Az univerzális áramellátás innovatív módszerei

A Sony Computer Science Laboratories, Inc. (Sony CSL) a világ minden közösségének javát szem előtt tartva innovatívabb módszereket keres arra, hogy mindenkit el lehessen látni megújuló energiaforrásból származó árammal.

Mik azok a nyílt energiarendszerek?

A megújuló energia iránti kereslet növekedésével párhuzamosan terjednek a hagyományostól eltérő, nyílt energiarendszerek, amelyek az egyes háztartások és létesítmények igénye, valamint a megújuló forrásból származó energia termelésének ingadozása alapján automatikusan irányítják a közösségek áramellátását.

Hagyományos villamosenergia-rendszerek
Hagyományos villamosenergia-rendszerek
Nyílt energiarendszerek
Nyílt energiarendszerek

Közösségi kezelésű energia

A villamos energiát hagyományosan központilag állítják elő, majd nagy távolságokat áthidaló távvezetéken szállítják végcéljához, a lakossági és vállalati fogyasztókhoz. A nyílt energiarendszerek viszont a megújuló energiaforrások decentralizált áramelosztó és -tároló hálózatából állnak. Az energiát a hálózaton belüli, helyi felhasználók között osztják el.

A megújuló energia hatékony megosztása a felhasználók között
A megújuló energia hatékony megosztása a felhasználók között

A helyileg előállított, lakossági és üzleti fogyasztóknak szánt, megújuló energia elosztása közvetlen és hatékony, egyenrangú hálózaton keresztül történik. Az egyenáramon alapuló nyílt energiarendszer napelemben termelt, akkumulátorban tárolt és egyenrangú mechanizmussal elosztott egyenáramot oszt meg a felhasználók között.

Függetlenebb és megbízhatóbb villamosenergia-rendszerek

A nyílt energiarendszer az autonóm áramellátás révén mozdítja elő a megújuló energia termelésének megvalósíthatóságát. Mivel az ilyen rendszer a hagyományos közműhálózattól függetlenül működik, különösen értékes olyan helyen, ahol hiányzik a megbízható áramelosztó hálózat, vagy gyakori az áramkimaradás.

Függetlenebb és megbízhatóbb villamosenergia-rendszerek
Egyenáramra épülő nyílt energiarendszer megvalósítása

Az Okinawa Institute of Science and Technology (OIST) Graduate University kollégiumait egyenáramon alapuló nyílt energiarendszerrel szerelték fel. A Sony CSL 2014 decembere óta szemlélteti ezzel az autonóm áramellátást.

Yoshiichi Tokuda
Áramellátás a világ minden népének

Yoshiichi Tokuda

Sony CSL

A nyílt energiarendszerként ismert újszerű, fenntartható áramellátó rendszereket érintő kutatás és fejlesztés 2010-ben kezdődött azzal a projekttel, melynek keretében a futball-világbajnokság mérkőzéseit nyilvános vetítéseken tekinthették meg az áramellátásban nem részesülők. A napenergia felhasználásával a Ghánai Köztársaság Északi Régiójában több mint 10, a villamos hálózatba be nem kötött közösség élvezhette a 2010-es FIFA World Cup South Africa™ meccseit.
Jelenleg Okinaván folytatjuk az egyenáramon alapuló autonóm áramellátási technológia fejlesztését, amely lehetővé teszi a helyi megújuló energiaforrásból termelt áram hatékony felhasználását és elosztását a nagyteljesítményű erőművekkel vagy akár elosztóhálózattal sem rendelkező térségekben.
„A világ minden népének fenntartható áramellátó rendszereken, megújuló energia felhasználásával való áramellátása” az egyik része annak a jövőképnek, amelyet a Sony CSL meg kíván valósítani.

Sony Computer Science Laboratories, Inc.

Arra törekszünk, hogy a kutatásunkból származó előnyök pozitív változást hozzanak a világ lakosságának életébe. A Sony CSL vállalatnál olyan technológiai és üzleti megoldásokat fejlesztünk, amelyek mindannyiunk számára a fényesebb jövő ígéretét hordozzák”.

Sony CSL

A Sony technológiáival kapcsolatos további információk