Környezeti hatásaink csökkentése

A környezetet szem előtt tartva a Sony kezdeményezéseket indított Japánban és a világ más részein, amelyek a termékeink teljesítményét, valamint az elkészítésük módját érintik.

A környezetet figyelembe vevő üzemi műveletek

A Sony összpontosít arra, hogy csökkentse a környezeti hatásunkat, kezdve a termékek születésének helyével. A CMOS képérzékelő termelés rendkívül tiszta, légkondicionált szobát igényel. Megtettük a lépéseket a szobák energiatakarékossága növelése, valamint a munkaterületek minőségének fenntartása érdekében, amelyek szükségesek az egyik rendkívül magas műszaki színvonalú termékünk gyártásához.

Az új CMOS képérzékelők energiatakarékos szobákban készültek
Az új CMOS képérzékelők energiatakarékos szobákban készültek

A tisztaszobák gyártási precizitásának erősítése energiatakarékossággal

A CMOS képérzékelők az okostelefonok és digitális fényképezőgépek elektronikus szemei. Minden Xperia™ és számos más eszköz is rendelkezik vele. Napjaink legfrissebb félvezetőiként a CMOS képérzékelők csak tisztaszobában készülhetnek, és a szükséges hőmérséklet, a pára és a tisztaság fenntartása sok energiát igényel.

Mindenki hozzájárul a környezethez

Dolgozók biztatása a munkahelyi környezettel kapcsolatos újításokra

A félvezetők finom kidolgozásához szükséges magas szintű körülmények fenntartásáért fontos használni az ebben érintettek tapasztalatát és tudását. A segítségükkel olyan fejlesztéseket vihetünk végbe, melyek csökkentik a környezetre gyakorolt hatásokat, miközben fenntartják a termékminőséghez és a magas termelési hozamhoz szükséges tisztaszoba szabványokat.

Mindenki hozzájárul a környezethez

1. esettanulmány: Nagaszaki üzem

Hatékonyabb hulladékhő hasznosítás
Többet teszünk a már meglévő energiával

A felesleges hő újrahasznosítása az energiafogyasztás csökkentéséért

A Nagasaki Technology Centerben a légkondicionáló rendszerre összpontosítottunk az energiahasználat csökkentéséért. A félvezető gyártásban fontos egy bizonyos hőmérséklet- és páratartományon belül tartani a tisztaszobát. Ezért a kintről vett levegőt hűteni vagy fűteni kell.

A gőzfűtéshez használt energiát eddig fosszilis energiaforrások elégetéséből szereztük. Mivel ezt helyettesítettük az üzemben lévő berendezésekből származó hővel, az energiatakarékosságunkat körülbelül 2,1-szeresére növeltük.

[1] Légáramlás a légkondicionáló üzemből [2] Hűtő berendezések [3] Kazán [4] Félvezető gyártó üzem

Előtte

Az előző rendszerben a kazán által felmelegített levegő hűtött levegővel lett keverve a tisztaszoba pontos hőmérsékletszabályozása érdekében. A szobahőmérséklet kiegyensúlyozottsága érdekében a tisztaszoba gépeket hideg levegővel kellett hűteni, amely a tisztaszobából hulladékhőként távozott. A gépek műveleteiből eredő hőenergia nem volt produktívan felhasználva.

Utána

Az új rendszerben a tisztaszoba gépeinek hulladékhője helyettesíti a kazán által létrehozott, a tisztaszoba-hőmérséklet szabályozására használt gőzt. Egy energiakört bezárva a sikeresen újrahasznosított hulladékhő produktív munkát végez, csökkenti a fosszilisenergia-fogyasztást és a széndioxid kibocsátást.

Energiatakarékosság, széndioxid kibocsátás csökkentés

[1] / év

Energiatakarékosság, széndioxid kibocsátás csökkentés

Az új rendszer két környezeti kulcselőnyt ismert fel: A teljes energiatakarékosság növelése a hulladékhő újrahasznosításával, hogy csökkentsük a széndioxid kibocsátást és a fosszilisenergiaforrás-fogyasztást. Az új rendszer körülbelül 52%-al csökkentette a széndioxid kibocsátást, az előző kialakítás 9300 tonnájáról 4400 tonnára.

