A fényképezőgép és a lencsék tisztítása és karbantartása

Foltokat/port látok a fényképezőgéppel készített képen
A digitálisan fotózó fényképészek leggyakoribb problémája a por lerakódása a fényképezőgép érzékelőjén. Rossz hatása lehet a fényképre, mivel ezek a homályos, sötét foltok láthatókká válnak a kép világosabb részein. Leggyakrabban az alábbi példán is látható kék égbolton jelennek meg.Néha tévesen úgy gondolják, hogy a fényképeken megjelenő foltok a féligáteresztő tükör, elektronikus kereső vagy az objektív felületén levő portól származnak. A féligáteresztő tükrön vagy az elektronikus keresőn lévő por a fénykép végső megjelenését nem befolyásolja. Az objektívben levő normál porszemcsék túl kicsik és túl távol vannak a fókuszponttól, így azok nem lesznek láthatók a képeken.
Milyen óvintézkedéseket tehetek, hogy az érzékelőn és a féligáteresztő tükrön megjelenő port elkerüljem?

Nem lehet teljesen megakadályozni a por bejutását a fényképezőgépbe, de több apró tipp is van, amelyek ennek kockázatát nagy mértékben csökkentik.

 1. Kapcsolja ki a fényképezőgépet az objektív cseréje előtt. Ezzel csökkenthető az érzékelő statikus töltése, így csökken a porszemcsék vonzásának kockázata.
 2. Az objektív hátsó oldalának külseje legyen tiszta és pormentes, amikor azt a fényképezőgépre csatlakoztatja. Használjon porfúvót a por és más, az üveg megkarcolását okozó részecskék eltávolításához. Ezután szükség esetén még száraz mikroszálas kendőt is használhat.
 3. Ne hagyja a fényképezőgépet nyitott aknával hosszú időn keresztül. Objektív eltávolítása után fel a fényképezőgép vázsapkáját, vagy cseréljen azonnal objektívet.
 4. Ha lehetséges, az objektívet száraz, nem túl poros vagy homokos környezetben cserélje.
 5. Objektívcsere alkalmával irányítsa az aknát lefelé, hogy elkerülje a por behullását a fényképezőgépbe.
 6. Tartsa az objektív hátulsó sapkáját és a vázsapkát tisztán és pormentesen. Amikor objektívet csatlakoztat a fényképezőgéphez, a hátulsó objektívsapkát a fényképezőgép vázsapkájához csatlakoztathatja. Ilyen módon a sapkákba nem kerül por vagy szennyeződés, amikor a sapkákat a fényképezőgép táskájában tárolja.
 7. Tartsa tisztán a fényképezőgép táskáját. Meglepődne, ha megtudná, mennyi szennyeződést és port gyűjt össze a táska a használat során. Ürítse ki teljesen a táskát, és tisztítsa ki a port és szennyeződéseket egy porszívóval. Porszívózás előtt ne feledje kivenni a táskából az összes apró alkatrészt, például a memóriakártyákat, vakupapucs fedőt stb.
Mit tehetek, ha port veszek észre a képeken?

Az SLT fényképezőgépek kétfázisú pormentesítő funkcióval rendelkeznek.

 1. Az optikai aluláteresztő szűrő antisztatikus bevonata
 2. Érzékelőrezgés, amely lerázza az aluláteresztő szűrőn lazán megtelepedett könnyű port. (A 2011 nyarán bevezetett SLT típusok (SLT-A77 és későbbi típusok) a korábbi típusokhoz képest egy hatékonyabb ultrahangos rezgésre képesek a por lerázásához.)

Az érzékelőrezgés a fényképezőgép kikapcsolásakor automatikusan működésbe lép, de szükség esetén menüből is aktiválható. Mivel a fényképezőgép belső pormentesítő funkciója a fényképezőgép kikapcsolásakor automatikusan beindul, a korábbi képeken észrevehető porszemcsék a későbbi képeken már nem szerepelhetnek. Ezen túlmenően a normál porrészecskék nagyon aprók, az érzékelő ellenőrzésénél nehéz szabad szemmel észrevenni őket.

A fényképezőgép érzékelőjének (valamint az előtte levő optikai aluláteresztő szűrőnek) a tisztítása

A Sony csak egyetlen a felhasználó által végrehajtható tisztítási módszert hagy jóvá, amely a kézi, gumis légfúvó (pormentesítő fúvó)* használatát jelenti. Más módszerek az érzékelő és az érzékelő előtt található optikai aluláteresztő szűrő károsodásával járhatnak, így ezek a módszerek érvénytelenítik a fényképezőgépre adott jótállást.

Az érzékelő előtt elhelyezkedő optikai aluláteresztő szűrő tisztításához hajtsa végre a következőket:

 1. Kapcsolja ki a fényképezőgépet, így az automatikusan bekapcsolja az érzékelő rezgést, ami lerázza a port.
 2. Távolítsa el az objektívet. Most már látható a féligáteresztő tükör, amely lezárja az érzékelőhöz vezető utat. A gumis porfúvó segítségével óvatosan fújja le a féligáteresztő tükrön esetleg felgyülemlett port, de vigyázzon arra, hogy a tükröt ne érintse meg.
 3. Az érzékelő eléréséhez a tükröt fel kell billenteni. Ujjheggyel óvatosan nyomja meg a tükör zárkioldóját, ezzel felbillentve a tükröt.

