Cikk azonosítója : 00123665 / Utoljára módosítva: : 29/03/2019Nyomtatás

A számítógép visszaállítása és helyreállítása (Windows 8.x)

  Az alábbi lépéseket követve végezhet rendszer-helyreállítást a Windows rendszeren kívülről.

  1. Nyomja meg a be-/kikapcsoló gombot, és tartsa nyomva, amíg a számítógép teljesen ki nem kapcsol.

   FONTOS:

   • Az eljárást teljesen kikapcsolt energiaállapotban kell végrehajtani.
   • Ha a Windows 8 operációs rendszerben a Leállítás lehetőséget választja, a számítógép nem kapcsol ki teljesen, hanem lényegében kilépteti az összes felhasználót, és hibernált állapotba lép. Ezt az módszert hibrid leállításnak nevezik. Ez a leállítási/indítási módszer lehetővé teszi, hogy a csatlakoztatott hardvereszközök inicializálva maradjanak, valamint gyorsabb és egyszerűbb, mint a rendszer teljes újrainicializálása.
  2. Nyomja meg a billentyűzeten található Assist gombot.

   Kép

   MEGJEGYZÉS: Az Assist gomb máshol helyezkedik el az egyes számítógépmodellek esetén. Az Assist gomb elhelyezkedéséről a számítógéphez mellékelt használati útmutatóban tájékozódhat.

  3. A számítógép elindul, és megjelenik a VAIOCare | Rescue Mode (VAIOCare | Helyreállítási mód) képernyő.

   Kép

   MEGJEGYZÉS:

   • Recover or maintain your System [F10] (Rendszer-helyreállítás vagy -karbantartás [F10]) – ezzel a lehetőséggel rendszer-helyreállítást végezhet, és visszaállíthatja a számítógépet a gyári állapotába.
   • Start from media (USB device/optical disc) [F11] (Indítás adathordozóról (USB-eszköz/optikai lemez) [F11]) – ezzel a lehetőséggel CD/DVD lemezről vagy USB-eszközről indíthatja el a rendszert.
   • Start from network [F12] (Indítás hálózatról [F12]) – ezzel a lehetőséggel hálózati meghajtóról indíthatja el a számítógépet.
   • Start BIOS [F2] (BIOS indítása [F2]) – ezzel a lehetőséggel beléphet a BIOS rendszerbe, és módosításokat végezhet benne.
   • Shut down [F4] (Leállítás [F4]) – ezzel a lehetőséggel leállíthatja a számítógépet.
   • Start Windows [Esc] (Windows indítása [Esc]) – ezzel a lehetőséggel a szokásos módon, a Windows rendszerben indíthatja el a számítógépet.
   • Select language [F1] (Nyelv kiválasztása [F1]) – ezzel a lehetőséggel válthat nyelvet.
  4. Nyomja meg az F10 billentyűt a Recover or maintain your System [F10] (Rendszer-helyreállítás vagy -karbantartás [F10]) lehetőség kiválasztásához.
  5. Válassza ki a kívánt billentyűzetkiosztást a Choose your keyboard layout (Válasszon billentyűzetkiosztást) képernyőn.

   Kép
    
  6. A Choose an option (Válasszon egy lehetőséget) képernyőn válassza a Troubleshooter (Hibaelhárító) lehetőséget.

   Kép
    
  7. A Troubleshooter (Hibaelhárító) képernyőn válassza a Recovery and maintenance (Helyreállítás és karbantartás) lehetőséget.

   Kép
    
  8. A Recovery Tool (Helyreállító eszköz) képernyőn kattintson a Windows 8 lehetőségre.

   Kép
    
  9. A VAIO Care (Rescue Mode) (VAIO Care (Helyreállítási mód)) képernyőn kattintson a Start recovery wizard (Helyreállító varázsló indítása) lehetőségre.

   Kép
    
  10. A Do you need to rescue your data? (Szeretné menteni az adatait?) ablakban kattintson a Yes, I'd like to rescue my data (Igen, szeretném menteni az adataimat) gombra.

   Kép

   MEGJEGYZÉS: Ha a számítógépen nincsenek olyan adatok, amelyeket menteni szeretne, akkor kattintson a Skip Rescue (Mentés kihagyása) gombra, és ugorjon a 16. lépésre.

  11. Csatlakoztasson a számítógéphez egy külső tárolóeszközt, például USB-merevlemezt vagy pendrive-ot.
  12. A Select Rescue type (Mentés típusának kiválasztása) ablakban kattintson az Easy rescue (Egyszerű mentés) lehetőségre.

   Kép

   MEGJEGYZÉSEK:

   • Ha saját kezűleg szeretné kiválasztani, hogy mely fájlokat mentse a rendszer, akkor kattintson a Custom Rescue (Egyéni mentés) lehetőségre, majd járjon el a képernyőn megjelenő utasítások szerint.
   • A szoftver automatikusan felismeri az adatokat.
  13. Válassza ki, hogy melyik meghajtóra szeretné menteni az adatokat, majd kattintson a Next (Tovább) gombra.

   Kép

   MEGJEGYZÉS: Ezen a képernyőn megtekintheti, hogy mennyi szabad helyre van szükség az adatok mentéséhez.

  14. A Confirm options and start rescue (Beállítások ellenőrzése és a mentés megkezdése) ablakban kattintson a Start Rescue (Mentés megkezdése) gombra.

   Kép

   MEGJEGYZÉS: A mentés aktuális állapotáról egy folyamatsáv ad tájékoztatást.

  15. A Rescue has completed successfully (A mentés sikeresen befejeződött) ablakban kattintson a Next (Tovább) gombra.

   Kép
    
  16. Az Are you sure you want to start recovery? (Biztos, hogy megkezdi a helyreállítást?) ablakban válassza a Yes, I'm sure (Igen, megkezdem) lehetőséget, majd kattintson a Start Recovery (Helyreállítás megkezdése) gombra.

   Kép

   MEGJEGYZÉS: A különböző alkalmazások aktuális állapotáról egy állapotjelző ablak ad tájékoztatást. Önnek itt nincs semmi dolga. A folyamat akár 2 órát is igénybe vehet, miközben a számítógép többször is újraindulhat.

   Kép
    

  17. A Recovery complete (Helyreállítás kész) ablakban kattintson a Restart (Újraindítás) gombra.

   Kép
    
  18. Miután a számítógép újraindult, a rendszer-helyreállítás befejezéséhez végezze el az operációs rendszer beállítását a képernyőn megjelenő utasítások szerint.