Víz- és porállóság – minden, amit tudnia kell

  Mielőtt megkezdené Sony készüléke használatát, tájékozódjon annak képességeiről és korlátairól. Legyen szó szabadtéri programokról vagy hétvégi kirándulásról, bizonyos alapvető utasításokat be kell tartania, hogy meggyőződjön arról, hogy készüléke képes megbirkózni a rá váró kihívásokkal.

  Kezdésként vizsgáljuk meg közelebbről az IP-minősítéseket, illetve azt, hogy azok miként befolyásolják a készülékével végezhető tevékenységeket.

  Mik azok az IP-minősítések?

  Az IP-minősítés (Behatolással szembeni védelem; Ingress Protection) egy nemzetközi szabvány a készülékek porral és édesvízzel szembeni védettségi szintjére vonatkozóan. A kétjegyű IP-kódok első számjegye a szilárd testekkel – például a porral – szembeni védettségi szintet jelzi. A második számjegy a készülék édesvízzel szembeni védettségének fokát jelöli.

  Védettség a szilárd testekkel és a porral szemben

  IP0X

  Nincs speciális védettség

  IP1X

  Védettség az 50 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testekkel szemben.

  IP2X

  Védettség a 12,5 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testekkel szemben.

  IP3X

  Védettség a 2,5 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testekkel szemben.

  IP4X

  Védettség az 1 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testekkel szemben.

  IP5X

  Védett a porral szemben; korlátozott behatolás (nem keletkezik káros lerakódás).

  IP6X

  Porálló.

  Védettség az édesvízzel szemben

  IPX0

  Nincs speciális védettség

  IPX1

  Védettség a csöpögő vízzel szemben.

  IPX2

  Védettség a csöpögő vízzel szemben, a normál helyzethez képest legfeljebb 15 fokban megdöntve.

  IPX3

  Védettség a vízpermettel szemben.

  IPX4

  Védettség a fröccsenő vízzel szemben.

  IPX5

  Legalább 3 percig védett az alacsony nyomású vízsugárral szemben.

  IPX6

  Legalább 3 percig védett az erős vízsugárral szemben.

  IPX7

  30 percig védett a legfeljebb 1 méteres mélységig történő vízbe merítés hatásaival szemben.

  IPX8

  Védett a folyamatos vízbe merítés hatásaival szemben, 1 méternél nagyobb mélység esetén. Az egyes készülékekre vonatkozó pontos körülményeket a gyártó határozza meg.

  Mit jelent ez az én készülékemre vonatkozóan?

  Az Ön készüléke rendelkezik IP-minősítéssel. Ez azt jelenti, hogy szigorúan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között a hardver megfelelően működik, az adott körülményeknek való kitettség után is.

  A Sony készülékek vízállóságának tesztelésekor azokat gondosan egy csapvízzel töltött tartályba helyezik, majd 1,5 méteres mélységbe merítik. A készüléket 30 percig a tartályban hagyják, majd óvatosan kiveszik, és tesztelik a funkcióikat és a szolgáltatásaikat.

  Hadd essen

  Eleredt az eső, miközben a buszmegállóban várakozott? Semmi gond. Xperia készülékének nem ártanak sem az esőcseppek, sem a fröccsenő víz, sem kint, sem bent.

  Hasonlóképpen, akkor sem kell aggódnia, ha az étkezőasztalnál véletlenül leönti vízzel a készülékét. Egyszerűen hagyja, hogy a készülék teljesen kiszáradjon.

  Előfordulhat az is, hogy mosogatás közben szeretne videókat nézni az Xperia készülékén. (Ez egy remek ötlet, és azt mutatja, hogy valóban elsajátította a párhuzamos feladatvégzés tudományát!) Csak ügyeljen rá, hogy ne ejtse bele véletlenül a vízbe a készüléket, és töröljön le róla minden vízcseppet, ha végzett.