  Ne érjen a féligáteresztő tükör felületéhez! A tükör felületét egy féligáteresztő fólia alkotja. A tükör megérintése szennyeződést vagy deformálódást eredményezhet, amely a képminőség romlását vagy a fényképezőgép teljesítményének csökkenését eredményezheti.
 4. Irányítsa a fényképezőgép aknáját lefelé, helyezze a fúvó csúcsát az objektívcsatlakozás külső peremén belülre, majd fújjon be néhányszor. Ez általában fellazítja az érzékelőre telepedett porrészecskék többségét, és kifújja azokat a fényképezőgépből.
 5. Miután végzett, ujjheggyel finoman nyomja vissza a tükröt a szokásos helyére, amíg „kattanást” nem hall. Ekkor is figyeljen arra, hogy a tükörnek csak a peremét, ne pedig a tükör felületét érintse meg.

*Kézi gumis levegőfúvó: Sok gyártó kínál kézi fúvót, ezek árban és minőségben jelentősen eltérők lehetnek. A jó gumis fúvók cserélhető légszűrővel vannak ellátva, amelynek révén elkerülhető, hogy az aknába még több por kerüljön. A gumis légfúvók a fotós felszerelés alapvető részét képezik és általában gyors, kedvező eredményt nyújtanak.

Megjegyzés: Soha ne használjon palackozott levegőt az érzékelő tisztításához! A nyomás túl nagy lehet és ez károsodást okozhat, valamint agresszív folyadékcseppek érhetik el az aluláteresztő szűrőt vagy a féligáteresztő tükröt, így komoly kárt okozhatnak.

A féligáteresztő tükörre került por

A féligáteresztő tükör a fényképezőgép rendkívül érzékeny része.

A tükör felületét egy féligáteresztő fólia alkotja. A tükör megérintése szennyeződést vagy deformálódást eredményezhet, amely a képminőség romlását vagy a fényképezőgép teljesítményének csökkenését eredményezheti. Ezen kívül a féligáteresztő fólia könnyen karcolódhat.

Soha ne próbálja meg letörölni a szennyeződést, port, zsírfoltokat az SLT tükörről, és soha ne használjon tisztítófolyadékot. Ez a féligáteresztő tükör károsodását okozza. A féligáteresztő fólia közvetlen megérintéséből származó károsodásra nem terjed ki a jótállás.

Az SLT tükör tisztán tartásához és a fényképezőgép optimális teljesítményének megőrzéséhez használjon rendszeresen gumis fúvót*, így elkerülheti a por felhalmozódását. Tisztítsa meg az objektív hátulsó elemét is objektívcsere előtt. Ez különösen hasznos, amikor arra készül, hogy a fényképezőgépet magas páratartalmú vagy a lecsapódás veszélyének kitett környezetekben használja. Az SLT tükrön felgyülemlett por, valamint a páratartalom/lecsapódás közösen azt eredményezheti, hogy a por a tükörre tapad.

*Kézi gumis levegőfúvó: Sok gyártó kínál kézi fúvót, ezek árban és minőségben jelentősen eltérők lehetnek. A jó gumis fúvók cserélhető légszűrővel vannak ellátva, amelynek révén elkerülhető, hogy az aknába még több por kerüljön. A gumis légfúvók a fotós felszerelés alapvető részét képezik és általában gyors, kedvező eredményt nyújtanak.

Megjegyzés: Soha ne használjon palackozott levegőt! A nyomás túl nagy lehet és ez károsodást okozhat, valamint agresszív folyadékcseppek érhetik el a féligáteresztő tükröt, így komoly kárt okozhatnak.

Az objektíven belüli por

Az objektíven belüli por normál jelenség, és nem kell aggódni miatta. Az érzékelőn megtelepedő porral szemben az objektívbe jutott por nem jelenik meg a képeken. Ezért, ha port vesz észre az objektívben (ezt szabad szemmel könnyebb észrevenni, mint az érzékelőn levő port), nyugodtan folytathatja a fényképezést!

Az objektíveknek lehetővé kell tenniük némi belső légmozgást, mivel élességállításkor és/vagy zoomoláskor az objektív belső elemei folyamatosan mozognak. Ha az objektív teljesen zárt lenne, az optikai elemek csak nagyon kis mértékben mozdulhatnának el, mert a légnyomás megakadályozná a mozgásukat.

Még teljesen új objektívek esetében is lehet kis mennyiségű por az objektívben. Ez nem jelent hibát. Az objektívek gyártása nagy gondossággal, rendkívül tiszta környezetben történik, de még ez sem tökéletesen pormentes.

