Az Android 10 bemutatása

  Megérkezett! Eljött az Android nagy, éves frissítésének ideje, és a mérföldkőnek számító új verzió az Android 10 nevet kapta. Bár ezúttal nem valamilyen ínycsiklandó desszertről kapta a nevét, valójában tele van új, ínyenceknek való funkciókkal és megoldásokkal, amelyek még intuitívabbá és felhasználóbarátabbá teszik Xperia eszközét.

  Jelentős módosítások biztosítják az adatvédelem szigorúbb szabályozását. Olyan funkciók is elérhetővé váltak, amelyek segítenek az interneten töltött idő és a való élet kiegyensúlyozásában. Rengeteg hasznos új funkcióval is szolgál, többek között a gombhasználat nélküli, kézmozdulat-alapú navigálással és a régóta várt sötét témával.

  Görgessen le, és tájékozódjon az Android 10 izgalmas, új funkcióiról!

  Csavarja le a fényt!

  Ha sötét helyen nézi a nagy fényerejű képernyőt, az rendkívüli módon megerőlteti a szemét. Éppen ezért az Android 10 egyik leghasznosabb funkciójaként elérhetővé vált az új, egész rendszerre kiterjedő „sötét téma”. A sötét témának köszönhetően a hátteret fehér helyett feketére lehet beállítani, ami kíméletesebb a szemnek. Ha az Ön eszköze OLED képernyővel rendelkezik, a sötét háttér bekapcsolásával az energiafogyasztás is csökkenthető, és meghosszabbítható az akkumulátor üzemideje. Ráadásul legyünk őszinték, a kinézete is szuper!

  Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a sötét téma erősen megvilágított helyeken nehezebben látható. Érdemes először különböző fényviszonyok között kipróbálni, hogy kiderítse, melyik felel meg Önnek a legjobban.

  Legegyszerűbben úgy lehet átváltani sötét témára, hogy hozzáadja a sötét téma ikonját a gyors beállításokhoz. Ezután már csak annyi a teendője, hogy lefelé csúsztatja az ujját a képernyőn, és rákoppint a sötét téma ikonjára a sötét téma gyors bekapcsolásához.

  Teljes körű kézmozdulat-alapú navigálás

  Az Android 10 talán legjelentősebb módosítása a teljes körű kézmozdulat-alapú navigálás bevezetése. Eszközét mostantól mindössze néhány egyszerű és intuitív kézmozdulattal is vezérelheti. Az új kézmozdulat-alapú navigálásnak köszönhetően további képernyőterület is felszabadul a korábbi gombok helyén, még magával ragadóbb okostelefonos élményt nyújtva ezzel a felhasználóknak.

  A kezdőképernyőre lépéshez egyszerűen csúsztassa alulról felfelé az ujját. Az alkalmazások közötti váltáshoz alulról csúsztassa felfelé az ujját, tartsa így egy másodpercig, majd engedje el. A visszalépéshez bármelyik oldalról csúsztassa befelé az ujját a képernyőn. Az Assistant (Segéd) funkció bekapcsolásához csúsztassa felfelé az ujját átlósan a képernyő valamelyik sarkából. Amint megszokja, ezzel a módszerrel sokkal egyszerűbbé és természetesebbé válik majd az eszköz vezérlése.

  A teljes körű kézmozdulat-alapú üzemmód bekapcsolásához lépjen a Settings (Beállítások) menüpontra, és keresse meg a System navigation (Rendszernavigáció) lehetőséget. Itt válassza a Gesture navigation (Kézmozdulat-alapú navigálás) lehetőséget, és már készen is van! Ha mégis hiányolná a klasszikus háromgombos vezérlést, akkor sem kell aggódnia! Bármikor visszaválthat a gombokra.

  Előfordulhat, hogy a kézmozdulat-alapú navigálás bizonyos típusú eszközökön nem érhető el.

  Adatvédelem

  Eszközeink felhasználóinak adatvédelme rendkívül fontos számunkra, és az Android 10-nek köszönhetően ezen a területen is óriási előrelépéseket tettünk. Például a beállításokban szerepel egy Privacy right (Adatvédelmi jog) elnevezésű szakasz, amely az összes adatvédelemmel kapcsolatos menüpontot összegyűjti.

