Sony formatervezés, a SORPLAS™ támogatásával

A termékek tervezésekor a Sony nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A SORPLAS több újrahasznosított anyagot tartalmaz, és remek teljesítményt nyújt, így méltó formatervezésünkhöz és a minőség terén szerzett jó hírünkhöz.

A SORPLAS kitűnő minőséget nyújt úgy, hogy közben a környezetre is tekintettel van

A Road to Zero környezetvédelmi céljainkkal összhangban kettős célkitűzésünk az, hogy kivételesen jó minőségű termékeket biztosítsunk úgy, hogy a minimálisra csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásukat. E célok elérése érdekében fejlesztettünk ki SORPLAS néven egy égésgátló tulajdonsággal rendelkező, újrahasznosított műanyagot.

Mi a SORPLAS?

Hatékonyabb erőforrás-felhasználás a SORPLAS-szal

A SORPLAS vizespalackokból, továbbá gyárakból és piacokról összegyűjtött, kidobott optikai lemezekből készül, és saját fejlesztésű égésgátlót tartalmaz. A Sony és más gyártók legkülönfélébb termékeiben használják. A SORPLAS többszöri újrahasznosítás után sem öregszik el túlságosan, így várhatóan a jövőben is visszaveszik, és új termékekhez fogják felhasználni.

[1] Összezúzás   [2] Öntés   [3] Termékek   [4] Begyűjtés gyáraktól/piacokról

Egy Sony-leányvállalat optikai lemezeinek újrahasznosítása

A Sony Music Solutions Inc. által gyártott, összezúzott optikai lemezek jelentik a Sony BRAVIA™ TV-k hátsó borításához használt SORPLAS egyik összetevőjét.

A SORPLAS tulajdonságai

A Sony által kifejlesztett újrahasznosított műanyag, a SORPLAS biztonságos, megbízható, termékekben felhasználva pedig teljesítménye megfelel a szűz műanyagénak.

Az újrahasznosított anyag aránya akár 99%

Az elektronikai termékekben az újrahasznosított műanyag aránya jellemzően csak kb. 30%. Forradalmi, kénalapú égésgátlónkkal a műanyag akkor is tartósan jó teljesítményt nyújt, ha akár 99%-ban újrahasznosított anyag alkotja.

[1] SORPLAS
[2] 99% újrahasznosított tartalom [3] 1% égésgátló és egyéb adalékanyag

[4] Tipikus, égésgátló tulajdonságú, újrahasznosított polikarbonát műanyag
[5] 30% újrahasznosított tartalom [6] 55% kőolajalapú szűz műanyag [7] 15% égésgátló és egyéb adalékanyag

A CO2-emisszió csökkentése

A SORPLAS gyártásánál kb. 72%-kal kevesebb CO2 keletkezik, mint az azonos célú, égésgátló tulajdonságú szűz műanyag gyártásánál.

[ 1 ] Égésgátló tulajdonságú szűz műanyag [ 2 ] SORPLAS 95%-os újrahasznosított tartalommal

Hőmérséklettel és nedvességgel szembeni ellenállás

Annak érdekében, hogy termékeit sokáig lehessen használni a legkülönbözőbb környezetekben, a Sony az elöregedésnek ellenálló újrahasznosított műanyagot fejleszt ki. Mivel az egyedi összetételű SORPLAS kevés égésgátlót tartalmaz, nemcsak erős, de a hőmérsékletnek és a nedvességnek is jól ellenáll.

[1] Kiinduló molekulasúly megtartása 85 ℃ alatt, 80% rel. páratart. [2] Eltelt idő (hét) [3] SORPLAS [4] Égésgátló, újrahasznosított PC [5] Égésgátló, új PC

Tartósság a hosszabb életű termékekért

A kisebb mennyiségű égésgátló révén a SORPLAS legalább annyira tartós, vagy akár tartósabb, mint az átlagos mennyiségű égésgátlót tartalmazó műanyagok. Emellett robusztus is, így jól használható nagy terhelésnek kitett bőröndökhöz és PC-házakhoz.

Bővebben termékeinkről

A szűz műanyagénak megfelelő teljesítmény

Az életünket színesítő termékeknél a tartósság mellett az esztétikum is számít. A stabil tartósság mellett a SORPLAS felülete is szép megjelenésű, és ezt a tulajdonságát hosszú ideig tartó használat után is megőrzi.

