Vezető az újrahasznosított műanyagok terén

A Sonynál csökkentettük a nem megújuló erőforrások használatát a SORPLAS™ újrahasznosított műanyag kifejlesztésével, amely fenntarthatóságot és nagy teljesítményt is biztosít, így ideális új termékeink számára.

Akár 99% újrahasznosított tartalom

Az elektronikai termékek általában mindössze 30% körüli újrahasznosított anyagot tartalmaznak. A Sony forradalmi, kénalapú égésgátló anyagának köszönhetően akár 99%-ban újrahasznosított anyag is lehet műanyagjainkban.

Akár 99% újrahasznosított tartalom

égésgátló és SORPLAS™ pelletek

SORPLAS™
SORPLAS™

[ 1 ] 99% újrahasznosított tartalom [ 2 ] 1% égésgátló és egyéb adalékanyag

Tipikus újrahasznosított polikarbonát műanyag
Tipikus újrahasznosított polikarbonát műanyag

[ 1 ] Kőolajalapú szűz műanyag 55% [ 2 ] 30% újrahasznosított tartalom [ 3 ] 15% égésgátló és egyéb adalékanyag

A gyártási emisszió csökkentése
A gyártási emisszió csökkentése

A SORPLAS™ használata a BRAVIA™ KDL-40EX52H LCD TV esetében a szűz gyantához képest közel 80%-kal csökkentette a CO2-kibocsátást a termelés során.

[ 1 ] szűz gyanta [ 2 ] SORPLAS™

Új életet adni a régi műanyagoknak

A Sony és más cégek gyáraiból származó leselejtezett optikai lemezek és maradékok, valamint a fogyasztói felhasználás utáni anyagok – így például műanyag vizespalackok – felhasználásával a SORPLAS ™ tovább támogatja az újrahasznosítást.

Új életet adni a régi műanyagoknak
A környezetterhelés minimalizálása, a teljesítmény maximalizálása

Az, hogy a SORPLAS™ minimális mennyiségű égésgátlót tartalmaz, nem pusztán abban jelenik meg, hogy minden eddiginél több az újrahasznosított tartalom. A hagyományos égésgátlók gyakran gyengítik a műanyagok eredeti tulajdonságait, így ezek csökkentése azt jelenti, hogy a SORPLAS™ többször is újrahasznosítható kis teljesítményveszteséggel. Ráadásul, minőségi műanyagként, ez rendelkezik a legmagasabb szintű tartóssággal a tűzálló polikarbonát műanyagok között. Mi több, gyönyörű felületet képez, amely nem igényel extra bevonatot szín vagy fényesség hozzáadásához.

[ 1 ] Zúzás és pelletálás [ 2 ] Öntés [ 3 ] Termékek [ 4 ] Szétszerelés [ 5 ] Begyűjtés a piacról

Kiváló újrahasznosíthatóság

A SORPLAS™ úgy készül, hogy újrahasznosított és leselejtezett – például optikai lemezekből és vizespalackokból származó – műanyagot kevernek összes a Sony által kifejlesztett égésgátló anyaggal. Az új anyag ezután számos Sony termék gyártásánál felhasználható a SORPLAS™ által kínált keménységnek, olajállóságnak és minőségi felületnek köszönhetően.
A SORPLAS™, részben, a Sony és más cégek gyáraiból, valamint fogyasztói cikkekből visszanyert anyagokból készül. Annak ellenére, hogy a SORPLAS™ részben újrahasznosított műanyagokból készült, összezúzható és pelletálható, majd újra felhasználható vadonatúj termékekben.

Könnyű, erős és tűzálló
Könnyű, erős és tűzálló

A SORPLAS™ kiváló szerkezeti szilárdságát és tűzállóságát kihasználva különböző alkatrészek készültek a BRAVIA A80J/X95J/X90J/X85J/X80J sorozathoz. A hátsó borítástól a belső alkatrészekig minden a SORPLAS™ erejét és kifinomult dizájnját bizonyítja. 

Kemény, olajálló és sokoldalú

A fényképezőgépeknek és videokameráknak keménynek és olajállónak kell lenniük. A SORPLAS™ először 2012-ben teljesítette ezeket az elvárásokat, ezért továbbra is felhasználják egyes Sony fényképezőgépekben, mint például a HX99 és a HX400V.

Kemény, olajálló és sokoldalú
Tartós, jól néz ki és bevetésre kész
Tartós, jól néz ki és bevetésre kész

Ahogy egyre több eszközre van szükségünk az életünkben, az eszközöknek tartósabbnak kell lenniük és jobban kell kinézniük. A SORPLAS™ nem csak kemény, de kiváló festéktapadást biztosít, hogy a készülékek jól nézzenek ki.

A műanyaghulladéktól az értékes erőforrásig

Yasuhito Inagaki

vezető vegyészmérnök,
SORPLAS™ Business Office

A műanyaghulladéktól az értékes erőforrásig

A hosszútávú fejlesztés kulcsfontosságú volt az új újrahasznosított műanyaghoz

A SORPLAS™ fejlesztése több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor a kutatásaink elsősorban arra irányultak, hogyan tudjuk hatékonyabban hasznosítani a Sony gyáraiban keletkező műanyagselejtet. Az ígéretes felhasználási lehetőségek között vizsgáltuk az ipari szennyvíztisztítókat és az eldobható pelenkákhoz használt víz-abszorbens gyantákat, a kutatásaink során pedig olyan kéntartalmú égésgátlót fejlesztettünk ki, amely erősen tűzállóvá tette a polikarbonát műanyagot. A SORPLAS™ fejlesztése szempontjából kulcsfontosságúnak bizonyult, amikor ezt az égésgátlót a Sony csoport egyes gyáraiból származó, selejtes optikai lemezekből és ívekből előállított polikarbonát műanyaggal összekevertük. A SORPLAS™ egy újrahasznosított műanyag, melyet az irányú erőfeszítéseink hoztak létre, hogy értékes erőforrást teremtsünk a gyártási hulladékból.

A SORPLAS™-szel kapcsolatos minden érdeklődést szívesen fogadunk. (A Sony Semiconductor Solutions Corporation (angol nyelvű) weboldalára mutató link).