A készülékház és az objektívek tisztítása és karbantartása

Azért, hogy a fényképezőgép állapota mindig jó legyen, elengedhetetlen a készülékház és az objektívek tisztítása, de csak szakszerűen szabad elvégezni. Ha nem akar sokat bíbelődni a karbantartással, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

Amikor nem használja őket, mindig tegye fel az objektívekre a védősapkát.
Tartsa az objektíveket védőtokban.
Az épp nem használt fényképezőgépet helyezze hordtáskába.

Tartozékok itt vásárolhatók.

Ha nedves környezetben van, vagy hideg helyről meleg helyre megy, a készüléken pára csapódhat ki. E kondenzáció miatt a készülékház egyes fémrészei megrozsdásodhatnak, ami működési hibákhoz vezethet. Emellett a készülékben gomba és penész telepedhet meg, amelyek károsíthatják a készüléket. A nedvesség hatását csökkenteni lehet, ha a hordtáskába szilikagél zacskót helyez. A szilika-, más néven kovasavgél képes viszonylag sok nedvességet magába szívni.

A készülék kezelésekor, a házba és az objektívre por és egyéb szennyeződések juthatnak, vagy ujjlenyomatok maradhatnak rajtuk. Íme, hogyan tudja ezeket eltávolítani a készülék károsítása nélkül.

 1. Készülékház

  Miután egy napot például a tengerparton töltött, a készülékházba bejuthattak porszemek. Ha nem távolítja el őket minél hamarabb, bejuthatnak a beállító tárcsákba, amelyek idő előtt elkopnak, és emiatt a fényképezőgép használhatatlanná válik. Emellett, a szennyeződések súlyosan károsíthatják az objektív fényrekesz-beállító gyűrűjét is.
  A tisztítás legegyszerűbb módja, ha puha ecsettel kisepri a port a készülékből. Az ecsetet vagy tisztítókefét ne nyomja erősen a készülék alkatrészeihez vagy az LCD kijelzőhöz, mert megkarcolhatja őket.
  A makacs porszemcséket puha pamutkendővel is el lehet távolítani. A nehezen hozzáférhető helyeket sűrített levegős spray-vel lehet kifújatni.
  Végül, ha a készülékházban nehezen eltávolítható szennyeződések (iszap stb.) rakódtak le, használhatja a szemüvegek tisztítására kifejlesztett mikroszálas törlőkendőket (esetleg cseppnyi vízzel benedvesítve). A mikroszálas kendők azért tökéletesek erre a célra, mert nem karcolják meg az LCD kijelzőt sem.
  Tilos a vegyszerek, például oldószerek, benzin, alkohol, valamint az egyszer használatos és különböző tisztítóoldatokkal átitatott törlőkendők stb. használata.

 2. Objektívek

  Az objektívek különleges bánásmódot igényelnek. Az objektíveket alkotó üveg nagyon törékeny és könnyen karcolódik. Az objektívet csak ritkán, amikor feltétlenül szükséges, kell tisztítani. Az optikai felület minősége minden tisztítás során romlik. Még a legkíméletesebb tisztítás is nyomot hagy, még akkor is, ha az szabad szemmel nem látható. Inkább dolgozzon kissé poros, mint összekarcolt objektívekkel.
  Véleményünk szerint az objektívet meg kell tisztítani, ha ujjlenyomatok láthatók rajta; mivel ezek természetükből adódóan olajosak és savasak, és károsíthatják az objektív tükröződésgátló bevonatát. A megszáradt vízcseppek (eső, de főleg a tengervíz) sókristályokat tartalmaznak, amely szintén károsítja az üveget, és le kell őket törölni.
Por és mikrorészecskék eltávolítása

Először is fúvassa le a port egy gumis légfúvóval. Tilos szájjal fújni levegőt a készülékre. Ha mégis így tesz, a lencsére nyálcseppek kerülhetnek, amelyek makacs foltokat hagynak.

A következő lépésben tisztítsa le az objektívet egy nagyon puha szálú ecsettel. Ne nyúljon kézzel az ecset szőrszálaihoz, mert azok zsírosak lesznek és foltokat fognak hagyni. Ne nyomja az ecsetet túl erősen a tisztítandó felületre. Például egy tengerparton töltött nap során az üvegre parányi kvarc- vagy szilikahomok szemcsék rakódhatnak, amelyek szakszerűtlen eltávolítása megkarcolhatja az optikai felületeket.

Olajfoltok és ujjlenyomatok eltávolítása

Általános szabályként soha ne nyúljon kézzel az üveghez. Ha az üvegfelületen ujjlenyomatok látszanak, ne távolítsa el őket a ruhanemű sarkával vagy zsebkendővel. Ezek anyaga túl durva, és megkarcolhatja az üveget.

Használjon ehelyett mikroszálas törlőkendőt, amelyet tartson mindig a hordtáskában, hogy ne legyen poros.
Ha az olajfoltok eltávolításához folyadékra van szükség, ne használjon csapvizet, mert a benne lévő sók megkarcolhatják az üveget.
Ehelyett nedvesítse meg a mikroszálas törlőkendőt ioncserélt vízzel, és anélkül, hogy dörzsölné, lágyan törölje le az üveg felületét.