KODALINE – 360 Reality Audio – első élmény

A KODALINE-nal beszélgettünk dalszerzési módszereikről, a 360 Reality Audio technológiával kapcsolatos első tapasztalataikról, és arról, hogy ez a technológia hogyan változtathatja meg a zeneszerzés folyamatát.

Együttműködésben a LIVE NATION-nel

KODALINE-csapat
KODALINE

Balról j-ra: Jason Boland / Steve Garrigan / Vincent May / Mark Prendergast

A dublini, ír modern rock-kvartett, a Kodaline szárnyaló, közönségbarát gitár-rockot játszik, amely sokban hasonlít a Coldplay, a Keane, a U2 és az Oasis zenéjéhez. 

2012 végén a zenekar döntős volt a BBC Sound of 2013 versenyén, de végül a HAIM futott be győztesként. A Kodaline 2013 júniusában adta ki az első albumát, „In a Perfect World” címmel, amelyet a „High Hopes” és „Love Like This” című kislemezek előzött meg. 

A zenekart a Swords nevű munkásnegyedben alakította meg négy tehetséges zenész, Steve Garrigan, Vinnie May Jr., Jason Boland és Mark Prendergast, majd 2012-ben jelentették meg azonos nevű EP-albumukat, a teljes verziót a következő évre tervezve. 

Az album nagy siker lett Írországban, kétszer lett platinalemez, és Angliában is jól teljesített (harmadik lett a slágerlistán, és aranylemez lett), valamint Európa egyes részein is. A Kodaline második albuma, a Coming Up for Air 2015 elején jelent meg. 

Az album a negyedik lett az angol slágerlistákon, és híressé tette a „The One” és a „Honest” című dalokat. 2017-ben az együttes a „Brother” és az „I Wouldn’t Be” EP-vel tért vissza. A következő évben kiadták a „Follow Your Fire”-t, amely felkerült a harmadik teljes hosszúságú albumukra, a Politics of Living címűre is.

„A zene az érzelmek hangja.”

- LIVE NATION

Köszönöm, hogy eljöttek. El tudnák mesélni, hogyan is indult a Kodaline? Mikor tudták biztosan, hogy a zenei világban szeretnének érvényesülni?

STEVE GARRIGAN

Nos, Mark és én tinédzserként kezdtünk együtt játszani. Igazából csak feldolgozásokat játszottunk. De ráéreztünk az ízére, és elkezdtünk dalokat írni, és koncerteket adni. Bárkinek szívesen előadtunk, aki meghallgatott minket, bár akkoriban nem sok ilyen volt. Szóval nehéz volt. [Nevet] De beleszerettünk a zenébe, a zeneszerzésbe, a felvételbe és az előadásba. És nagyon szerencsések vagyunk, hogy most beutazhatjuk a világot, és mindenütt koncertezhetünk. Ez elképesztő.

- LIVE NATION

Elmesélnék, hogyan sikerült kitartaniuk az elképzelésük mellett?

MARK PRENDERGAST

Írtunk pár dalt, amikben igazán hittünk, és azt mondtuk magunknak: ezeket a dalokat másoknak is hallaniuk kell. Azt akartuk, hogy mindenki hallja őket. Aztán éveken át, ha elmondtuk bárkinek, hogy zenészek vagyunk, nem nagyon hittek bennünk. Szóval nem tűnt reálisnak, amíg egyszer csak meg nem tört a jég. És amikor ez megtörtént, és elkezdtük feltenni a zenénket, és az emberek elkezdtek jönni a koncertjeinkre, akkor rájöttünk, hogy ezt örökké csinálhatjuk – amennyiben az embereknek van ránk igényük.

STEVE

A legnagyszerűbb és legfurcsább érzés az, amikor az emberek veled együtt éneklik a dalt a koncerten. Az valami fantasztikus.

- LIVE NATION

Akkor most nagyszerűen érezhetik magukat, mert ma már nagy tömegek előtt játszanak!

VINCENT MAY

Igen, kis klubokban kezdtük, ahol alig volt száz ember, vagy annyi sem. Szóval számunkra igazi luxus, hogy most néhány ezer ember előtt léphetünk fel. De ezt sosem tekintettük természetesnek.

