Tiszta geometria

Az audiovizuális és belső elemek szimfóniája

Az egyre magasabb szintű otthoni szórakoztatás mellett hogyan maradhatnak összhangban a tévék és a házimozi-termékek a nappalik kialakításával? A válasz abban rejlik, hogy a különböző termékek elemei miként harmonizálnak egymással.

Termékkategóriákon átívelő harmónia

A BRAVIA® tévék esetében a lenyűgöző látványt fókuszba állító formatervezésért indított küldetésünk 2010-ben kezdődött a Monolithic Design irányvonallal, majd 2013-ban folytatódott a Sense of Quartz elgondolással. A következő fázis a 2014-es Pure Geometry – tiszta geometria – volt. A tévék lényeges elemei letisztult, minimalista geometriai alakzatok formáját öltötték magukra. Az elképzelés által ihletett formatervezés új magaslatokba emelte a látványt, és egyúttal azt is biztosította, hogy a készülékek összhangban legyenek a bútorokkal és a helyiségben található, szintén többnyire geometriai formákat öltő egyéb készülékekkel.

2015-ben a Sony otthoni szórakoztatóeszközei még ellenállhatatlanabb tulajdonságokkal büszkélkedhetnek, hiszen ez az esztétikai vonal a tévék mellett a hangprojektorokon, a Blu-ray Disc™ lejátszókon és egyéb termékeken is megjelenik, amelyek együtt teszik teljessé a szoba „kompozícióját”. Új szintre emelt harmónia, ahol az egyes készülékek összhangja csupán a kezdeti lépést jelenti. Ezek a rendszerek a bútorokhoz is jól illenek, és az egységesség érzetét kölcsönzik a helyiségnek. A készülékek finom kidolgozású felületei alatt jól láthatóak belső jellemzőik, szerepüket és funkcióikat pedig a tiszta geometriai alakzatok tükrözik. Minden egyes termékkategória mögött ott rejtőzik az alakzatok ellenállhatatlan összjátéka. A készülékek a természetesség hatását keltik egymás mellett, és egységbe foglalják a helyiséget, bárhol és bárhogyan is helyezik el őket.

Testet öltött funkciók
Testet öltött funkciók
sosem látott összhangja

Ami pedig a képernyők, hangsugárzók, talpak és egyéb részek gyakorlati funkcióját élesebb fókuszba rendezi, az a kontrasztos textúra, mint például a szálcsiszolt fém és a bőrszemcsés felületek. A sajátos anyagok részét képezik annak a formatervezési nyelvnek, amely közös ezekben a termékekben, és amely egészen olyan részletekig hatol, mint a szélek egységes vonalvezetése. Ennek köszönhető az, hogy a termékek jól mutatnak egymás mellett, bárhova is teszi őket a helyiségben.

A célt megtestesítő kivitelezés

Tako, művészeti vezető

A formatervezés egészen addig értelmetlen, amíg nem a termék egyes elemeinek célját – alapvető funkcióit – testesíti meg. Nincs szükség eltúlzott kiegészítőkre. A szükségtelen összetevőktől megszabadulva eljutunk az elemek valódi szerepéhez, a folyamat végén pedig a geometriai formákhoz érkezünk el. A geometria tisztasága azt is jelenti, hogy még a különböző alakzatok is természetes összhangot alkotnak egymás mellett. A formák olyan természetesen festenek együtt, hogy a termékkategóriákon átívelő vizuális harmóniát képesek létrehozni.

Letisztult formatervezés lágy tapintással

A Pure Geometry (tiszta geometria) elképzelés még nagyobb szerepet kapott a BRAVIA® termékcsaládban, tovább hangsúlyozva a tévékészülék főbb jellemzőit. Bemutatjuk az új BRAVIA® formatervezést. A nappali minden pontját egységbe foglaló könnyed, harmonikus összhatás.

