Segédlet fényképészeknek: Hogyan készíthet szép felvételeket a fényképezőgéppel

Ha korábban is használt kompakt digitális fényképezőgépet, valószínűleg minden kép JPEG formátumban tárolódott. Az Ön DSLR fényképezőgépe is képes ilyen fájlokat létrehozni, de felkínálja a Raw formátum használatának lehetőségét is. Tehát, mit jelent a Raw képállomány-formátum, és miért érdemes használni a JPEG formátum helyett?

Amikor Ön készít egy fényképet, a fényképezőgép érzékelői rengeteg adatot rögzítenek, sokkal többet, mint amennyi egy JPEG fájlban tárolódna. Amikor a fényképezőgép feldolgozza a képet, a kisebb fájl létrehozása érdekében rengeteg adatot figyelmen kívül hagy. Az eredményül kapott képfájl a legtöbb alkalmazás számára - például: nyomtatás, küldés e-mail mellékleteként, feltöltés internetes honlapra - megfelel.

A JPEG fájlokkal ellentétben a Raw fájlokat a fényképezőgép nem dolgozza fel, nem tömöríti. Ebben a formátumban megőrződik minden olyan adat, amelyet az érzékelők a felvételkészítéskor rögzítettek. Tegát, a JPEG formátumhoz képest sokkal több szín és színárnyalat tárolódik, és az erős fényben vagy árnyékban készített képek részletgazdagabbak lesznek. Emiatt, a RAW formátumot néha "digitális negatív"-nak is nevezik. Ugyanúgy, ahogy régen a saját fényképek otthoni előhívása és kidolgozása, majd kinyomtatása révén jobb minőséget lehetett elérni, mintha egy sorozatgyártásra berendezkedett filmkidolgozó boltba leadtuk volna a filmet, a RAW fájlok segítségével profi fényképeket tudunk készíteni sajátkezűleg. Csak egy kis gyakorlatra van szükség.

A RAW fájlok feldolgozásához egy speciális konvertáló programra, mint például a fényképezőgéphez adott Image Data Converter SR, van szükség.

Amikor Ön az Image Data Converterben megnyit egy RAW fájlt, a program a képet először úgy jeleníti meg, ahogy a felvételkészítéskor a fényképezőgép aktuális beállításai szerint kinézett. Önnek most lehetősége van módosítani a megvilágítást, a fehéregyensúlyt, a színszabványt, a kontrasztot, és egyéb paramétereket, hogy a kép az elvárt módon nézzen ki. A módosítás előtti és utáni képeket akár egymás mellett is megjelenítheti, így azonnal össze tudja hasonlítani a változásokat. Nem kell aggódnia amiatt, hogy valamit végleg elront. Miután végzett a kép beállításával, az eredményt elmentheti új TIFF vagy JPEG fájlként. Az eredeti Raw fájl érintetlenül megmarad, így később teljesen más beállításokat is alkalmazhat.

Néhány példa, hogy milyen előnnyel jár a RAW formátum alkalmazása a Jpeg helyett:

1. példa:

Ebben a példában világosan látható, hogy a padlóra hulló vízcseppek részletei a JPEG képen nem kivehetők. Emellett, a teljes kép világosabb részei elmosódottak.

Kép nagyítása

A RAW formátumú képen sokkal több részletet lehet látni, tehát valósághűbb.

Kép nagyítása

A RAW és JPEG képek közötti különbségek, kinagyítva

Kép nagyítása

2. példa:

JPEG módban készített kép

Ebben a példában, a felvétel napnyugtakor készült. A vöröses színek csak pár percig uralták a tájat. Próbáljuk meg újraalkotni ezt a hangulatot a felvételünkön. Jpeg módban a kép alulexponált, és a színek fakók. A képnek nincs hangulata.

Módosított RAW fájl

2. példa: