Cikk azonosítója : 00190152 / Utoljára módosítva: : 11/12/2017Nyomtatás

Az EGT-n (Európai Gazdasági Térség) és Svájcon kívülről származó szürkeimport-termékek

  Tudomásunkra jutott, hogy egyes kiskereskedők az Európai Gazdasági Térségen (EGT) és Svájcon kívülről importálnak eredeti Sony termékeket az EGT-n belüli és svájci fogyasztóknak való értékesítés céljából.  Ezen termékek értékesítési célterülete gyakran az Egyesült Államok vagy az ázsiai térség, amely piacokra bizonyos esetekben más szabványok és jogi szabályozások vonatkoznak.

  Amennyiben Ön az EGT-n belüli országok vagy Svájc lakosa, és az említett kiskereskedők egyikétől vagy az EGT-n és Svájcon kívül vásárol Sony termékeket, úgy ajánlott tisztában lennie az ún. „szürkeimport” termékekkel kapcsolatos kockázatokkal. A szürke- (vagy párhuzamos) importból származó termékeket az EGT-n és Svájcon kívüli forrásból származó, de eredeti (nem hamisított) termékekként lehet definiálni.

  Fennáll a kockázata, hogy a szürkeimport-termékek nem felelnek meg az EGT-beli és svájci fogyasztói igényeknek, mivel azok nem ezen piacok igényei szerint lettek tervezve és kialakítva. Példa:

  • Lehetséges, hogy nem rendelkeznek az európai jogszabályok által előírt CE jelöléssel, ami többek között azt igazolja, hogy a termék megfelel az európai biztonsági követelményeknek, és ennélfogva forgalomba hozható az ottani piacokon.
  • A Sony EGT-t és Svájcot érintő javítási szabályzatában foglaltak nem terjednek ki a szürkeimport-termékekre, ennélfogva a Sony által biztosított gyártói garancia nem fedezi ezen termékek szerviztámogatását*. Emellett még a már átvételkor működésképtelen termékek esetében sem nyújtható be garanciaigény az EGT-n belüli és svájci termékjavító-központokban. A garanciaszabályzatunkkal kapcsolatos további információ megtekintéséhez használja az alábbi hivatkozást:     
   http://services.sony.hu/support/hu/warranty/general.
  • Mivel a Sony nem szándékozik szürkeimport-termékeket forgalmazni az EGT-n belüli és svájci piacokon, így ezen termékek nem jogosultak az európai promóciós kampányokban való megjelenésre.
  • Lehetséges, hogy az ilyen termékekhez nincs mellékelve az EGT-beli és svájci szabványoknak megfelelő, a tápellátást biztosító tápegység (adapter vagy vezeték). Emellett lehetséges, hogy a termékekhez nem a Sony által biztosított tápegység van mellékelve, amelyen így a Sony-nak nem állt módjában elvégeztetni a szükséges minőségellenőrzési eljárásokat.
  • Előfordulhat, hogy a különböző országok vagy térségek piacaira szánt termékek és tartozékok nem kompatibilisek egymással.

  Az Önhöz legközelebb található Sony márkakereskedők elérhetőségeinek megtekintéséhez használja az alábbi hivatkozást:
  https://www.sony.hu/dealerlocator/search

  * A korlátozott garancialevéllel rendelkező, külföldön vásárolt (ún. „turista”) modellek esetében fennáll a lehetősége, hogy a Sony által biztosított gyártói garancia ezen termékekre is kiterjed, még akkor is, ha azokat az EGT-n és Svájcon kívül vásárolták.