A funkcióból fakadó forma

A 2015-ös év BRAVIA® 4K-tévéi még jobban illenek otthona nappalijába. Minden egyes részlet kidolgozása arra szolgál, hogy megfeleljen az adott elem szerepének, így minden készülék sokkal áramvonalasabb külsőt kapott. Egyértelműen tükrözi ezt a legfontosabb elem, a képernyő is, amely vékonyabb megjelenésével egy egyszerű táblára emlékeztet. A talp szintén karcsúbb, mint valaha, strapabírása azonban nem csökkent. Az alumíniumtalp biztosítja a nagy képernyők stabilitását, miközben a lehető legkevesebb ponton érintkezik a talajjal. Az áramvonalasság más részletekben is megjelenik, mint például a képernyő alatt lebegő Intelligent Core esetében, amely még sohasem volt ennyire vékony és kompakt. Ezek a mélyreható finomítások a könnyedség érzetét kölcsönzik a készülékeknek.

Légies tartalom
a legvékonyabb képernyőn

X900C sorozat

A képernyő teljes egésze szembetűnően dísztelen. Egy ilyen légies képernyő megérdemli a hasonlóan minimalista, elegáns geometriai jellemzőket, és az X900C sorozat pontosan ezt nyújtja. A leheletvékony keretbe foglalt panel a legvékonyabb részén mindössze 4,9 mm vastag, amely egy új struktúra és a Sony által kifejlesztett „élbevonat technológia” ötvözésének eredménye. A megjelenített képanyag olyan, mintha lebegne a levegőben. A képernyő alatt található préselt alumínium láb hasonlóan karcsú, ám rendkívül erős. A szinte súlytalan képernyőhöz tökéletesen illő légiesség jellemzi. Ha fali konzolra kerül, a képernyő olyan észrevétlenül simul a falhoz, mintha annak szerves része lenne. Körülbelül 40 mm-re nyúlik ki a faltól. A hátoldalon elhelyezett megoldások helytakarékosak és praktikusak, kezdve a hatékony kábelvezetéstől és szellőzéstől a gondosan megtervezett pozicionáláson át a talphoz csatlakoztatás egyszerűségéig. A hátoldal stílusos, bőr jellegű felületkidolgozásának köszönhetően a készülék minden szögből pompásan fest.

Erőteljes hangzás,
kiváló képminőség

X930C sorozat

A készülékek körében fellelhető a 4K-képernyők négyszögletű alakzata vagy éppen a háromszöget formázó talp, amely elég méretes ahhoz, hogy tekintélyes hangsugárzóknak is helyet adhasson. Az X930C esetében az az érzésünk lehet, hogy a gyönyörű képernyő hátradől a masszív hangteljesítményt szolgáló házon. Oldalról nézve a kialakítás a képernyőt hangsúlyozza ki, ahogy az ék alak tükröződő felülete átfut egy sötétebb, tompább árnyalatba. A hátoldal bőrszerű felülete a luxuskanapékat idézi, amitől a készülék még inkább beleillik a nappalik világába. Az alatta található kovácsolt alumínium láb pedig stabilitást kölcsönöz a készüléknek, miközben segít megőrizni a karcsú sziluettet. Megtartja a képernyőt és a hangsugárzókat, ahelyett, hogy lefelé húzná azokat. A gondosan kiszámított egyensúly egyesíti a képernyő és a hangsugárzók kontrasztos formáját.

A valódi egyszerűség mintaképe

X850C sorozat

A BRAVIA® típusok közül a legletisztultabb formavilággal rendelkező X850C új szintre emelte a 4K-tévék kialakítását. Tervezése során kizárólag az elengedhetetlen részek kaptak helyet – a képernyő és a talp –, így minden nappaliba tökéletesen illik. Az élesen kirajzolódó széleket szálcsiszolt felület teszi teljessé, vonzó megjelenést kölcsönözve a vékony képernyőnek és az alumíniumtalpnak. A készüléket egy tömör alumíniumrúd tartja, amely könnyed megjelenése ellenére rendkívül strapabíró. A talp tükröződő felülete a környezet képeit vetíti vissza, így saját jelenléte kevésbé feltűnő.

