TriporousTM – egy tisztább világért

Felesleges biomasszából újrahasznosított, forradalmian új, porózus szénanyag a Sonytól.

Forradalmian új, porózus szénanyag a víz és a levegő tisztításához

A Sony Triporous™ egy egyedülálló és sokoldalú porózus szénanyag a víz és a levegő tisztítására, a biztonság, a higiénia és a kényelem fokozására, mely világszerte sokfelé felhasználható. A TriporousTM révén a Sony egy olyan jövőt képzel el, amelyben mindenki tiszta vízhez és tiszta levegőhöz jut.
A Japán Találmányi és Innovációs intézet „Encouragement Award for 21st Century Inventions” és „21st Century Contribution” díjának győztese.

A Triporous logó képe
Új szerep a hulladéknak
Kép a kizárólag hulladék rizshéjból készülő Triporous termékről
A TriporousTM hulladék rizshéjból készül

A TriporousTM felesleges biomasszából készül. A Sony technológiája újrahasznosítja a felesleges biomasszát a TriporousTM előállításához, ami hozzájárulhat a környezeti hatások csökkentéséhez.

A hulladék rizshéj éves mennyisége régiónként

Világszerte évente nagyjából 150 millió tonna hulladék keletkezik

[1] Ázsia (Banglades, Kambodzsa, Kína, India, Indonézia, Japán, Mianmar, Pakisztán, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnám): 136 Mt
[2] Afrika (Egyiptom, Nigéria): 6,16 Mt
[3] Dél-Amerika (Brazília): 4,74 Mt
[4] Észak-Amerika (USA): 2,04 Mt
[5] Európa (EU): 0,84 Mt
[6] Óceánia (Ausztrália): 0,06 Mt

Mi az a TriporousTM?
Gyorsabb adszorpció és nagyobb anyagok adszorpciója

A TriporousTM három különböző méretű pórussal rendelkezik, így nagyobb méretű szerves anyagokat is tud adszorbeálni, egyes szerves anyagokat pedig sokkal gyorsabban és hatékonyabban adszorbeál, mint a hagyományos aktív szén. A nagyobb pórusok által adszorbeált szerves anyagok közé tartoznak a baktériumok és vírusok, nagy fehérjék és számos nagy szerves molekula.

[1] TriporousTM   [2] Hagyományos aktív szén

Kép a gyorsabb adszorpcióhoz és a nagyobb szemcsékhez
TriporousTM jobban teljesít, mint a hagyományos aktív szén

A TriporousTM az egyedülálló mikroszerkezetének köszönhetően hatékonyan köti meg a gázokat és a szagokat. Emellett jobban képes eltávolítani folyadékokból a nagyobb szerves molekulaméretű anyagokat – pl. az MS2 bakteriofágot – , mint a víztisztításban rendszerint alkalmazott kókuszhéjalapú aktívszenes adszorbensek.

[1] Szennyeződés [2] Idő (perc) [3] TriporousTM eredménye [4] Kókuszhéjalapú aktív szén

Kép – A Triporous jobban teljesít az aktív szénnél
A TriporousTM által biztosított lehetőségek

Szagtalan sportruházat; gyorsabb és hatékonyabb víz- és levegőtisztítás; minőségjavulás a legkülönfélébb – élelmiszer, kozmetikai és elektronikai – termékeknél; mindezekre lehetőséget ad a TriporousTM technológia.

A vízminőség javítása

A TriporousTM szűrővel tiszta ivóvizet lehet előállítani egészségre ártalmas környezetben is. Ez kifejezetten nagy előnyt jelent a fejlődő országokban.

A levegőminőség javítása

A TriporousTM képes a levegőt tisztítani a szennyezőanyagok, például ipari gőzök és gázok megkötésével. Ez segíthet visszafogni egyes mikroszkopikus (PM2.5) részecskék, valamint a fotokémiai szmog jelenlétét.

Dr. Seiichiro Tabata képe
A környezet megóvása rizshéjjal

Dr. Seiichiro Tabata

A Triporous feltalálója
Sony Group Corporation

Az akkumulátor-anyagok alapkutatása során az új porózus anyag, a TriporousTM kifejlesztésén dolgoztam. Rizshéjból készül, és háromféle, különböző méretű pórussal rendelkezik (a nevében a „tri” a hármas számból ered). Ez az egyedi mikroszerkezet számos alkalmazási lehetőséget biztosít az anyagnak. Például az, hogy a TriporousTM képes eltávolítani a vírusrészecskéket azt jelenti, hogy segíthet tiszta vizet biztosítani a világ azon részein, amelyek nem csatlakoznak villamosenergia-hálózathoz. A kutatás-fejlesztés továbbra is folyamatban van. Ezzel az új, vizet és levegőt tisztító anyaggal szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a világ népei számára kényelmesebb és fenntartható életet tegyünk lehetővé.

A Triporous képe
TriporousTM

Új, innovatív anyag víz- és levegőtisztításhoz (csak angol nyelven)

Kép az üzemünk lábnyomának csökkentését segítő erőfeszítéshez
Segítség az üzemünk lábnyomának csökkentéséhez
A következő generáció kivetítőihez tartozó kép
Kivetítők az új nemzedéknek
Kép – A mindenki számára elérhető elektromosság biztosításának innovatív módjai
Az univerzális áramellátás innovatív módszerei
Licencmegkeresések

A Sony megkezdte a TriporousTM licencének forgalmazását. A TriporousTM anyagot saját termékeikben, illetve üzemeikben használni kívánó, vagy a TriporousTM forgalmazásában részt venni tervező vállalkozások itt jelentkezhetnek.