Az energiatakarékossági intézkedések nem hatnak a termelésre

Shinnosuke Baba

Sony Semiconductor Manufacturing Corporation
Üzemi osztály

Shinnosuke Baba

A Nagasaki Technology Center főleg félvezető CMOS képérzékelőket gyárt az okostelefonokban lévő fényképezőgépek számára. Ahhoz, hogy a vásárlók számára kiváló minőségű termékeket nyújtsunk világszerte, az Üzemeltetési Osztály megszakítás nélkül dolgozik, hogy a teljes termelési infrastruktúrában lévő energia stabil és hatékonyan felhasznált legyen.

A „Mennyi gyári hulladékhőt tudunk újrahasznosítani?” kérdéssel kihívás elé állítottuk magunkat. Az új rendszer jelentős mennyiségű hulladékhőt nyer ki és hasznosít újra a termelő berendezéseinkből és a közüzemi létesítményeinkből. A tapasztalat- és adatelemzéssel egy fejlettebb hőszabályozást alakítunk ki, hogy energiatakarékos intézkedéseket vezessünk be a termelésre való hatás nélkül. Azt akarjuk, hogy az emberek azt mondják erre, hogy „egyszerűen nagyszerű!”

2. esettanulmány: SDT Thailand

Légkondicionálási igény csökkentése
Intelligensebb, célzottabb, légkondicionálás

A Sony Device Technology (Thailand) Co., Ltd. (SDT) végzi a félvezetők összeszerelését és szállítását. A légáramlások újratervezésével a „részleges légkondicionálásnak” köszönhetően, valamint a hűtött víz hőmérsékletének növelésével sokkal kevesebb energiával sikerül a tisztaszobákat üzemeltetni.

[1] Légkondicionáló üzem [2] Hűtött levegő [3] Fűtött levegő [4] Gyártó üzem

Előtte

A nagy teljesítményű ventilátorok áramoltatják a hideg levegőt a mennyezet felől, így hűtve az egész szobát és a gépeket, a hulladékhő pedig a padlóban lévő ventilátorokon keresztül távozik.

Utána

Az új rendszer a természetes áramlást használja, a hideg levegő a padlószintnél lép be, ahol a hőtermelő gépek vannak. A meleg levegő a mennyezet felé áramlik, hogy újrahasznosíthassuk, egyúttal magával viszi a munkafelületekről a porszemcséket.

Jó az energiatakarékosság céljából, jó a Sony-nak is

Légáramlások optimalizálása a nagyobb hatékonyság érdekében

Az új rendszer körülbelül 67%-al csökkentette a széndioxid kibocsátást az előző rendszerhez képest, 4000 tonnáról 1300 tonnára. Az újonnan bemutatott HVAC egységek még hatékonyabban szabályozzák a légáramlást, mivel a levegőt a termelőgépekre irányítják. Az új légáramlási irányok a nemkívánatos port a gyártóterületről a mennyezet felé viszik.

Jó az energiatakarékosság céljából, jó a Sony-nak is

[1] / év

Hirotoshi Kikuchi
Ideális energia-teljesítmény egyensúly szimulálása

Hirotoshi Kikuchi

Sony Technology (Thailand) Co.,Ltd
CWS-Csendes-óceáni IRODA

Folyamatosan új módokat keresünk a gyár energiakezelésében, hogy kevesebb energiával és kisebb környezeti hatással is fenntartsuk a gyártás minőségét. A természetes légmozgáson alapuló légkondicionáló rendszer bevezetéséhez számos szimuláció és adatelemzés volt szükséges. Mivel ez a rendszer sokban különbözik a hagyományos AC rendszerektől, így szükségünk volt a gyártásban résztvevők támogatására is, hogy visszaigazolást kapjunk arról, hogy nincs negatív hatással a munkahelyi környezetre.

Ez a rendszer az Xperia™ thaiföldi összeszerelő üzemben is bevezetésre került (Sony Technology (Thailand) Co., Ltd). Más ázsiai üzemeknél tervben van, hogy a közeljövőben megújítják az ipari berendezéseiket, így reméljük, hogy az energiatakarékos megoldásainkat ezzel az újítással egy időben tudjuk fejleszteni. Célunk fejleszteni az energiatakarékosságot, valamint olyan gyárakból szállítani Sony termékeket világszerte, amelyek figyelembe veszik a környezetet.

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Mobilkészülékek, tabletek és okoskészülékek
Mobilkészülékek, kiegészítők és okoseszközök

A Sony technológiáival kapcsolatos további információk

Kivetítők az új nemzedéknek
Kivetítők az új nemzedéknek
Az univerzális áramellátás innovatív módszerei
Az univerzális áramellátás innovatív módszerei
Ragyogó ötletekkel tele
Ragyogó ötletekkel tele