A SONY MŰVÉSZEKKEL KÉSZÍTETT INTERJÚI

Marty Friedman

Az amerikai heavy-metal együttes, a „Megadeth" szólógitárosa, 1990–2000. Marty 2004-ben költözött Japánba, és számos zenei stílust kedvel, köztük a JPOP-ot is.

Egy nélkülözhetetlen jellemző: Egyszerű hordozható hang

A 2004 óta Japánban élő Marty igen aktív az ottani zenei életben, televíziós műsorvezetőként, előadóként, íróként és lemeztársaság-tulajdonosként dolgozik – hogy csak egy párat említsünk. A nagy felbontású hang által a zeneiparra kifejtett hatásról beszél.

Interjú: blueprint / Fénykép: Yohei Takeuchi

K: Te az Egyesült Államokból származol, mikor találkoztál először Walkman® készülékkel?

V: Tizenéves koromban. Akkoriban általában otthon vagy koncerten hallgattunk zenét, de én szívesen hallgattam zenét a hatalmas boomboxomat a középiskolába elcipelve is. Ezért amikor először láttam Walkman® készüléket, le voltam nyűgözve.

K: Milyen zenét szoktál hallgatni?

V: Általában azt a zenét, amin éppen dolgozom. Néha, amikor már hosszú ideje ugyanazt hallgatom a stúdióban, nehéz megmondani, hogy mi a jó, és mi a rossz. Ezért inkább a parkban tett séta közben vagy egy templomban hallgatom meg. Így olyan, mintha más zenéjét hallgatnám – ezért természetes visszajelzést kapok.

K: Úgy tűnik, hogy a hordozható audiokészülékek szükségesek a kreatív tevékenységedhez. Milyen érzés egy nagy felbontású hangot biztosító Walkman® használata?

V: Az MP3-mal összehasonlítva az alacsonyabb hangregiszter dallamosabb. De számomra fontosabb az, hogy a hordozható audioeszköz robusztus és egyszerűen használható legyen, nem csak a „kiváló jellemzők” vagy a „kiváló minőség” számít.

K: Zeneszerzőként mit gondolsz a nagy felbontású hangról?

A: Igaz, hogy a minőség romlik a CD-lemezek vagy a tömörített hangfájlok esetében az eredeti felvételhez képest, de eddig ez engem nem igazán zavart. Azaz mindig arra gondolok, hogy „nem feledkezhetek meg arról, amit a hétköznapi emberek éreznek”. A zeneszerzés során munka közben komoly hangsugárzókat használok, de a végén olcsó hangsugárzókkal hallgatom meg és állítom be a hangot.

K: Ha a nagy felbontású hang széles körben elterjedté válik, megváltoztathatja majd ezt a fajta előállítási folyamatot?

A: Az okostelefonok a közeli jövőben kompatibilisek lesznek a nagy felbontású hang technológiával. Amikor ez megtörténik, az nem csak az előállítás, de a teljes zeneipar hasznát szolgálja majd, mivel a „pénz mozog”. A jó zene megalkotásához pénzre van szükség...és én azt szeretném, hogy a zenehallgatók olyan zenére költsenek pénzt, amelyet élveznek. Ha az emberek kipróbálják ezt a Walkman® készüléket, akkor talán majd szeretnének nagy felbontású zeneszámokkal is rendelkezni – és ez mindenképpen jó lesz a zeneipar és a zenészek számára.

K: OK, utolsó kérdés. Számodra mit jelent a zene?

V: Úgy fogalmaznék, hogy az életem egy teljes része. Ha egy lakatlan szigeten ragadnék és csak egyetlen dolog lehetne nálam, akkor az egy hordozható zenelejátszó lenne, rengeteg memóriával. (nevet)

Chiyomaru Shikura

„Amit a zenehallgatók igazából szeretnének az a zene, amit meg szeretnének szerezni.”

Ahogyan azt az előadó valójában megálmodta

A nagy felbontású hang lehetőséget nyújt Önnek, hogy a legapróbb részleteket is meghallhassa. A zene iránti szenvedély minden egyes komponenst egyesít a jeltől a hangsugárzóig, míg a speciális technológiák, mint pl. a digitális feljavítás hozzájárulnak a tökéletes hallgatási élményhez.