Miért van szükség a színkezelésre?

 1. A színeket az ember szubjektíven érzékeli. A szemek (és az agy) színkép-információkat érzékelnek, amelyeket a színérzet alapjául használnak fel. Az olyan színek, mint például a zöld, narancssárga vagy sárga csak elméleti fogalmak, nem írják le egy tárgyról visszaverődő fény színképösszetevőit (spektrumát).

  Tehát, egy adott szín spektrumának leírásához olyan színleíró nyelvre van szükség, amely nem függ az emberek egyéni érzékelésétől (az például nem elég, hogy égszínkék, sötétkék, tengerkék vagy halványkék). Olyan nyelvet kellett tehát létrehozni, amely a számítógép számára is érthető módon képes leírni az összes, ember által érzékelhető színt és színárnyalatot.

  Ez a nyelv a Lab, ahol L az angol fény szó első betűje, és az a, b betűk a színeket jelölik. A Lab nyelv segítségével a színeket egzakt módon lehet leírni. A Labról később fogunk részletesen írni.

  A különböző márkájú képalkotó eszközök egyedi módon kezelik a színeket, de szerencsére léteznek szabványok, amelyek segítségével minden eszköz színkezelését le lehet írni. E szabványoknak köszönhetően a színadatokat az eszközök egymásnak át tudják adni, így a munkafolyamatok egységesek lehetnek.

  A digitális fényképezőgépek, monitorok és tintasugaras nyomtatók a digitális képalkotási folyamat valószínűleg legismertebb elemei. Azonban, tudta-e Ön, hogy a munkafolyamat legfontosabb része a szoftver?

 2. Mi a színkezelés?

  Színkezelés alatt értjük a számítógép egyik alrendszerét, amely a színinformációk precíz átadását biztosítja a hardver és a szoftver között. Felhasználási területek: a digitális fényképezőgép bemeneti jellemzőinek leírása, a képernyőn való képmegjelenítés szabályozása, vagy a fotónyomtatás beállításai. Az is fontos, hogy a képeket egyik szoftvertől a másiknak színhibák nélkül lehesen átadni.

  A színkezelés Microsoft Windows és Apple Mac OS X platformokon egyaránt működik. Régi hagyományai vannak, és az operációs rendszerek újabb és újabb verzióival mindig bővül a szolgáltatások köre is.

  A színkezelés könnyebb megértéséhez szükség van néhány magyarázatra.

  Profile (Színprofil)

  A profil olyan, mint egy kis címke (angolul: tag), amelyet minden képre és képalkotó eszközre rátűzünk. Ezek a címkék, a színinformációkat megadják úgy RGB (piros-zöld-kék) szabványban, mint az adott eszköz színkezelési nyelvén is. Ilymódon, a számítógép és a szoftver tudják, hogy a digitális kép RGB-értékei mit jelentenek a való világban (azaz, ennek Lab nyelvű leírásában).

  Emellett, a profilok RGB-értékek helyett CMYK-értékeket is tartalmazhatnak (pld. ofszetnyomtatási célokra). Mivel mi a tiszta RGB-munkafolyamatot támogatjuk, ebben a leírásban nem foglalkozunk a CMYK színkódolással.

  Color space (Színtartomány)

  Mindegyik fényképezőgép egyedi módon látja a színeket, ahogy a különböző képernyőtípusok is más-más módon jelenítik meg azokat. Úgyszintén, a nyomtatóknak is megvan a saját színtartományuk, amelyet ki tudnak nyomtatni, és amely függ a nyomtató típusától, az alkalmazott tintától és papírtól. Ezt a színtartományt nevezi a Sony "színtérnek" is. Egy színtartomány azokat a színeket tartalmazza, amelyeket az adott képalkotó eszköz fel tud dolgozni.

  A legszokványosabb színtartomány az sRGB. Ez egy átlagos színtartományt jelöl, amelyet egy szabványos képernyő meg tud jeleníteni. A legtöbb digitális fényképezőgép képes felvételeket készíteni az sRGB színtartományban, és a legtöbb nyomtató képes helyesen kinyomtatni ezeket az sRGB képeket. Azonban, léteznek más, ennél jóval nagyobb színtartományok is, mint például a ProPhoto RGB, Adobe RGB 1998 és a Wide Gamut RGB.

  Ezeket a színtartományokat akkor használják, amikor a legjobb minőségre van szükség. Mindemellett, a legtöbb alkalmazáshoz elegendő és megfelelő választás az sRGB.

  1. kép: Az sRGB (belül, színes) és az Adobe RGB (kívül, fémkeretes) összehasonlítása

  A színprofil információkat a képekbe be lehet ágyazni, és erre a különböző képfeldolgozó alkalmazások közötti kommunikáció érdekében szükség is van. Beágyazott profil hiányában az alkalmazás nem fogja tudni értelmezni a képállományban lévő színinformációkat, mivel a csupasz RGB számok nem kötődnek a Lab értékekhez.

  A Sony Alpha fényképezőgépei képesek akár sRGB, akár az Adobe RGB üzemmódban dolgozni. Ha a fényképezőgépen az Adobe RGB szabványt jelölte ki, ez a beállítás a fényképezőgép kijelzőjén is megjelenik. Emellett, az Adobe RGB típusú felvételek arról is felismerhetők, hogy az állománynév _ jellel kezdődik (például: image1234.jpg --> sRGB; _image1234.jpg --> AdobeRGB). Ha még mindig bizonytalan a készülék által használt színszabványt illetően, ez az információ a felvétel EXIF adatlapján, utólag is ellenőrizhető.

  Színkezelés a Sony Image Data Converter SR (IDC SR) alkalmazásával

  A kiváló színkezelés eléréséhez elég néhány opciót beállítani. Kérjük, jelölje ki a Settings (Beállítások) almenüt, és nyissa meg a Színkezelés (Color management) párbeszédablakot. A kívánt színtartományt felül lehet kijelölni: Választhatja az sRGB, Adobe RGB vagy Wide Gamut RGB opciók bármelyikét, az IDC SR a felvételeket az adott színtartományban fogja tárolni. Ha a Camera settings (Fényképezőgép beállításai) almenüt választja, az IDC SR a fényképezőgép alapértelmezett színtartományát fogja használni. Ez lehet sRGB vagy Adobe RGB.

  A munkaterület alatt láthatók a kijelző színbeállításai. Az Ön választása erősen befolyásolni fogja, hogy a képek az IDC SR-ben hogyan jelennek meg, tehát érdemes erre figyelni, és időnként ellenőrizni, hogy minden beállítás rendben van-e. Ha az Ön rendszerén nincs telepítve egyéb monitorprofil, válassza az sRGB opciót.

  Ha az Ön képernyője általános profillal rendelkezik, kérjük, telepítse azt az operációs rendszer alá, majd jelölje ki az Other monitor profile (Egyéb képernyőprofil) opciót.

  Ha Ön profi felhasználó, végezze el a monitor (és a nyomtató) alapos beállítását (kalibrálását). A Színkezelés (Color management) menü Monitorprofil pontjában a külső alkalmazásokkal összeállított monitorprofilok is kiválaszthatók.

  Ha a kalibrálást megfelelően végezte el, és a menüben kijelöli az eredményül kapott profilt, az Image Data Converterben a színhűség kiváló lesz.

  Színek helyes megjelenítése a különböző képfeldolgozó szoftverekben

  Ha Ön a képfeldolgozást egy másik letöltött vagy megvásárolt szoftverrel végzi, ellenőrizze, hogy a színkezelési beállítások megegyezzenek az Image Data Converter beállításaival, mert csak így fog helyes színhűséget elérni.