  Itt részletesen megtekintheti, hogy milyen információkat szeretne, illetve nem szeretne megosztani az eszközére telepített alkalmazásokkal. Megnézheti és kiválaszthatja, hogy mely alkalmazások használhatják a kamerát vagy a mikrofont, mely alkalmazások használhatják az Ön helyadatait, naptáradatait stb.

  Amikor azt szeretné kiválasztani, hogy az alkalmazások hogyan használják a helyadatait, mostantól a következő három lehetőség közül választhat: mindig engedélyez, csak használat közben engedélyez, illetve soha.

  Egészséges digitális életmód

  Digitális korunkban egyre nagyobb mértékben támaszkodunk mobileszközeinkre, ami elkerülhetetlenül növekvő mennyiségű képernyőidőt jelent. Az Android 9 Pie forgalomba hozatalával bevezettük a Digital wellbeing (Digitális egészség) menüket, amelyek az eszközön töltött idő szabályozását segítik.

  Ezek a menük mostantól az Android 10 rendszerrel ellátott Xperia eszközökön gyárilag telepítve vannak. Az App Timer (Alkalmazás-időzítő) menük segítségével időkorlátot állíthat be arra vonatkozóan, hogy mennyi időt tölthet egy bizonyos alkalmazás használatával. A Wind Down (Leállás) funkció használata esetén pedig egy beállított időzítő lejárta után a képernyő monokróm módba átváltva emlékezteti Önt arra, hogy ideje pihenni.

  Bármilyen hasznos legyen is a mobileszköze, semmi esetre sem szabad túlzásba vinni a használatát. A fent említett Digitális egészség funkciókkal könnyedén megteremtheti a megfelelő egyensúlyt a való élet és a digitális élet között.

  A Wi-Fi megosztása egy szempillantás alatt

  Képzelje el, hogy meghívja vendégségbe a barátait, és azt szeretné, hogy rögtön otthonosan érezzék magukat. Megadná nekik a Wi-Fi-jelszót, de várjunk csak: hol van a jelszó? Ismerősen hangzik, ugye?

  Android 10 rendszer használata esetén QR-kód segítségével is megoszthatja Wi-Fi-kapcsolatát. Csak annyi a teendője, hogy a Settings (Beállítások) menüpontban megkeresi és rákoppint a megosztani kívánt Wi-Fi-hálózatra. Ha rákoppint a QR-kód ikonra, egy QR-kód jelenik meg a kijelzőjén, mely tartalmazza a jelszót és minden egyéb szükséges információt. A barátainak már csak be kell olvasniuk a QR-kódot okostelefonjuk kamerájával, és máris csatlakoznak a Wi-Fi hálózathoz! Nem kell többé keresgélni a megfelelő Wi-Fi-hálózatot, és nem kell idegesítő, hosszú jelszavakat beírogatni. Okosan és egyszerűen!

  Csendes értesítés

  Nem szereti, hogy állandóan hangjelzésekkel és rezgéssel kísért értesítések árasztják el eszközét? Az Android 10 egy Silent notifications (Csendes értesítések) nevű új funkcióval is rendelkezik, melynek segítségével elkülönítheti a fontos értesítéseket a kevésbé fontosaktól.

  A csendes értesítések nem jelennek meg a lezárt képernyőn, nem váltanak ki rezgést, és nem ugranak elő más alkalmazások használata közben. Ha meg szeretné nézni, az értesítés sávra lépve a Silent notifications (Csendes értesítések) alatt összegyűjtve megtekintheti ezeket. Az értesítések egy része a kezdetektől automatikusan így van beállítva, a többi pedig manuálisan beállítható az értesítés sávban az adott értesítés hosszú megnyomásával.

  Felhívjuk a figyelmét, hogy ez a cikk nem egy meghatározott termékre vonatkozik. Ezért a bemutatott tulajdonságok és funkciók az adott eszköztől és/vagy szoftverváltozattól függően eltérhetnek.