TriporousTM – egy tisztább világért

Forradalmian új, nagy teljesítményű szűrőanyag a Sonytól, újrahasznosított hulladék biomasszából.

Forradalmian új szűrő vízhez és levegőhöz

A TriporousTM a Sony egyedülálló és sokoldalú szűrőanyaga víz és levegő tisztításához, amely a különféle környezetek széles skáláján képes fokozni a biztonságot, a higiéniát és a komfortot. A TriporousTM révén a Sony olyan jövő felé tekint, ahol a tiszta víz és a tiszta levegő mindenki számára elérhető.
A Japán Találmányi és Innovációs Intézet „21. századi találmányok ösztönzési díja” és a „Hozzájárulás a 21. századhoz” díjának nyertese.

A Triporous logó képe
Új szerep a hulladéknak
Kép a kizárólag hulladék rizshéjból készülő Triporous termékről
A TriporousTM kizárólag hulladék rizshéjból készül

A TriporousTM alapanyaga 100% biomassza. A Sony technológiája újrahasznosítja a felesleges biomasszát a TriporousTM előállításához, ami csökkentheti a környezeti hatásokat.

A hulladék rizshéj éves mennyisége régiónként

Világszerte évente nagyjából 150 millió tonna hulladék keletkezik

[1] Ázsia (Banglades, Kambodzsa, Kína, India, Indonézia, Japán, Mianmar, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnám): 136 Mt
[2] Afrika (Egyiptom, Nigéria): 6,16 Mt
[3] Dél-Amerika (Brazília): 4,74 Mt
[4] Észak-Amerika (USA): 2,04 Mt
[5] Európa (EU): 0,84 Mt
[6] Óceánia (Ausztrália): 0,06 Mt

Mi az a TriporousTM?
Gyorsabb adszorpció, nagyobb szemcsék

A TriporousTM háromféle pórusmérettel rendelkezik, így képes megkötni nagyobb molekulaméretű szerves anyagokat, és egyes szerves anyagokat sokkal gyorsabban és hatékonyabban köt meg a hagyományos aktívszenes szűrőknél. A nagyobb pórusokban befogott szerves anyagok például a baktériumok, a vírusok, nagy fehérjeláncok (például egyes allergének és enzimek), valamint számos nagy méretű szerves molekula.

[1] TriporousTM [2] Aktív szén

Kép a gyorsabb adszorpcióhoz és a nagyobb szemcsékhez
A TriporousTM jobban teljesít az aktív szénnél

A TriporousTM az egyedülálló mikroszerkezetének köszönhetően hatékonyan köti meg a gázokat és a szagokat. Emellett jobban képes eltávolítani folyadékokból a nagyobb szerves molekulaméretű anyagokat – pl. az MS2 bakteriofágot – , mint a víztisztításban rendszerint alkalmazott kókuszhéjalapú aktívszenes adszorbensek.

[1] Szennyeződés [2] Idő (perc) [3] TriporousTM eredménye [4] Kókuszhéjalapú aktív szén

Kép – A Triporous jobban teljesít az aktív szénnél
A TriporousTM által biztosított lehetőségek

Szagtalan sportruházat; gyorsabb és hatékonyabb víz- és levegőtisztítás; minőségjavulás a legkülönfélébb – élelmiszer, kozmetikai és elektronikai – termékeknél; mindezekre lehetőséget ad a TriporousTM technológia.

A vízminőség javítása

A TriporousTM szűrővel tiszta ivóvizet lehet előállítani egészségre ártalmas környezetben is. Ez kifejezetten nagy előnyt jelent a fejlődő országokban.

A levegőminőség javítása

A TriporousTM képes a levegőt tisztítani a szennyezőanyagok, például ipari gőzök és gázok megkötésével. Ez segíthet visszafogni egyes mikroszkopikus (PM2.5) részecskék, valamint a fotokémiai szmog jelenlétét.

Dr. Seiichiro Tabata képe
A környezet megóvása rizshéjjal

Dr. Seiichiro Tabata

A Triporous feltalálója
Sony Corporation

Az akkumulátoranyagokkal kapcsolatos alapkutatás közben egy új porózus anyag, a TriporousTM fejlesztésén dolgoztam. Alapanyaga rizshéjhulladék, és háromféle, különböző méretű pórussal rendelkezik (a nevében szereplő „tri” a hármas számra utal). Egyedülálló mikroszerkezete biztosítja az anyag sokoldalú felhasználhatóságát. Például a TriporousTM vírusszűrési képessége segíthet a tiszta víz előállításában a világ áramellátás nélküli pontjain. A kutatás és a fejlesztés még zajlik. Ezzel az új anyaggal, amely tisztítja a vizet és a levegőt, szeretnék hozzájárulni egy kényelmesebb és fenntartható élet megteremtéséhez a világon.

A Triporous képe
TriporousTM

Új, innovatív anyag víz- és levegőtisztításhoz (csak angol nyelven)

Kép az üzemünk lábnyomának csökkentését segítő erőfeszítéshez
Segítség az üzemünk lábnyomának csökkentéséhez
A következő generáció kivetítőihez tartozó kép
Kivetítők az új nemzedéknek
Kép – A mindenki számára elérhető elektromosság biztosításának innovatív módjai
Az univerzális áramellátás innovatív módszerei
Licencmegkeresések

A Sony megkezdte a TriporousTM licencének forgalmazását. A TriporousTM anyagot saját termékeikben, illetve üzemeikben használni kívánó, vagy a TriporousTM forgalmazásában részt venni tervező vállalkozások itt jelentkezhetnek.