A formatervezés művészete – a lakás tökéletes összhangja

Yokota, tervező

Vékonyabb képernyőiknek köszönhetően az új BRAVIA® tévék jobban mutatnak nappalijában, mint valaha. Ahhoz azonban, hogy a készülékek ilyen bámulatosan könnyűek és légiesek lehessenek, hatalmas erőfeszítésekre volt szükség minden egyes részlet tökéletesítése során. Az X900C készülékekhez új „élbevonat technológiát” fejlesztettünk ki, és szakmai tudásunk legjavát alkalmazva hoztuk létre az erős, lehető legkarcsúbb préselt alumínium tartót. Az X930C sorozat tökéletesen kovácsolt alumínium tartóval rendelkezik. A kialakítás szilárd alapjait a gyártási szakértelem teremtette meg.

Termékeket összekötő és belső harmóniát teremtő formatervezés

A kategóriákon átívelő kialakítás bámulatos szórakoztatási lehetőséget visz nappalijába azzal, hogy biztosítja a látvány és hangzás összhangját a Sony televíziókon, hangprojektorokon és Blu-ray Disc™ lejátszókon keresztül. Ez az új perspektíva újraértelmezi a házimozi-termékekről alkotott elképzelést.

Egységes külső a geometria jegyében

Miközben azt az újszerű esztétikai formát kerestük a házimozi-termékek számára, amely minden bútorhoz és nappalihoz illik – nem is beszélve a BRAVIA® tévékről –, elkerülhetetlenül eljutottunk a letisztult geometriai alakzatokhoz a hangprojektorok és a Blu-ray Disc™ lejátszók esetében is. Csak a lényegi jellemzők maradtak, a funkciók pedig minimalista geometriai formák között kaptak helyet. Ennek eredményeképpen a termékek egységes képet mutatnak, és jól illenek minden helyiségbe többféle termékkategória kombinálásakor is.

Az adott eszköz fő feladatához – például átható hang lejátszása vagy lenyűgöző képek megjelenítése – tökéletesen illő geometriai forma és egyedi felületkialakítás társul. Hangprojektorok esetében ezek az egyszerű geometriai formák az olyan elemek hangsúlyozására szolgálnak, mint a kiemelkedő minőségű hangzást létrehozó hangsugárzók és erősítők. Blu-ray Disc™ lejátszóknál a lemezek lejátszásával és vezérlésével kapcsolatos elemeket hangsúlyozzuk ki, például a lemeztálcát és a vezérlőket. A főbb funkciókat még jobban kiemeli a matt, fényes vagy más egyedi megjelenésű felület. Az egyes termékkategóriákra jellemző részletek – például a szélek különleges vonalvezetése a jobb hang érdekében, illetve a bőrszemcsés bevonat bizonyos felületeken – tovább növelik a rendszerek egységességét.

Letisztult és erőteljes.
Akár a hangzása.

HT-ST9

HT-ST9

A HT-ST9 prémium kategóriás nagy felbontású hangprojektor kialakításában a hangzással szemben támasztott magas követelmények tükröződnek. A nyújtott, hatszög alakú ház az egység lenyűgöző hangterének és átható jelenlétének megtestesítője. A két oldalon található csiszolt felületek a megbízhatóság érzetét keltik, egyúttal sima és elegáns megjelenést biztosítanak. Kevesebb egymással párhuzamos síkjával a hatszögletű ház akusztikus hatást is nyújt a dobozszerű sztereó rendszerekkel szemben. A préselt alumínium szerkezet fokozza a stabilitás és a luxus érzetét, amelyet joggal várhatunk el egy ehhez hasonló prémium kategóriás eszköztől. Az oldalakat bőrszemcsés felület teszi még elegánsabbá. Mindez nemcsak a BRAVIA® készülékekkel való összhangot biztosítja, hanem a hangsugárzó kiváló minőségét is hűen tükrözi. A felületkialakításnak praktikus, technológiai előnye is van: jobb Wi-Fi® jeltovábbítást tesz lehetővé.

