OBJEKTÍVEK ALAPTULAJDONSÁGAI

Gyújtótávolság, látószög és perspektíva
Gyújtótávolság

Gyújtótávolság

A gyújtótávolság, illetve nagyítások esetén a gyújtótávolság-tartomány általában a legelső dolog, amelyet figyelembe veszünk, amikor egy adott fényképhez vagy adott típusú fotográfiához választunk objektívet. Az objektív gyújtótávolsága két rendkívül fontos jellemzőt határoz meg: a nagyítást és a látószöget.

A hosszabb gyújtótávolságok erősebb nagyítást eredményeznek, illetve fordítva. A rövid gyújtótávolságú, nagylátószögű objektívek kisebb mértékű nagyítást nyújtanak, ami azt jelenti, hogy egy átlagos méretű tárgy esetén közelebb kell mennie hozzá, hogy a képkockát kitöltse. Ez azonban azzal is jár, hogy nagyobb tárgyakat is rögzíthet a képkockán anélkül, hogy a felvételt távolról kellene elkészítenie. A hosszú gyújtótávolságú teleobjektívek erős nagyítást biztosítanak, így a képkockát megtöltheti olyan tárgyakkal is, melyek távol helyezkednek el a fényképezőgéptől.

[1] Objektív második főpontja [2] Gyújtótávolság [3] Látószög (átlósan mérve) [4] Fókuszsík (képérzékelő sík)

A gyújtótávolság műszaki meghatározása

- Fotótechnikai gyorstalpaló -

Az objektív gyújtótávolságát a következőképpen lehet definiálni: az objektív második főpontja és a hátsó fókuszpontja közötti távolság, végtelenre állított fókusz esetén. A második főpont azon hat „legfőbb pont” egyike, melyeket optikai objektív esetén referenciapontként használnak (első és hátsó fókuszpontok, első és második csomópontok, valamint első és második főpontok). Nincs előre meghatározott helye az összetett objektívben található második főpontnak – valahol a közgyűrűn belül vagy annak egyik külső pontján helyezkedhet el az objektív kialakításától függően –, így saját maga nem tudja könnyen meghatározni az objektív gyújtótávolságát.

Gyújtótávolság és látószög

A „látószög” azt fejezi ki, hogy a fényképezőgép előtti képből mennyit képes rögzíteni a fényképezőgép érzékelője. Műszaki nyelven fogalmazva ez az érzékelő által rögzített kép szögkiterjedése átlósan mérve. Fontos megjegyezni, hogy a látószöget teljes egészében az objektív gyújtótávolsága és a fényképezőgép érzékelőjének formátuma határozza meg, így egy adott objektív által nyújtott látószög más lesz egy 35 mm-es Full Frame vagy egy APS-C formátumú fényképezőgép esetén. Az azonos gyújtótávolságú különböző objektívek mindig ugyanazt a látószöget nyújtják ugyanazon méretű érzékelő használata esetén.

A „Gyújtótávolság és látószög” összehasonlítás ezt a kapcsolatot szemlélteti mind a 35 mm-es Full Frame, mind pedig az APS-C formátumú fényképezőgépek esetében.

* Gyújtótávolság a következőben kifejezve ( ): ekvivalens gyújtótávolság cserélhető objektívvel rendelkező, 35 mm-es Full Frame érzékelővel ellátott digitális fényképezőgépek esetén

Perspektíva

Hosszú gyújtótávolság esetén az előtérben és háttérben lévő tárgyak gyakran közelebb látszanak egymáshoz az elkészült képen. Ezt a hatást „telefotó tömörítésnek” is szokták nevezni nevezik, noha igazából nem maga az objektív okozza ezt. Valójában telefotó objektív használata esetén távolabb kell állnia a tárgyaktól. Így a fényképezőgép, illetve az előtérben és háttérben lévő tárgyak távolságához képest a tárgyak valóban közelebb vannak egymáshoz. Más szóval: mivel mind az előtérben, mind pedig a háttérben lévő tárgyak jelentős távolságra vannak a fényképezőgéptől, a relatív méretük a végső képen közelebb lesz egymáshoz, mint a valóságban. Nagylátószögű objektívekkel való felvételkészítéskor általában közel kell állnia az előtérben lévő tárgyhoz, hogy az kellően nagy legyen a képkockán, ezért van az, hogy a távolabbi tárgyak viszonylag kisebbnek tűnnek. A látszólagos perspektívában tapasztalt különbség valójában annak az eredménye, hogy milyen távol áll a tárgyától.

24 mm-es gyújtótávolságnál készült kép

24 mm-es gyújtótávolság, 84 fokos látószög

300 mm-es gyújtótávolságnál készült kép

300 mm-es gyújtótávolság, 8 fokos látószög