- LIVE NATION

Ilyen értelemben mit jelent az Önök számára a zeneszerzés manapság?

VINCENT

Azt hiszem, ez az életünk.

STEVE

Igen, tényleg ez az életünk. Ez a szenvedélyünk. Nem tudom elképzelni a világot zene nélkül.

VINCENT

Azt hiszem, nem tudjuk elképzelni, hogy valaha is mást csináljunk. Ez a legnagyszerűbb munka a világon. [Nevet]

STEVE

Van egy jó kis mondás is. De egy kicsit olyan, nem is tudom...

MARK

Gyerünk, mondjad...

STEVE

„A zene az érzelmek hangja”. Szerintem tényleg így van. Tessék, tudtam, hogy ki fog nevetni.

VINCENT

Nem, tényleg így van.

STEVE

Néha egy dalban sikerül kifejezni egy olyan érzést, amit nem lehet szavakba önteni. A dalban pedig egyszerűen átjön.

MARK

Mivel képes vagyok olyan dolgokról dalokat írni, amik hatással vannak rám – akár rosszul érzem magam, akár jól –, végül ezek a dolgok megjelennek a zenénkben. És ugye nem mehetünk turnékra, ha nem írunk dalokat. Szóval a zeneszerzés a mindenünk. Minden innen ered.

kodaline-lejatszas-1
kodaline-lejatszas-2
„A zene mindenkinek mást jelent. De a legjobb az, amikor ez a sok ember összegyűlik, és veled együtt énekel.”

- LIVE NATION

Hogyan jelennek meg ezek a zenében kifejezett érzések az élő koncerten?

MARK

A napokban tartott legutóbbi koncertünkön volt egy lány az első sorban, akinek potyogtak a könnyei. De mindvégig olyan boldognak tűnt. És látszott, hogy a legtöbb dal sokat jelent neki. Viszont a mellette álló ember csak nevetett és tapsolt, és nagyszerűen érezte magát. Szóval a zene mindenkinek mást jelent. De a legjobb az, amikor ez a sok ember összegyűlik, és veled együtt énekel.

STEVE

Igen, az valami bámulatos érzés.

- LIVE NATION

És mennyire fontosak a rajongók?

STEVE

A koncert végén köszöntet szoktam mondani, és elmondom, hogy mennyire hálás vagyok, hogy eljöttek. A rajongóink nélkül nem tudnánk csinálni, amit csinálunk. Írhatnánk dalokat, de nem hallgatná őket senki. Koncertezhetnénk, de nem lenne ott senki. [Nevet] Semmit nem érnénk a rajongóink nélkül, épp ezért nagyon hálásak vagyunk nekik.

JASON BOLAND

Szerencsések vagyunk, hogy ennyire támogatnak minket. A pályafutásunk során nyilván sokat változtunk. Mindig változtatunk a stílusunkon, az irányzaton, és néha eltűnünk. De amikor visszatérünk, ők ott vannak, üdvözölnek minket, eljönnek, és ott vannak a koncertjeinken.

- LIVE NATION

Időnként még mindig szeretnek kisebb koncerteken fellépni. Mintha a rajongóik előtt tisztelegnének azáltal, hogy kis klubokban is fellépnek, és közel játszanak az emberekhez. Mesélnének kicsit erről az élményről?

STEVE

Azt hiszem, ez olyasmi, amiről Mark korábban beszélt: amikor az egyik rajongó arcán könny csorog, a másik pedig nevet. Egy kis klubban ez látható, de a nagyobb csarnokokban ez az élmény eléggé elvész. Szóval ebben van valami különleges: a kapcsolat a rajongókkal, azt hiszem.

MARK

És néha, amikor egy klubban játszunk, mondjuk egy kis klubban 200 rajongó előtt, az hangosabbnak tűnik, mint amikor ezrek előtt adunk elő, mert ők mindig messze vannak. Ha egy klubban játszunk, a kis teremben sokkal több energia koncentrálódik. Szóval még [ezen a] nyáron is felléptünk nagy fesztiválokon mindenfelé, de aztán elmentük kis zenei klubokba meghitt, akusztikus koncerteket adni, és ez legalább akkora élményt számunkra, mint egy nagy koncerten előadni. Jó, hogy mindkettőben részünk lehet.

