Cikk azonosítója : S700024187 / Utoljára módosítva: : 12/07/2018

Biztonsági másolat készítése az adatokról

  Ez a cikk néhány általános irányelvet mutat be, melyekkel biztosíthatja adatai védelmét adatvesztés ellen.

  nehézségi besorolás Nehézségi besorolás:
  Közepes
  szükséges idő Szükséges idő:
  Nem releváns

  A biztonsági másolat a merevlemezen található fontos adatokat tartalmazza, lehetőleg egy külső adathordozón. Az adatok biztonsági mentésének elmulasztása sok kellemetlenség, pénzbeli, adat- és időveszteség okozója, ezért erősen ajánlott az adatokról rendszeresen biztonsági másolatot készíteni.

  Néhány példa „külső adathordozóra”: külső USB-merevlemez, optikai lemezek, pendrive, flashmemória.
  Egyes webhelyek online biztonsági mentési megoldásokat is kínálnak.


  Az adatok biztonsági mentésének lehetőségei

  Windows biztonság mentési eszközök

  A Windows rendelkezik egy előre telepített eszközzel biztonsági mentések létrehozásához és visszaállításához.

  A Windows Vista rendszeren a Biztonsági mentési és visszaállítási központ a Vezérlőpult ablakban található. A Vista Biztonsági mentési és visszaállítási központ részletes súgószakaszt tartalmaz, amely a jobb felső sarokban található kérdőjelre kattintva érhető el.

  A Windows XP és a korábbi rendszereken a biztonság mentési funkció a Start – (Minden) program – Kellékek – Rendszereszközök menüpontban érhető el.
  Ne feledje, hogy a Windows XP Home rendszeren a biztonsági mentési segédalkalmazás nincs előre telepítve.
  Ez a legtöbb rendszeren az első helyreállító lemezen található a \VALUEADD\MSFT\Ntbackup mappában. Egyes lemezekről ez a mappa hiányzik; ebben az esetben az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésére:

  • Vegye fel a kapcsolatot a VAIO Link támogatási szolgálattal. Biztosítjuk az Ön számára a telepítőt.
  • Keresse meg a telepítőt az interneten. Több webhelyen is megtalálható.
  • Mivel az Ntbackup meglehetősen korlátozott funkcionalitású segédalkalmazás, lehet, hogy inkább a következő lehetőséget szeretné választani.

  Más cégek biztonság mentési eszközei

  Ha a biztonsági mentések kezeléséhez más lehetőségeket szeretne megismerni, az információk kereséséhez jó kiindulási helyet jelent a biztonsági mentésekről szóló Wikipedia cikk: http://en.wikipedia.org/wiki/Backup. Ez a cikk biztonsági mentésre használható szoftverekre mutató hivatkozást is tartalmaz: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software.

  Kézi biztonság mentés

  Fontos fájlok másolása és beillesztése külső adathordozóra.
  Ez a lehetőség a legkevésbé ajánlott, mivel minden alkalommal kézzel kell elvégezni, és fennáll az emberi tévedés lehetősége.

  Ha balul sülnek el a dolgok

  a. Az operációs rendszer összeomlott, és nem rendelkezik nemrégiben készült biztonság másolattal.

  Ha nem túl régi VAIO-modellel rendelkezik, a VAIO Recovery Center tartalmazza a Rescue Data lehetőséget. Ezzel lehetősége nyílik külső USB-merevlemez csatlakoztatására, és a szükséges fájlok biztonsági mentésének elkészítésére.

  Rescue Data (adatmentési) utasítások:
  Ha a helyreállítási partíció még megvan, nyomja meg az F10 billentyűt a számítógép elindításakor. A Rescue Data megjelenik a listában. Ha hozott létre helyreállító lemezeket, elindíthatja a számítógépet a helyreállító lemezről, és ez a funkció megjelenik a helyreállítási lehetőségek között.
  Figyelem: Ha a Rescue Data funkció nem jelenik meg, az azt jelenti, hogy az Ön VAIO készüléke nem rendelkezik ezzel az eszközzel. Ezt sajnos nem áll módunkban különállóan is elérhetővé tenni az Ön számára.

  b. Az operációs rendszere összeomlott, és nem érhető el a Rescue Data funkció.

  Ez egy bonyolult helyzet, amelyre nem tudunk egyértelmű, egyszerű megoldást nyújtani. Íme néhány megoldás, amely működhet is, meg nem is, a probléma súlyosságától függően:
  • Használjon külső cégtől származó adat-helyreállító szoftvert, amely lehetővé teszi egy alkalmazás indítását CD lemezről, és biztonsági mentés készítését egy külső merevlemezre. Nem tudunk egy meghatározott szoftvert ajánlani.
  • Megfontolhatja egy második operációs rendszer telepítését a számítógépre. Így megkeresheti az adatokat, és biztonsági mentést készíthet róluk, mielőtt teljes rendszer-helyreállítást futtatna.
   Figyelmeztetés:  vegye figyelembe, hogy ebben nem segíthetünk, és lehet, hogy végül egészen bonyolult lesz.
  • Ha olyan modellel rendelkezik, amelyiknek könnyen el lehet távolítani a merevlemezét, beillesztheti azt egy külső USB-foglalatba, és hozzáférhet az adatokhoz egy másik számítógépről.
   Figyelmeztetés:  vegye figyelembe, hogy a hardver módosítása semmissé teheti a garanciát.
  • Számos számítástechnikai vállalatnak az adat-helyreállítás a szakterülete, és lehet, hogy még meghibásodott merevlemezekről is helyre tudnak adatokat állítani.