Kezdeti lépések: a videokamerák jellemzőinek ismertetése

Egy digitális videokamerával saját filmeket készíthet, megörökítheti élete fontos eseményeit, például gyermeke első lépéseit, vagy időtálló emléket készíthet nyaralásairól.

Az Ön céljainak megfelelő kamera kiválasztásához és a kamera funkcióinak lehető legteljesebb kihasználásához azonban értenie kell, hogy mit takarnak az egyes jellemzők. Ez az útmutató ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.

 • A megfelelő felbontás kiválasztása
 • Digitális vagy optikai zoom?
 • A HD tömörítési formátumok magyarázata
 • A filmek rögzítési és tárolási lehetőségei
 • A filmek lejátszása tv-készüléken
 • További fontos jellemzők a kameraválasztáskor

A megfelelő felbontás kiválasztása

Az egyes videokamerák különböző képminőségben, vagy más néven felbontásban képesek felvételt készíteni.

A képek felbontását a vízszintes sorok száma határozza meg. A több sor élesebb képet eredményez. Full HD felbontás esetén például 1080 vízszintes sorról beszélünk.

Hagyományos felbontás (SD, Standard definition): Az SD felbontás 720 x 576 képpontot (más néven pixelt) tartalmaz, és általában az olcsóbb kamerák használják. A hagyományos felbontás nem tudja visszaadni a HD tisztaságát és részletességét.

Nagy felbontás (HD, High definition): A Full HD videokamerák jelentősen jobb képminőséget nyújtanak az SD típusúaknál. A Full HD a mai tv-készülékek elvárt szabványa, mivel sok csatornát vagy műsort nagy felbontásban sugároznak. A képkockák jóval részletesebbek az 1920 x 1080 képpontos felbontásnak köszönhetően.

4K: A 4K négyszer nagyobb felbontást kínál a Full HD-nél. A 3840 x 2160 képpont miatt jobb színekre, telítettségre és kontrasztra számíthat. A 4K felbontásban készített felvételeket 4K tv-készüléken érdemes lejátszani.Digitális vagy optikai zoom?

A zoomolási képesség – vagyis a látómező megváltoztatása a kamera mozgatása nélkül – fontos szempont a videokamera kiválasztásakor. A kép nagyításával („zoom in”) vagy kicsinyítésével („zoom out”) módosíthatja, hogy milyen közelinek tűnjön a tárgy. Ezt a kamera vagy magának az objektív részeinek a mozgatásával éri el, vagy a digitális kép nagyításával.

Optikai zoom: Optikai zoom használata esetén az objektív alkotórészeinek elhelyezkedése ténylegesen megváltozik a gyújtótávolság módosítása érdekében. A szokásos optikai zoom 10-szeres, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb gyújtótávolság 10-szerese a legkisebbnek, de akár 60-szoros zoomtartományra képes videokamerák is kaphatók.

Digitális zoom: Ennek a módszernek az alkalmazása esetén a kamera az érzékelője által rögzített képre nagyít rá az objektív gyújtótávolságának változtatása helyett. Mivel az eredeti kép nem változik, a zoomarány növelésével romlik a kép minősége.


A HD tömörítési formátumok magyarázata

A videokamerával való rögzítéskor a film tömörített formátumban kerül az adathordozóra annak érdekében, hogy a fájlméret kezelhető maradjon. A rögzített film minőségét általánosságban a bitsebesség határozza meg, amelyet megabit per másodpercben (Mb/s vagy Mbps) mérünk. Minél magasabb a bitsebesség, annál jobb minőségű lesz a film, de a létrehozott fájl mérete is annál nagyobb lesz.

Számos különböző tömörítési formátum áll rendelkezésre.

HDV: Ez a digitális videokamerák eredeti HD formátuma, amely kompatibilis a hagyományos, szalagos DV formátummal. A kamera Full HD felbontású felvételt készít, de MPEG-2 tömörítést alkalmaz a mentéshez. Manapság kevés fogyasztói használatra szánt HDV-kamera készül, elsősorban professzionális felhasználóknak gyártanak még ilyeneket.

AVCHD: A fogyasztói használatra szánt videokameráknál napjainkban ez az elterjedt szabvány a Full HD felvételek rögzítésére és lejátszására. Az AVCHD formátum jellemzői:

 • A felvétel Full HD felbontással készül, de a MPEG-4/H.264 nevű tömörítési módszer használatának köszönhetően a tömörítési arány magasabb, mint a HDV formátum esetén.
 • A HD-videorögzítést túlságosan sok memória használata nélkül teszi lehetővé.
 • 1 GB hely szükséges 30 percnyi anyag rögzítéséhez.