- LIVE NATION

Beszéljünk a legújabb, Politics of Living című albumukról. Ez kissé szerteágazó, mind a hangzás, mind a dalszövegek tekintetében. Elmondanák, miért kísérleteznek ezen az albumon? Miért dolgoznak különböző gyártásvezetőkkel, miért játszanak a különféle hangzásokkal a stúdióban?

STEVE

Ettől az albumtól kezdve a fő célunk az volt, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Szerintem nekünk, mint zenekarnak mindig is a lassú balladák megalkotása volt a komfortzónánkban, méghozzá az eléggé lecsupaszított balladáké, legalább is a kivitelezés tekintetében. Lehetőségünk volt sok jófej emberrel együtt dolgozni, és minden producer tudott mutatni valami újat, például feltárt előttünk egy teljesen új hangzásvilágot. Sok dal volt, amit gyakorlatilag félredobtunk, de nagy élmény volt kísérletezni velük. Sokat tanultunk.

Én rendszerint úgy szerzek dalokat, hogy leülök egy zongora mellé vagy felkapok egy gitárt, és énekelni kezdek. Az egyik gyártásvezető viszont a laptopjánál ül, ami előkap mindenféle őrült hangot, amikből valahogy dal születik végül. Ez teljesen más munkastílus. De bámulatos, és igazán büszke vagyok arra, amit ezzel az albummal elértünk. Pontosan ezt tettük: kiléptünk a komfortzónánkból, és kísérleteztünk. És olyan hangzásokat fedeztünk fel, amelyeknek a létezéséről nem is tudtunk. Lenyűgöző folyamat volt. Nagyszerű volt.

JASON

Igen. A Politics of Living albumon kicsit ki akartunk nyújtózni. És volt alkalmunk együtt dolgozni néhány új gyártásvezetővel, akik tényleg más irányokba tereltek minket.

MARK

Mégis, a kedvenc dalom ezen az albumon az „I Wouldn't Be”, amiben egyszerre hallatszik mind a négyünk hangja, és semmi más. Amikor először visszahallgattam a stúdióban, nagyon tetszett, mert nem volt benne semmi trükk. Steve bement, és elénekelte a részét. Majd mi is bementünk egyenként, és elénekeltük a részünket. Hallani a négyünk hangját, és semmi mást, nagyon lelkesítő volt. Csodás élmény volt.

- LIVE NATION

Ami a hangzásokkal való kísérletezést illeti, mit gondolnak a Sony új 360 Reality Audio technológiájáról? Lehetővé teszi, hogy a hallgatót a hangfelvétel középpontjába helyezzük, és a hangokat mozgassuk körülötte. Mit gondolnak, ez segítségükre lehet abban, hogy olyan dolgokat fejezzenek ki a zenéjükkel, amiket korábban nem lehetett?

STEVE

Eldobom az agyam.

VINCENT

Ez egy teljesen új módja a kifejezésnek. Olyan, mint amikor először használtak többsávos felvételt vagy...

STEVE

Digitális utómunkát.

VINCENT

Digitális utómunka! Ez is ugyanúgy gyarapítja a lehetőségeket. Egy teljesen új módját teremti meg...

STEVE

...a zenehallgatásnak. És egy új lehetséges módját jelenti a zenealkotásnak.

VINCENT

Igen, lehet, hogy teljesen meg fogja változtatni a zeneszerzés módját, vagy a keverés módját és a felhasználói élményt. Lehet, hogy korszakalkotó jelentőségű lesz.

- LIVE NATION

Mi mindenre képes egy jó helyen megszólaltatott hang egy dal felvételekor?

STEVE

Egy jó helyen megszólaltatott hang teljessé tehet egy dalt. Ez tényleg így van. Van, hogy az egyik pillanatban még olyan „elmegy” állapotú a dal, a következő pillanatban pedig, amikor sikerül megtalálni azt a hangot, egyszer csak minden a helyére kerül és fantasztikus. Amikor úgy érzi az ember, hogy kész, és nem is szabad már hozzányúlni. Igen, akár egy hangon múlik.

JASON

Olyan, mintha megtalálnánk a kulcsot egy ajtóhoz, amit eddig hiába próbáltunk [kinyitni].