Praktikus, kétféle felszerelési lehetőség

HT-CT780/HT-CT380

Oldalról nézve összetéveszthetetlen, paralelogramma formájukkal a hangprojektorok az asztali és fali elhelyezést is lehetővé teszik. Bármelyik opció mellett is dönt, a HT-CT780 és a HT-CT380 mindenképpen felejthetetlen zenei élményt nyújt. Mivel olyan termékekről van szó, amelyek gyakran kerülnek a tévékészülékek elé, rombusz alakú kialakításuk lehetővé teszi, hogy ezek a nagyméretű hangsugárzók kívül essenek a tévénézők látóterén; meghatározott szögben döntve helyezzük el őket, így nem magasodnak ki, és egyáltalán nem zavarják a tévénézést. Ha a hangprojektor fali tartóra kerül, a forma akkor sem veszít helytakarékos jellegéből, a hangsugárzó pedig továbbra is közvetlenül kifelé sugározza a hangot. A formatervezés tehát nemcsak optimális hangélményt biztosít a tévénézéshez, de hozzájárul ahhoz is, hogy a hangprojektor elegáns kiegészítője legyen bármely nappalinak.

Gyönyörűen integrált téglatestek

BDP-S6500/BDP-S5500

BDP-S6500/BDP-S5500

A Blu-ray Disc™ lejátszók általában a tévék és a hangsugárzók mellé kerülnek. Mivel esetükben is ezeknek a készülékeknek a végletekig leegyszerűsített, tömör, szögletes formáit alkalmaztuk, ideális az összhang közöttük. A minimalista stílust tükröző BDP-S6500 és BDP-S5500 lejátszók esetében minden funkcionális egység egy önálló szögletes blokkban kap helyet a házon. A látszólag egyszerű, szögletes egységeket eltérő felületkidolgozásuk különíti el egymástól: szálcsiszolt fémfelület a lemeztálca körül, fényes felület a vezérlők körül, illetve matt felület az alapegység számára. Együtt tökéletes egészet alkotnak. Az egyszerű geometriai alakzatokat – ebben az esetben az integrált téglatesteket – egyesítő formák alkotják a tiszta geometria lényegét.

Termékfunkciókhoz hű kialakítás

Oikawa, tervezési manager

A tiszta geometria formatervezési koncepció nem pusztán felszínes stílusjegyekről szól. Az elképzelés magukra a termékfunkciókra épül. A hangprojektorok esetében az akusztikusan legideálisabb formákkal kapcsolatos elképzelés közelebb vitt minket a geometriai alakzatokhoz. A legkiválóbb szórakozásélmény elérése érdekében olyan kialakításra törekedtünk, amely lehetővé teszi, hogy a termék funkciói teljes mértékben érvényesülhessenek. A Sony televíziók és házimozi-termékek hasonló esztétikai elvek alapján készülnek, így még a legkülönfélébb termékek is jól kiegészítik egymást nappalijában.

Kategóriákon átívelő kialakítás, amely egységével tökéletes összhangot képez nappalijában. Mindezt a BRAVIA® tévék és a Sony házimozi-termékek mindegyikében megtalálhatja. A látvány és a hangzás egybeolvad szobájával, olyan magával ragadó szórakozást nyújtva, amely egészen biztosan Önt is megérinti.

Sony formatervezés
Negatív tér

Megmutatjuk, mi rejlik a prémium minőségű audioeszközök mögött. Ismerje meg a dizájn inspirációja mögött rejlő belső történeteket.