Xperia: útban a fenntarthatóság felé 

Fedezd fel hogyan dolgozik azon a Sony és az Xperia, hogy minden tevékenységünk során a nagyobb fenntarthatóságra törekedjünk.

A Road to Zero logója
Sony Group: Road to Zero

A Sonynál tisztában vagyunk azzal, hogy vállalatunk működése a földi környezet jó egészségétől függ. Ezért hoztuk létre a Road to Zero elnevezésű globális környezetvédelmi tervünket, amelynek célja, hogy 2050-re termékeink és üzleti tevékenységeink teljes életciklusa során zéró környezeti lábnyomot érjünk el.

Környezettudatos vezetés – 2025

A Sony a teljes karbonsemlegességre törekszik 2050-ig, ezért ötévente középtávú környezetvédelmi célokat állapít meg. Ezek termékeink életciklusának minden egyes szakaszára vonatkoznak az éghajlatváltozás, az erőforrások, a vegyi anyagok és a biológiai sokféleség tekintetében. A legújabb célkitűzéseink, a Környezettudatos vezetés 2025 alapján a Sony fokozatosan csökkenti az új kisméretű termékek összes műanyagból készült csomagolásának használatát. A végső célunk az, hogy ezeket teljesen elhagyjuk.

A Környezettudatos vezetés 2025 logója
Egy kis fiola fehér műanyag granulátum egy halom fekete és egy halom fehér műanyag granulátum mellett
SORPLAS™, a Sony eredeti tűzálló, újrahasznosított műanyaga

2011-ben a Sony elkezdte a Fenntarthatóság-orientált újrahasznosított műanyag (Sustainable Oriented Recycled Plastic, SORPLAS) gyakorlati használatát, amely egy tűzálló újrahasznosított műanyag. Ennek gyártását egy olyan szabadalmaztatott keverési technológia teszi lehetővé, amely egy eredeti, halogén- és foszformentes égésgátlót – amelyet szintén egy Sony által kifejlesztett eljárással állítanak elő – és különböző forrásokból származó hulladék műanyagokat (polikarbonát gyantát) kombinál.

A csomagolás újszerű megközelítése

Az elmúlt években az olyan környezeti problémák, mint a tengerszennyezés, rávilágítottak, hogy csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok mennyiségét. A Sonynál már jó ideje azon dolgozunk, hogy eltávolítsuk a műanyagot a csomagolásainkból, és 2021-ben az Xperia PRO-I bevezetésével az iparág élére álltunk. A csomagolás nulla műanyagot tartalmaz, a műanyag alkatrészek vagy ki vannak iktatva, vagy papír anyagokkal vannak helyettesítve.

Az Xperia termékcsomagolása
Az Xperia még inkább fenntartható lesz

A Sony egész vállalatra kiterjedő környezetvédelmi tervei mellett számos Xperia-specifikus fenntarthatósági kezdeményezést hajtunk végre.

Folyamatdiagram az Xperia csomagolásában lévő műanyag mennyiségének csökkentéséről 2018-tól az Xperia PRO-I 2021-es piacra kerüléséig
A műanyag kiküszöbölése az Xperia csomagolásoknál

Bár már évek óta törekszünk az Xperia csomagolások környezeti lábnyomának csökkentésére, kezdetben csak a csomagolás nagyobb elemeit tudtuk műanyagról papírra cserélni. Emiatt a 2018-as Xperia-modell csomagolása még körülbelül 27% műanyagot tartalmazott. Idővel azonban folyamataink fejlődtek, így ma már a csomagolás legkisebb elemeiből is képesek vagyunk eltávolítani a műanyagot, ami az Xperia PRO-I műanyagmentes csomagolásában csúcsosodott ki.

Fenntarthatóbb papírszabályok

Amellett, hogy azon dolgozunk, hogy csökkentsük az értékes papírforrások felhasználását, azt is prioritásként kezeljük, hogy olyan fenntartható irányelveken alapuló papírt vásároljunk, mint az FSC tanúsítvánnyal rendelkező papír és az újrahasznosított papír. Az okostelefon-csomagolásunk cellulóz tálcája olyan papírhulladékból készül, amelyet nem lehet más papírtermékekben újrahasznosítani. A külső doboz színével megegyező alapanyag kiválasztásával a doboz úgy formázható, ahogy van – nincs szükség fehérítésre vagy színezésre.

Egy halom összegyűrt papír
Műanyagmentes csomagolás

Ebben a videóban csomagolástervező-mérnökünk, Tomoyuki Nishizaki, beszél arról, hogy hogyan érhetjük el a zéró műanyagcsomagolást az Xperia PRO-I kapcsán.

Csökkentett csomagolásméret

Fenntarthatósági törekvéseink másik fontos részeként a 2022-es Xperia-modelljeink termékcsomagolása 50%-kal csökkent a korábbi típusokhoz képest. Ez csökkenti a szállítási súlyt, és a szállítás során egységenként akár 36%-kal csökkenti a CO₂-kibocsátást.

A kép az Xperia 1 IV csomagolását hasonlítja össze a korábbi típuséval – az Xperia 1 IV csomagolása 50%-kal kisebb
Egy USB-kábel és egytöltő ábrázolása zöld vonallal áthúzva, illetve a Föld bolygó ikonja és egy Xperia okostelefon
Építsünk fenntartható társadalmat, közösen

A belső kezdeményezések mellett a Sony az üzleti partnereket, a fogyasztókat és más érdekelt feleket is cselekvésre ösztönzi, hogy együtt dolgozhassunk a fenntartható társadalom építésén. Például az Xperia okostelefonokhoz már nem mellékelünk USB-kábelt és töltőt, mivel a legtöbb vásárlónak már van olyan, amit használhat, és arra kérjük az Xperia vásárlókat, hogy az okostelefonok csomagolását hasznosítsák újra.