Audiofilekre hangolt Xperia, Mark Wilder közreműködésével 

Az előadók által megálmodott hangzás biztosításához a Sony Music Battery Studios elhívta Mark Wilder mastering hangmérnököt, hogy hangolja be és értékelje a hangszórón és fejhallgatón keresztül nyújtott minőséget. Nézd meg, hogyan dolgozott együtt Matsumoto Kenichi hangmérnök Markkal, hogy ez az Xperia legyen az eddigi egyik legjobb okostelefon a zenehallgatáshoz.

Együttműködésben a legendás mastering hangmérnökkel, Mark Wilderrel
Mark Wilder a stúdióban

Mesélnél egy kicsit magadról, Mark?

Mark:
Senior hangmérnök vagyok a Battery Studiosnál, mely a Sony Music Entertainment része New Yorkban. 33 éve vagyok a vállalatnál, és több mint 3000 albumon dolgoztam már. 11-szer jelöltek Grammy-re, és ebből hatot elnyertem, és mind a mai napig készítek remek felvételeket. Elképesztő, hogy olyan zenével dolgozhatok, amit imádtam, miközben felnőttem.

„Ez az okostelefon kifejezetten audiofileknek készült“

Matsumoto-san, hogyan írná le a projekt iránti szenvedélyét?

Matsumoto:
A legtöbb zenekedvelő mobilkészüléken hallgat zenét átlagos minőségben. Én magam is a zene szerelmese vagyok, és nem voltam kibékülve ezzel. Szerettem volna megőrizni az eredeti hangzás által nyújtott élvezetet még akkor is, amikor távol vagyok az otthoni hifirendszeremtől. A szenvedélyem, hogy kiváló hangminőséget nyújtsak az embereknek, bárhol. 

Matsumoto Kenichi fejhallgatóval hallgat zenét

Milyen élményt szeretnél nyújtani a zenerajongóknak az Xperiával?

Matsumoto:
Akár fejhallgatót használnak, akár a beépített sztereó hangszórót, azt akarom, hogy a zene úgy szóljon, ahogy az előadó megálmodta. Úgy gondolom, hogy a zenét lehet pontosan reprodukálni, és azt szeretném, hogy a zenerajongók az Xperiát válasszák ehhez az élményhez. Ahhoz, hogy egy szám lényegét a dalszöveg, a dallam, a ritmus és az egyéb elemek visszaadják, meg kellett értenünk, hogy mennyire fontos a térélmény a magával ragadó zenehallgatás szempontjából. Szerintem a hang létrehozására fektetett ezen hangsúly teszi egyedivé az Xperiát.

„Nem hittem, hogy ilyen tisztaságot tudunk kihozni egy okostelefonból”
Mark Wilder értékeli az Xperia 1 II-t

Hogy szól a hangszóró, Mark?

Mark:
Ami valóban feltűnt ebben az Xperiában, hogy nagyon tiszta a hangja. A részletek, a hangulat, a tér a hangszerek között sokkal tisztább, mint amit bármilyen más mobiltelefonnál hallottam. Több benne az erő, nagyobb hatása van és izgalmasabb. A kisebbektől egészen a hatalmas dinamikai változásokig a dinamika mozgása olyan, mintha egy nagyobb, teljes tartományú hangszóró szólna. Ez lenyűgöző, mert ez a hang sokkal nagyobb zenei élményt nyújt.

És mi van akkor, ha fejhallgatót használsz a zenehallgatáshoz?

Mark:
Amikor először használtam vezetékes fejhallgatót, nagyon meglepett az Xperia által nyújtott hanghatás. A hangminőség, a tér, a tisztaság, a hangerő – minden sokkal jobban együtt volt, mint amit bármikor tapasztaltam mobiltelefonnál. Én olyasvalaki vagyok, aki egy Walkman®-nel utazik, és már nagyon vártam azt a napot, amikor utazás közben a zenehallgatáshoz választhatok a Walkman és az okostelefonom között. Azt hiszem, hogy elérkezett ez a nap.

Mit gondolsz a 3,5 mm-es jack dugóról?

Mark:
Izgatottan látom a fejhallgató-csatlakozó visszatérését. Én a vezetékes fejhallgatókat szeretem. Így, különös módon, jobban érzem a kapcsolatot. Azt akarom, hogy az erősítés a telefonról érkezzen, és amikor először láttam, hogy a telefonon van fejhallgató-csatlakozó, az mosolyt csalt az arcomra!

„Ez az Xperia valóban autentikus hangzást nyújt”

Matsumoto Kenichi

„Élvezet volt a mobilmérnökökkel dolgozni, jó csapatot alkotunk”

Mark Wilder

Matsumoto-san, milyen volt az együttműködés?

Matsumoto:
A Markkal közösen végzett munka nagyon hasznos volt számunkra. Az ő szavait tartottuk szem előtt, amikor a hangolást végeztük Tokióban. A mércét azonban magasra tettük, és hosszú idő volt, amíg elértük a megfelelő hangzást. Voltak pillanatok, amikor úgy éreztem, hogy nem tudok többet tenni, de aztán eszembe jutott Mark tekintete, és azt mondtam magamnak, hogy ő nem lenne elégedett ezzel a minőséggel. Ezért folytattam a munkát.

Mark Wilder és Matsumoto Kenichi együttműködése Xperia hangminőségén

És Mark, jól működött a partnerkapcsolat?

Mark:
Igen, határozottan. És jó hallani, hogy kísértettem a mérnököket! Úgy gondolom, hogy minden együttműködés során felmerül az emberben, hogy nem mindenki egy irányba törekszik. Ebben az esetben ez soha nem volt így. Az első prototípustól a másodikon át, nagyon boldog voltam, hogy mennyire hasonló elképzeléseink vannak arról, milyen legyen a telefon hangzása. A beszélgetéseink jelentős fejlesztéseket eredményeztek az Xperia hangzásában.

Mit tartogat a jövő, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Biztos vagyok benne, hogy ez az együttműködés az eddigi legjobb Xperia-hangzást hozta el. Természetesen még van néhány ötlet, melyek megvalósításával még nagyszerűbb dolgokat tudnánk kihozni a telefonból. Lehet, hogy ezeket nehéz most megvalósítani, de keményen fogunk dolgozni, én pedig továbbra is hasznosítani szeretném Mark páratlan tudását és szakértelmét.

Mit mondanál zárszóként, Mark?

Mark:
Nagyon örülök annak, hogy bevontak az új Xperia okostelefon tervezésének folyamatába. Ez nagy megtiszteltetés, és sok örömet nyújt nekem.