STEVE

Vagy mint a kirakós játék utolsó darabja. Valami ilyesmi. Nagyon fontos a megfelelő hang megtalálása.

- LIVE NATION

Miután felvettek egy dalt, mennyit változtathat annak hangzásán egy jó keverés?

MARK

Nagyon fontos a megfelelő keverés. Olyan dalokat kapunk vissza, amelyeken heteket dolgoztunk a stúdióban és imádtuk őket. [Aztán] megérkezik e-mailben a szám, és kíváncsian nekiállsz ellenőrizni az eredményt. Megnyomod a lejátszás gombot, és egyből tudod, ha valami nincs rendben: tudod, ha a dal lelke hiányzik a felvételből. De aztán olyan is van, hogy egy nagyon jó keverést kapsz egy olyan számból, amiben nem igazán hittél. És aztán meghallod a végső változatot, és egyből hallod, mi járt a keverőmérnök fejében, amikor meghallgatta a számot. Ilyenkor van, hogy meggondolja magát az ember. És akkor mindenki így fogja hallani a felvételt.

STEVE 

[A keverés] sikerre vihet egy dalt, de tönkre is teheti. Valószínűleg a keverés az egyik legfontosabb dolog.

MARK

Nem irigylem azokat, akiknek keverniük kell mindent, még az élő hangot is. Nehéz lehet. Egyetlen embernek kell eldöntenie, hogy hogyan fog hangzani mindenki számára. Jó keverő hangmérnököt nehéz találni, és nem szabad elengedni, ha sikerül.

VINCENT

Igen.

kodaline-lejatszas-3
kodaline-lejatszas-4
„[A 360 Reality Audio] elvisz valahova máshova. Elvisz ebből a szobából, a nagy csarnokokba.”

- LIVE NATION

Szóval most, hogy megtapasztalhatták, mire is képes a Sony 360 Reality Audiója egy fejhallgatóban, mit gondolnak róla?

STEVE

Soha nem tapasztaltam még ilyet. Megpróbáltam szavakba önteni. Olyan, mintha a koncerten lennék.

VINCENT

Mintha ott ültem volna a dobok mellett, és tényleg játszottam volna – minden olyan élesen kirajzolódott. A mély hangok elképesztőek voltak. Mintha egy igazi koncerten játszottam volna.

STEVE

Hihetetlen. Komolyan...

MARK

Ez egy teljesen új élmény.

JASON

Azt hiszem, átjön a terem érzete. Érezhető, milyen volt a hangulat abban a teremben azon az estén.

STEVE

Elrepít valahova máshova. Elvisz ebből a szobából, a nagy csarnokokba.

- LIVE NATION

Mit éreztek, amikor meghallották saját magukat játszani a Sony 360RA-n keresztül?

MARK

A jövő nagyon izgalmas lesz. Alig várom már, hogy lássam, mi lesz ebből, és hogyan hat majd a zenekiadásra. Ha a zenék ebben a formátumban jelennek majd meg, és így lesznek hallhatók, az mindent meg fog változtatni.

VINCENT

Igen. Az, hogy úgy beszélünk róla, mint egy formátumról, [arra sarkall], hogy elképzeljem, milyen lehet nagy klasszikusokat, például Led Zeppelin vagy Beatles dalokat ilyen keverésben hallani.

STEVE

Képzed el, milyen lehet hallani egy élő koncertet!

- LIVE NATION

Volt kedvenc pillanatuk? Amikor úgy hallottak valamit, mint még korábban soha?

JASON

Igen, azt hiszem, a bevezetés volt ilyen. Mert nekünk minden este hallanunk kell a tömeg zúgását, és ez a legjobb érzés a világon, ahogy Steve korábban mondta. De mostantól mindenki átélheti, amit mi hallunk a színpadon.

MARK

Annyira élethűnek tűnt. Épp csak befejeztük a turnét, de mintha megint turnén lennénk. Aki még sosem tapasztalta, milyen érzés egy nagy csarnokban előadni sok ember előtt, azt hiszem, ez áll legközelebb hozzá.

- LIVE NATION

Szeretnék, ha a rajongóik is megtapasztalhatnák ezt?

STEVE

Természetesen. Szerintem sokan eldobják majd az agyukat – jó értelemben.