  Egyéb módok a készüléke használatára

  Más módokon is kihasználhatja Sony készüléke víz- és porállóságát. Használhatja a készüléket a következő esetekben:

  • Ha az ujjai nedvesek.
  • Poros környezetekben, például szeles vízparton vagy egy poros ösvényen túrázva. Csak ügyeljen rá, hogy utána csapvízzel mossa le az összes port a készülékéről.
  • Fényképezés és videorögzítés nedves környezetekben. Ne használja a készüléket víz alatt. Ha a készüléket véletlenül nem édesvíz éri, mossa le azt csapvízzel.

  Ne feledkezzen meg azonban a fedelekről…

  Mielőtt víznek vagy pornak tenné ki a készülékét, ismerkedjen meg a készülék használatával, és ne felejtse el szorosan lezárni az összes fedelet. Ebbe beleértendő az USB-port, a SIM-kártya és a memóriakártya foglalatának a fedele. Egyes készülékeinken fedél nélküli, vízálló USB-port található. Abban az esetben, ha egy ilyen készülék vízzel érintkezett, fontos, hogy az USB-kábelek csatlakoztatása előtt teljesen kiszárítsa az USB-portot. Ha el szeretné távolítani a nedvességet az USB-portból, rázza meg a készüléket néhányszor úgy, hogy az USB-port lefelé nézzen, majd egy mikroszálas törlőkendővel törölje szárazra. Addig ismételje ezt az eljárást, amíg már nem észlelhető nedvesség az USB-portban.

  Ügyeljen rá, hogy a fedelek lezárásakor ne szoruljanak alájuk haj- vagy szőrszálak, illetve egyéb kis tárgyak. Ha ez mégis megtörténik, az a készülék súlyos károsodásához vezethet.

  Alapvető gondoskodás

  Íme néhány tipp azzal kapcsolatban, hogy miként hozhatja ki a legtöbbet a készülékéből:

  • Okostelefonja, táblagépe vagy tartozéka nedves környezetben való használata után ne feledjen el kiszárítani minden fedelet és minden olyan területet, ahol a víz összegyűlhet.
  • Ne tegye ki a készüléket tengervíznek, sós víznek, klórozott víznek, gyümölcsleveknek vagy hasonló folyadékoknak, folyadékalapú oldószereknek és ecetnek.
  • Ha a készüléket véletlenül nem édesvíz – például egy medencében lévő klórozott víz – éri, mindig öblítse le a készüléket édesvízzel.
  • Ha a hangszórót vagy a mikrofont nedvesség éri, az akadályozhatja azok működését, amíg a nedvesség teljesen ki nem szárad.
  • Készüléke laboratóriumi körülmények között, készenléti üzemmódban érte el az adott IP-minősítést, ezért ne használja a készüléket víz alatt, például víz alatti fényképezésre. Ne használja a készüléket fényképezésre víz alatti tevékenységek, például merülés vagy könnyűbúvárkodás során.
  • A készülék száradási ideje a környezet függvényében eltérő, de a folyamat akár három órát is igénybe vehet. Ezen idő alatt továbbra is használhat olyan funkciókat, melyekhez nincs szükség a hangszóróra vagy a mikrofonra – például gond nélkül fényképezhet, megtekintheti az e-mailjeit vagy üzeneteket küldhet.
  • Ne használjon hajszárítót a nedves részek megszárítására.
  • A mindennapos elhasználódás, valamint a készülékét érő károsodások csökkenthetik annak nedvesség- és porállóságát.

  Garancia, javítások és ügyfélszolgálat

  Fontos tisztában lenni azzal, hogy a jótállás nem érvényes a készülék szándékos rongálásából vagy nem megfelelő használatából eredő sérülésekre és károsodásokra. Vegye figyelembe azt is, hogy a kiegészítő tartozékok (többek között akkumulátorok, töltők, kihangosító készülékek, billentyűzetek és USB-kábelek) önmagukban nem víz- és porállóak.