XAVC: Ezt a formátumot a 4K videokamerák számára fejlesztették ki. Lehetővé teszi, hogy a film készítője meghatározza a 4K-fájlok méretét és minőségét. A 4K formátum akár 960 Mb/s bitsebességet is elérhet, de ez kevesebb, mint 100 Mb/s-ra csökkenthető az XAVC tömörítés alkalmazásával.

Az XAVC nem csak a 4K felbontáshoz használható: Full HD felvételek tömörítésére is alkalmas.


A filmek rögzítési és tárolási lehetőségei

A videokamerák a házilagosan készített filmeket digitálisan rögzítik egy belső merevlemezre vagy memóriakártyára.

Merevlemez: A felvételt közvetlenül a kamerán rögzítheti, ha merevlemezzel rendelkező modellt választ. Kétféle típusú belső tárhely létezik:

 • HDD: a hagyományos merevlemez. Nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas, de nehezebb, és mozgó alkatrészeket tartalmaz.
 • Flash: könnyebb és gyorsabb tár, amely nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, de kevesebb helyet biztosít.

Memóriakártyák: A felvételeket egy kisméretű memóriakártyára rögzítheti, amelyet a kamera erre szolgáló nyílásában kell helyezni. A kártya sebessége fontos: a Full HD felbontáshoz hanggal együtt gyorsabb memóriakártya szükséges, mint a hang nélküli SD-videofelvételekhez.

A kártya teljesítménye a következőktől függ:

Tárterület nagysága: az a gigabájtban mért adatmennyiség, amelyet a kártya tárolni tud.

Sebesség: milyen gyors adatírásra képes a kártya. Ezt MB/s-ban mérik – azaz megabájt per másodpercben (szemben a felvétel eredeti, megabit per másodpercben mért adatsebességével). A kártyák a következő osztályokba vannak sorolva:

Enlarge image

Videotár készítése és szerkesztése a PlayMemories szolgáltatással: Videóit biztonságosan tárolhatja az interneten a Sony PlayMemories szolgáltatásával. A szívének kedves emlékeket bárhonnan könnyedén elérheti és saját személyes videotárában rendszerezheti. Megtekintheti őket laptopon, táblagépen vagy televízión az egyszerű, vezeték nélküli szinkronizálás segítségével.

Ismerje meg, hogyan viheti át SD-videóit DV vagy Digital8 videokameráról számítógépre.
Ismerje meg, hogyan viheti át SD-videóit DV vagy Digital8 videokameráról Mac.


A filmek lejátszása tv-készüléken

Digitális videokameráját televízióhoz csatlakoztathatja, és filmjeit nagy képernyőn tekintheti meg csupán néhány egyszerű lépéssel.

 1. Csatlakoztasson egy HDMI-kábelt a videokamera HDMI OUT portjához.
 2. Csatlakoztassa a kábel másik végét a televízió HDMI IN portjához.
 3. Indítsa el a film lejátszását a kamerán, és a kép a megjelenik a televízión.

További tudnivalók a filmek televízión történő lejátszásáról


További fontos jellemzők a kameraválasztáskor

Nagylátószögű objektív: Egyes videokamerák nagylátószögű objektívvel vannak felszerelve, amely tökéletes eszközt biztosít a panorámafelvételek készítésére például hegyekről vagy történelmi nevezetességekről. A nagylátószögű objektív emellett kiválóan alkalmas több személyből álló csoport rögzítésére vagy szűk helyen történő felvételre.
Enlarge image

Érzékelő: Az érzékelő a kamera azon része, amelyre a fény vetül a digitális kép rögzítésekor. Minél nagyobb a videokamera érzékelője, annál részletesebb képet tud rögzíteni. A minőségi érzékelők, mint például a számos Sony kamerában megtalálható Exmor R CMOS, élénk és részletgazdag felvételt képesek készíteni gyenge megvilágítási viszonyok vagy beltéri használat esetén is.


Optikai képstabilizálás: Ha a karját vagy kézfejét akár csak kis mértékben is megmozdítja, azzal a kamera rázkódását idézheti elő. Az optikai stabilizálás azonban segít abban, hogy a felvétel ne mozduljon be, és ne jelentkezzen rajta elmosódás. A Sony Balanced Optical SteadyShot technológiája lenyűgöző stabilitást biztosít a felvételek számára.