VINCENT

Igen, mert ámulatba ejtett még minket is, pedig mi ilyen dolgokat éltünk át, szóval ahogy a fiúk mondják, ha ezt a rajongók és a hallgatóság is megtapasztalja, az egy igazán különleges élmény lesz.

- LIVE NATION

Most egy nehéz kérdés: Hogyan írnák le a 360 Reality Audio élményt egyetlen szóval?

JASON

Magával ragadó.

STEVE

Igen, ez a jó szó: magával ragadó.

VINCENT

Igen. Elképesztő.

STEVE

Valósághű.

JASON

Egyszerűen magával ragadó. Mintha belecsöppennél a közepébe.

MARK

Eleven.

kodaline-hallgatas-1
kodaline-hallgatas-2
„Úgy gondolom, [a 360 Reality Audio] egy teljesen új megközelítés a zenekészítés és -felvétel területén.”

- LIVE NATION

Most, hogy tudnak a Sony 360 Reality Audio technológiájáról, lehetséges, hogy ihletet kapnak, hogy máshogy alkossanak zenét?

STEVE

Úgy gondolom, ez egy teljesen új megközelítés a zenekészítés és -felvétel területén.

MARK

Azt hiszem, a stúdióban kezdődik, amikor játszol valamit. Játszhatod a jobb oldalon vagy a bal oldalon. De [a 360 Reality Audio technológiával] bárhova lehet menni, ugye?

STEVE

Ez egészen észbontó.

JASON

Próbáltuk felvenni néhány élő műsorunkat 360 fokos videóval, de a videóban sosem volt benne a teljes élmény. De azt hiszem, egy élő műsor 360 fokos hanggal teljesen új élmény lesz.

STEVE

Igen, ez a jövő.

- LIVE NATION

Mit gondol, milyen előnyökkel jár ez a rajongók számára?

VINCENT

Szerintem az lesz az előnye, hogy [nagyjából] azt fogják hallani, amit mi minden este a színpadon, ami hihetetlen. Ha nem hívhatunk fel a színpadra mindenkit...

MARK

Legalább így...

VINCENT

... Ez majdnem olyan jó.

MARK

Ezt leginkább egy érzésnek lehet nevezni. Amikor felteszem [a fejhallgatót], kell egy kis idő, hogy felfogjam. Nehéz elmagyarázni, milyen élmény.

STEVE

Nehéz szavakba önteni. A rajongókra gondolok, akik nem láthattak minket élőben. Így olyan, mintha ott lettek volna. És ez hihetetlen.

VINCENT

Azért jöjjenek el a koncertünkre is.

JASON

Igen.

STEVE

Igen.

JASON

Majdnem olyan, mint élőben.

MARK

Majdnem olyan jó, mint élőben. Nem akarom, hogy emiatt veszítsem el a munkámat. [Nevet]

- LIVE NATION

A füleiket is lemérették a 360 Reality Audio élmény optimalizálásához. Mit gondolnak, a Sony hogyan teheti egyénivé az élményt az egyes hallgatók számára?

JASON

Úgy érzem, az emögött rejlő technológia elképesztő. Mintha egy óriási lépést tettek volna előre, amiről azt hittem, nem is lehetséges. Feltérképezi, hogy hol van a fejed a szobában, és ezt mindenkivel külön-külön elvégzi. Steve nyilvánvalóan mást hall, mint amit én élőben hallok, mert én kicsit magasabb vagyok. De hogy mindez átjön a fejhallgatón is, az észbontó.

VINCENT

Igen, őrület, hogy ez lehetséges, és hogy ilyen gyorsan megvan. Szóval alkalmazásbeállításként bámulatos lesz, hogy személyre lehet szabni.

MARK

Nagyon futurisztikus. És teljesen új és friss. Nagyon élveztem.

STEVE

Nehéz szavakba önteni, de teljesen egyetértek mindennel, amit a srácok elmondtak. Nagyon izgalmas jövő elé nézünk.

KODALINE – Vincent
KODALINE – Steve
360-reality-audio

Tudjon meg többet a 360 Reality Audióról és a technológiáról, amely ezen innovatív audiokoncepció mögött rejlik.

WH-1000XM3

Próbálja ki WH-1000XM3 zajszűrő fejhallgatóinkat a maradéktalan 360 Reality Audio élményért.