Xperia™: úton a zéró műanyag felé

A termékek és szolgáltatások elérhetősége régiónként eltérő lehet.

Útban a csomagolásban található műanyag teljes kiküszöbölése felé

2021 áprilisától a Green Management 2025 (GM2025) középtávú környezetvédelmi célokat fogalmaz meg, melyek a Sony „Road to Zero” tervének részét képezik. A GM2025 a teljes kiküszöbölés felé vezető úton fokozatosan csökkenti a műanyag mennyiségét a hordozható termékek csomagolásában.

A műanyag kiküszöbölése az Xperia csomagolásoknál

[1]   A megadott számok a globális modellek csomagolásában található műanyag arányát (tömegszázalékát) mutatják.
[2]  Változások 2018-tól 2019-ig: a műanyag tálcákat papírpépből készült tálcák helyettesítik / a műanyag távtartókat papírkártya helyettesíti.
[3]  Változások 2019-től 2020-ig: átalakított dobozkialakítás / csökkentett anyagfelhasználás (elsősorban PP fólia). 
[4]  Változások 2020-tól 2021-ig: a doboz fóliaborítását lakk helyettesíti / a mellékelt USB-kábel műanyag borítását papírtok helyettesíti/ a matrica fóliabevonatát lakk helyettesíti.

Biztonságos és funkcionális csomagolás műanyag nélkül

Az egyszer használatos műanyagok kiküszöbölése

A védő műanyag csomagolás újragondolása és eltávolítása

Fenntarthatósági törekvésünk részeként csökkentjük a műanyag használatát a csomagolásban, megszüntetjük vagy papírból készült változattal helyettesítjük a műanyag komponenseket. Például kopásálló lakkal helyettesítjük a műanyag fóliát az Xperia 1 III modelleknél, és papírtokkal helyettesítjük az USB-kábel műanyag burkolatát.

[1] Fólia → kopásálló lakk    [2] Műanyag fólia → Papír    [3] Műanyag → Papírból vagy papírpépből készült tálca
[4] Matrica    [5] USB-kábel borítása

Kép az újrahasznosításra váró papírról
Az anyagok gondos kiválasztása a fehérítés elkerüléséhez

Az okostelefonok dobozában található tálcákat gyári papírpéphulladékból készítik egyedi formák felhasználásával. A felhasznált pépet gondosan választják ki, hogy fehérítés nélkül el tudják érni a kívánt fehér színt.

A külső doboz műanyagtartalmának csökkentése

A csomagolás által kínált védelem, funkcionalitás megőrzése

[1] Műanyag → Papír    [2] Megszűnt a műanyag tálca

Útban a műanyag kiküszöbölése felé

Tomoyuki Nishizaki

Csomagolástervező mérnök
Sony Corporation, Mobile Communications Business Group, 
Termékfejlesztési részleg, terméktervezési osztály

csomagolástervező mérnök portréja

A környezettudatosság terjedőben van. Az egyszer használatos műanyagok nem megfelelő leselejtezése által okozott tengeri szennyezés felkeltette a média figyelmét, és a Sony középtávú környezetvédelmi céljai (Green Management 2025) prioritásként határozzák meg a csomagoláshoz használt műanyagok csökkentését. A környezettudatosság már régóta fontos szempont az Xperia csomagolásánál. Azon dolgozunk, hogy kiküszöböljük vagy helyettesítsük a műanyagot az Xperia csomagolásában, de megőrizzük a kívánt teljesítményt. A 2019-es modellnél például lecseréltük az öntött műanyag tálcát papírpépből készült tálcákra, és eltávolítottuk a műanyagot a csomagolásból, miközben megőriztük a kicsomagolás által nyújtott élményt. Mi vagyunk a Mobile Communications Business Group, és azon dolgozunk, hogy a néhány éven belül teljes mértékben száműzzük a műanyagot a csomagolásból.

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK