Megvilágító rendszer
Megvilágítás finomított képekhez

Akár állóképeket, akár filmeket készít, a művészi szándékot hatékonyan közvetítő hangulat megteremtésének kulcsa a világítás. Itt bemutatunk néhány világítási eszközt és technikát, melyek használatával professzionális minőségű képeket készíthet.

Vakukulcsszámok (GN)

* A termék elérhetősége függ a földrajzi régiótól.

Külső vaku nagyobb távolságokhoz

A „kulcsszám” azt mutatja meg, hogy a vaku mennyire képes megvilágítani egy tárgyat egy adott távolságból. A kulcsszám egyenlő a maximális vaku–tárgy távolság és az ehhez szükséges F blendenyílás szorzatával: Kulcsszám (GN) = távolság (m) x blende (F-szám)

A 60-as kulcsszám (méterben, ISO 100 érzékenységnél) például azt jelenti, hogy a 15 méter távolságban lévő tárgy F4-es blendenyílás esetén lesz megfelelően megvilágítva (60 = 15 x 4). Ha a blendenyílást F8-ra csökkentjük, a távolság feleződik, azaz a tárgy legfeljebb 7,5 méter (60 = 7,5 x 8) távolságban lesz megfelelően megvilágítva. A fényképezőgép ISO beállításának növelése esetén az eredmény olyan lesz, mintha magasabb kulcsszámú vakut használnánk.

Külső vakuegységek

Reflexiós vaku 
Árnyékok lágyítása és a mélység javítása

Bár egy önálló vakus beállítás képes növelni a vizuális mélységet, rendszerint egyszerűbb és néha legalább olyan hatékony egy fényképezőgép-vaku fényét visszaveretni egy közeli felületről, például falról vagy mennyezetről, ami természetesebb megvilágítást és jobb dimenzionalitást biztosít. A különbség drámai lehet, és mivel a vaku a fényképezőgépen van, a fotós megőrizheti maximális mobilitását és sebességét. A vaku visszavert fénye egyúttal nagyobb területet képes lefedni, és főként akkor ideális, ha például egy embercsoportot kell megvilágítani.

Közvetlen vaku
KÖZVETLEN VAKU
Visszaverődés mennyezetről
REFLEXIÓS VAKU
Visszaverődés mennyezetről

A vakut a mennyezet felé irányítva a fény szétszórható, ami lágyabb hangulatot és kifinomultabb képeket eredményez, mint a közvetlen vakufénnyel elérhető képek esetén.

Közvetlen vaku

Közvetlen vaku

Visszaverődés mennyezetről

Reflexiós vaku

Visszaverődés falról

Ha a téma kontúrjainak oldalára vetülő lágy árnyékokra van szükség, falról visszavert fényt is alkalmazhat. Ez a megközelítés néha jobban működik beltéri megvilágítás mellett.

Visszaverődés mennyezetről
KÖZVETLEN VAKU
Visszaverődés falról
REFLEXIÓS VAKU
Közvetlen vaku

Közvetlen vaku

Visszaverődés falról

Reflexiós vaku

Vakuszinkronizálás
Nagy sebességű és lassú vakuszinkronizálás

Ha erős fényben szeretne háttérbokeh-t létrehozni, nagy zársebességet és nagy blendét kell alkalmaznia. Ha derítővakura is szüksége van, a maximális zársebesség korlátozva lesz, így lehetetlenné válik a kellően nagy blende használata. A nagy sebességű szinkronizálás (HSS) minden zársebesség mellett lehetővé teszi a vaku használatát, így akkorára növelheti a blendenyílást, amekkorára csak szükséges.

A lassú szinkronizálást akkor használhatja, ha beltérben vagy éjszaka a háttér megfelelő megvilágításához alacsony zársebességre van szükség. A felvillanó vaku megvilágítja a témát, és a blende ahelyett, hogy azonnal bezáródna, elég ideig nyitva marad ahhoz, hogy a háttér is világos legyen. Így kiegyensúlyozott képeket készíthet, melyeken a téma és a háttér is megfelelően meg van világítva.    

Nagy sebességű szinkronizálás

[Bal] Normál [Jobb] HSS

Nagy sebességű szinkronizálás

A derítővaku általában korlátozza a zársebességet, így kis blendenyílásra van szükség, amely fókuszban tartja a hátteret. A HSS lehetővé teszi a nagy zársebességet és a nagy blendenyílás használatát a szűk mélységélességhez.

Lassú szinkron

A normál vaku jól megvilágítja a témát, de a háttér sötét marad. A lassú vakuszinkron funkcióval a téma és a háttér megvilágítása is megfelelő lesz.

Lassú szinkron

[Bal] Normál [Jobb] Lassú vakuszinkron

Önálló vaku
1, 2 és 3-fényforrásos beállítás rádióvezérléssel

A több önálló vaku drámai mértékben növeli a megvilágítási lehetőségek számát. Az infravörös vagy rádiójeles rádióvezérlés révén egyszerűen elérhető az ideális megvilágítás mindenféle fényben.

1 fényforrás: B

1 fényforrás
1 fényforrás

Bár a többfényforrásos beállítások sokoldalúbb lehetőségeket kínálnak, egyetlen önálló vaku is gyönyörű képeket eredményezhet, ha a fő fényforrást eltávolítjuk a kameratengelytől, és így mélyebb, érdekesebb árnyékokat és kontúrokat hozunk létre. A visszavert fény további derítő hatást eredményez. A fényképezőgép vakuegységét (A) csak vezérlésre használjuk, míg az önálló vakuegység (B) a teljes helyszín elsődleges fényforrásaként funkcionál.

2 fényforrás: B + C

2 fényforrás
2 fényforrás

A kétfényforrásos beállítás sokoldalúbb, jobb vezérlést tesz lehetővé, mert a vakuegységeket úgy helyezheti el és a teljesítményüket úgy állíthatja be, hogy a főfény és a derítőfény aránya, így a téma mélysége is optimális legyen. A „főfény” (B) oldalról világítja meg a témát, míg a „derítőfény” (C) lágyítja az árnyékokat, és megvilágítja a hátteret. A fenti egyfényforrásos beállításhoz hasonlítva a téma tisztábban definiált, és elkülönül a háttértől. Az egyfényforrásos beállításhoz hasonlóan a fényképezőgép vakuja (A) csak a vezérlést biztosítja.

3 fényforrás: B + C + D

3 fényforrás
3 fényforrás

Egy harmadik fényforrás extra szabadságot ad a háttér megvilágításához és a téma kontúrjainak definiálásához. Ebben a példában a fő fénnyel (B) az elsődleges témát világítjuk meg, a derítőfénnyel (C) pedig közvetlenül és szélesen a hátteret. A harmadik fény – ebben az esetben a kontúrfény (D) – egy éles fényvonalat hoz létre, amely kiemeli a téma fényforrástól legtávolabb eső széleit, így a téma világosan elkülönül a viszonylag világos háttértől. Bár ennek a képnek a megvilágítása egyenletesebb, mint az előző példáké, minden elem világosan elkülönül és jól definiált. A fényképezőgép vakuja (A) csak a vezérlést végzi.

Önállóan használható vakuegységek

Rádióvezérlés

Bár az infravörös vezérlés jól használható az olyan közeli beállításoknál, ahol a környezeti megvilágítás megfelelő és a vezérlőjel nincs takarásban, a rádióvezérlés sokkal több környezetben alkalmazható megbízhatóan. A Sony vezeték nélküli rádiós rendszerrel működő vakuja (HVL-F45RM) és vezeték nélküli, rádiós vezérlő/vevőegysége (FA-WRC1M/FA-WRR1) segítségével a speciális, többvakus beállítások is egyszerűen megvalósíthatók, és használatukkal akár 15 vakuegység is részletesen és precízen vezérelhető legfeljebb 5 csoportban (TTL mód esetén 3 csoportban), maximum 30 méteres távolságig. A vezérlőjelek az uralkodó fényviszonyoktól, a vevőegységek elhelyezkedésétől és az akadályoktól függetlenül elérik a vevőegységeket. A vezeték nélküli, rádiós megoldás garantálja a legkiegyensúlyozottabb eredményeket a legtöbb felvételkészítési helyzetben.

Mély kompozíciók
Mély kompozíciók

A vaku, illetve a rádiós vezérlő irányítására vonatkozó, mintegy 30 méteres hatótávolságnak köszönhetően stratégiai jelleggel helyezheti el és vezérelheti a fényforrásokat a távoli témák, illetve háttérelemek leghatékonyabb megvilágítása érdekében.

Mindenféle fényben megbízható

Míg az infravörös vezérlést megzavarhatja az erős napfény vagy az olyan források, amelyek infravörös tartományban is sugároznak, a rádióvezérlés minden fényviszony esetén megbízhatóan működik.

Mindenféle fényben megbízható
Akadályok kiküszöbölése
Akadályok kiküszöbölése

A rádióvezérlés kiküszöböli az infravörös vezérlést blokkoló akadályokat. A vevők a megbízhatóság csökkenése nélkül elhelyezhetők a kamera vagy a téma mögött is.

Vezeték nélküli, rádiós vezérlésű vaku és vezérlő/vevőegység

[1] HVL-F45RM (vevőegység / különálló vaku)
[2] FA-WRR1 (vevőegység) + kompatibilis vaku (különálló vaku)
[3] FA-WRR1 (vevőegység) + műtermi vaku (szinkronkábelen keresztül)
[4] HVL-F45RM (vezérlő / fényképezőgépre szerelt vaku)
[5] FA-WRC1M (vezérlő)

LED-világítás
Extra fény a még jobb képekhez

Ki / Be

Extra fény a még jobb képekhez

A hatékony, hosszú élettartamú LED-fényforrások biztosítják a kiváló minőségű képek készítéséhez szükséges extra megvilágítást. Segítségükkel alacsonyabb ISO-értékek mellett is fényképezhet, és a fókuszálás is egyszerűbb.

Természetes színegyensúly

A szabályozatlan LED-fény közel áll a természetes napfényhez, és az egyéb típusú megvilágítások színhőmérsékletével könnyen összeegyeztethető, így fényképezéskor mindig természetes színegyensúly érhető el.

Természetes színegyensúly

Ki / Be

Folyamatos fényerőállítás

Ki / Be

Folyamatos fényerőállítás

A változtatható fényerővezérlés segítségével a fényerő és a fényarányok könnyen beállíthatók a kívánt hangulathoz és a kívánt részletesség eléréséhez.