal, amik a szűzműanyag-felhasználás 65%-os csökkenését mutatják.
Kép természetes csomagolóanyagokról a bal oldalon, és a Sony csomagolóanyagáról a jobb oldalon.
Sony-féle Original Blended Material

Tovább bővítjük környezetbarát papíranyagunk, az Original Blended Material használatát a HT-AX7 csomagolásánál. Az Original Blended Material bambuszból, cukornádrostból és fogyasztás után újrahasznosított papírból készült, környezetbarát papíranyag.

Interjú a fejlesztővel

Egy interjúalany, Yuko Fujihira arcképe.
Fujihira Yuko

Sony Corporation, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Akusztikai tervezési részleg, Tervezési osztály 2

Körülbelül 2010. óta dolgozunk az újrahasznosított műanyagok felhasználásán az otthoni audiorendszereknél. Miközben a friss műanyagokkal megegyező szintre fejlesztettük a teljesítményüket, dolgoztunk a dizájnt érintő tényezőkön is, és felhasználhatóvá tettük ezeket az újrahasznosított műanyagokat a tényleges termékeinkben. 2016-ban kifejlesztettünk egy olyan újrahasznosított műanyagot, amelyet a termékeink belső alkatrészeihez tudunk használni, és amely a hangminőséget is figyelembe veszi.

 Az újrahasznosított műanyagok felhasználásának kibővítéséhez azonban ki kell terjesztenünk az alkalmazhatósági területet. Az ennek eredményeként újonnan kifejlesztett anyag égésálló. A fejlesztési folyamat során arra törekedtünk, hogy minél jobban megközelítsük az előzőleg használatos anyagok hangminőségét. Számos konfigurációt vizsgáltunk, több prototípust és az erősséget is teszteltük, mire létre tudtunk hozni a termék hangminőségi és fizikai követelményeit kielégítő anyagot.