Kazuo Hirai

A zeneipar forradalmasítása a nagy felbontású hanggal

Aki követte a zenei ágazat legfrissebb híreit, tudja, hogy most mindenki a nagy felbontású hangról beszél. Miről is van szó? Tényleg másképpen szól? Megéri a befektetést?

A nagy felbontású hang, amely a 192 kHz-es és 24 bites műszaki adatokról ismert, a CD-lemezeken található adatoknak közel a hétszeresét tartalmazza. Más szóval a nagy felbontású hang segítségével minden részletet, textúrát és apró részletet meghallhat, amelyekről a zenehallgatóknak jellemzően le kell mondaniuk az MP3-fájlok hallgatásakor.

Tényleg készen áll a világ arra, hogy felismerje a kiváló minőségű hang előnyeit?

A Sony elnök-vezérigazgatója, Kazuo Hirai megosztja gondolatait arról, hogy miért fog a nagy felbontású hang viharszerűen végigsöpörni a zenei ágazaton.

K: Miért olyan fontos a nagy felbontású hang a Sony számára? Mit gondol, milyen hatással lesz ez a technológia a zeneiparra?

Hirai: A zenére mindig is a művészet egyik ágaként tekintettem, és úgy vélem, hogy ennek megfelelően is kell élvezni. Egy hangfelvétel elkészítése sok erőfeszítéssel és áldozattal jár. Miért ne biztosítanánk a zene rajongóinak lehetőséget arra, hogy a kedvenc felvételeiket úgy hallgassák meg, ahogyan azt a művész megálmodta?

Szilárdan hiszek abban, hogy a nagy felbontású hang új életre kelti a zeneipart, lehetővé téve a zenehallgatók számára, hogy úgy élvezzék a zenét, ahogyan azt korábban sohasem. Ez a jövő.

K: Milyen típusú berendezéseket kínál a Sony, amelyek alkalmasak a nagy felbontású hangoz?

Hirai: Nagy felbontású hanghoz való termékek széles választékát kínáljuk, a megrögzött vájt fülűek számára kínált csúcsminőségű házimozirendszerektől kezdve a belépő felhasználóknak szánt megfizethetőbb típusokig. Tisztában vagyunk azzal, hogy a hordozhatóság és a kényelem fontos szempont a zene szerelmesei számára, így első számú célként tűztük ki, hogy olyan nagy felbontású termékeket kínáljunk, amelyek hordozhatóak. A mobil termékeink számos készüléket tartalmaznak, a 64 GB-os nagy felbontású Walkman® digitális zenelejátszótól kezdve az Xperia™ okostelefonig, amelyek mindegyike támogatja a nagy felbontású hangot.

K: Miért érdeklődhetne a fiatalabb generáció a nagy felbontású hang iránt?

Hirai: Semmi sem fogható ahhoz, amikor elsőre tapasztalja meg valaki a nagy felbontású hang élményét. Ez az egyetlen módja egy dal igazi érzelmeinek megtapasztalására. Szeretném, hogy a fiatalabb generáció is átélhesse ezt a „Hűha!” élményt. Szeretném, ha a fejhallgatójukat feltéve úgy érezhetnék, hogy egy csak nekik szóló, élő koncerten vesznek részt. Érezhetnék a kapcsolatot a kedvenc előadójukkal úgy, ahogyan az egy koncerten történik. Ugyanezt a mély érzelmi kapcsolatot az otthonunk kényelmében is átélhetjük. Aki egyszer már hallgatott nagy felbontású hangot, soha nem akar visszatérni a normál hangminőségre. Egyszerűen nem lehet összehasonlítani a kettőt.