SORPLAS a BRAVIA tévékben – tartósság és szépség

A SORPLAS nagy arányban tartalmaz újrahasznosított műanyagot, ugyanakkor a kevesebb égésgátlónak köszönhetően tartósabb, a BRAVIA TV-k megjelenéséhez pedig gyönyörű, nem fakuló külső burkolatként járul hozzá.

Újrahasznosított anyag, amely mutatós és tartós

Az újrahasznosított műanyagokkal járó nehézségeket leküzdve egy különleges, rendkívül erős és esztétikus gyantafajtát fejlesztettünk ki a tévék hátsó borításához. Az újrahasznosított anyagok aránya terén magunk mögé utasítottuk versenytársainkat.

A szűz műanyag használatának drasztikus visszaszorítása

A SORPLAS esztétikus megjelenésénél fogva külső felületeken is használható, így alkalmazásának aránya jelentősen növelhető, a BRAVIA tévékben pedig akár 60%-kal is csökkenhet a szűz műanyag felhasználásának aránya.

SORPLAS az Xperia™ telefonokban – tartósság és erő

Mivel az okostelefonokat a legkülönbözőbb körülmények között használják, robusztusnak és tartósnak kell lenniük.

A belső részek robusztusságot és komplex formákat igényelnek

A SORPLAS még a szűz műanyaghoz képest is teherbíróbb és tartósabb, így alkalmassá vált arra, hogy nagyobb belső alkatrészekhez használják fel.

A szűz műanyag felhasználásának sikeres csökkentése

Az XPERIA telefonok gyártásához is elkezdtünk SORPLAS-t használni, így a belső részekhez most már 27%-kal kevesebb szűz műanyagra van szükség.

SORPLAS a kamerákban – erő

Saját fejlesztésű, újrahasznosított műanyagunk, a SORPLAS egyes vlogkamerák és digitális fényképezőgépek külső és belső részeinek gyártásánál kerül felhasználásra, anélkül, hogy ez a minőség vagy a működőképesség rovására menne.

Interjú a fejlesztővel

Környezetbarát terméktervezés újrahasznosított anyagokkal

Yasunobu Kawasaki

Product Design Division 2,
TV Business Group, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Sony Corporation

A tévék tervezése kapcsán régóta dolgozunk a környezetre gyakorolt hatás csökkentésén, és aktívan használjuk a SORPLAS-t, amely nagy arányban tartalmaz újrahasznosított anyagot. A felhasznált SORPLAS mennyiségének növelése érdekében 2021-ben elkezdtünk SORPLAS-t használni egyes típusok hátsó borításához. Az anyagfejlesztést 2018-ban kezdtük meg a Sony Semiconductor Solutions Corporationnel, azonban rendkívül nagy tervezési tudás szükséges ahhoz, hogy az anyagot olyan nagy méretű külső részekhez lehessen használni, mint a tévék hátsó borítása. Több prototípus elkészítése és az összetétel többszöri átdolgozása után kifejlesztettünk egy, a hátsó borításokhoz megfelelő változatot. Ezzel hozzájárulhatunk a szűz műanyag használatának csökkentéséhez. A BRAVIA-val kapcsolatos tervezési tevékenységünkkel továbbra is teszünk azért, hogy a jövőben is csökkenjen a környezetre gyakorolt hatás.

Út a SORPLAS-ig

Yasuhito Inagaki

SORPLAS Business Office,
System Solutions Business Division,
Sony Semiconductor Solutions Corporation

A SORPLAS egy olyan, 20 évvel ezelőtt indult kutatás eredménye, amely az üzleti telephelyekről származó műanyaghulladék nagy hozzáadott értékű erőforrássá való alakítását célozta. Először is a gyakorlatban is jól alkalmazhatóvá kellett tennünk egy olyan saját fejlesztésű égésgátló anyagot, amely már rendkívül kis mennyiségben is jelentős mértékben tudja késleltetni a polikarbonát-gyanta égését. A SORPLAS ezt az égésgátló anyagot és más adalékanyagokat egyesíti újrahasznosított anyagokkal, például vizespalackokkal, illetve a gyárakból és piacokról származó, kidobott optikai lemezekkel. Az így létrejött, égésgátló tulajdonsággal rendelkező újrahasznosított műanyag gyönyörűen csillog és rendkívül tartós, míg összetételének 99%-át újrahasznosított anyag alkotja. A gyanták sokféle tulajdonságát felvonultató SORPLAS-t már a gyakorlatban is használják, azonban folytatjuk a fejlesztését, hogy bővítsük az alkalmazási körét, és ezáltal még inkább hozzájáruljunk a környezet védelméhez.

Videó: „Mit teszel a bolygóért?”
További információk a SORPLAS™-ról